Odeslání formuláře stisknutím Enter

Zdravím všechny,

řeším problém kdy možnost odeslání celého formuláře mohu odeslat stisknutím klávesy Enter což je pro mně nežádoucí. Lze tato možnost nějak vypnout?

Jako krajní řešení mám udělat na konci formuláře checkbox, který pomocí JS udělám jako povinný, ale je to docela obtěžující. Neví někdo zda to nejde pouze vypnout ?

Zkoušel jsem hledat, ale žádné relevantní výsledky.

Děkuji
http://www.innovativephp.com/jquery-enable-disable-form-submission-on-enter-key-press/ - Disable Form Submission on Enter Key Press
<form onsubmit="return false;">
<input type=button onclick="this.form.submit()">
</form>
To by mohlo fungovat. Prijde mi spis nezadouci zakazovat odesilani enterem, lide jsou na to zvykly. Ale to je tva vec...
Mně zase připadá jako nežádoucí reagovat na <enter> odesláním formuláře. Spíš bych očekával přeskok na nové formulářové pole. Když v jedné ruce držím zdroj dat (papír, knihu, šanon,...) a druhou rukou chci psát, tak je děsná pakárna přeskakovat z číselné klávesnice na tabulátor nebo na myš. Produktivita jde do háje. Kromě toho ve většině programů se platnost jednotlivého údaje potvrzuje právě entrem. Lidé jsou na to zvyklí. Nevím, který idiot vymyslel to odeslání celého formuláře.

Kdyby tabulátor byl i vedle keypadu, nevadilo by to tolik.
Kit
"přeskakovat z číselné klávesnice na tabulátor"
Ja mam obvykle 2 ruce, zdroj dat si polozim na stul.

"Nevím, který idiot vymyslel to odeslání celého formuláře."
Jak bys ten formular tedy odesilal v pripade, ze jsi nevidici, mas hlasovou ctecku? Tabelatorem se skace na dalsi pole. Tak funguje vetsina programu odjakziva. Nikdy se neskakalo na dalsi pole enterem. Ve wordu ti enter vlozi dalsi radek.
Ano, treba v excelu zmacknutim enteru to ulozi pole a skoci na dalsi radek. Uvedu-li konkretni program z te vetsiny.
"Tabelatorem se skace na dalsi pole. Tak funguje vetsina programu odjakziva."

Odjakživa se odesílala každá vstupní položka entrem. Pak přišel Microsoft a celé to zpotvořil. Je vidět, že moc daleko do historie nevidíš.

V případě nevidoucího by čtečka přečetla údaj před políčkem, nevidoucí zadá údaj a potvrdí entrem. Program přeskočí na další políčko a zase mu přečte label. Až přejde na odesílací tlačítko, tak mu to nadiktuje "Odeslat" a nevidoucí opět potvrdí entrem. Je v tom nějaký problém?
Treba, ze to tlacitko je obrazkove? Navic si nejsem jisty, zda ten program dokaze precist i klasicky submit :)
Pokud je to tlačítko jenom obrázkové, tak formulář dělalo jelito a ne člověk ;)
Freeze: Svatá pravda.

peta: Měl by sis přečíst něco o přístupnosti webu. Podtrhávání odkazů (jenom odkazů), seznamy jako seznamy, zvýraznění jako zvýraznění, důraz jako důraz, tabulky jako tabulky,...

Až to budeš umět, tak nám přijď popovídat něco o přístupnosti pro nevidoucího.
Kit: Kolik webu jsi testoval na kolika skutecnych nevidomych? Klidne si nazyvej to, co pouzivas, pristupnost, dokonalost, krasa, ale pokud to neotestujes v realu na lidech, je to jen teorie. To znamena, ze z tve pristupnosti si vemu jen to, co povazuji za prinosne a ostatni zahodim. Vcetne pravidla vzdy podtrhavat odkazy. Jsou vyjimky, kdy to vypada fakt nedobre a nepodtrhava se. Obecne plati, ze bys mel odkaz zvyraznit.

http://www.seznamkatalogu.cz/
Treba tady v tabulce by podtrhavani bylo fakt osklive.

http://www.toplinks.cz/
Tady v tom katalogu na prave strane by to podtrhavani bylo take osklive. A ani ty sede odkazy nejsou nejak zvyraznene.

Takze sim te, az mi budes chtit opet vnucovat neco fakt suprovni, radeji si rekni peta, ten to stejne neoceni :)

S freezem souhlas :)