transparent

hele potreboval bych vedet kde delam chybu. Dam v PSP8 novy a zaskrtnu transparent a pak mam obrazek na kterym je nejaka sachovnice (chapu to jako pruhledne pozadi. A dam tam napis ale at to ulozim treba jako gif nebo png tak se na strance ukazuje pozadi bile!
no kdyz to ukladas v gifu nebo png tak by ti melo vyskocit vokinko s vlastnostma a tam to vsechno je...
no moc se v pictures nevyznám ale pokud se nemýlím (možná že jo tak mě hlavně neukamenujte:-)) tak u gifu se nenastavuje průhlednost jako celek ale dá se nastavit průhledná jedna barva.
průhlednost obrázku můžeš nastavit pomocí filtrů přímo kódem ale to zas funguje myslim jen pro ie
už se to tu ale kdysi řešilo, tak hledej.....
Triko: musíš při převodu na indexované barvy zaškrtnout políčko Transparent (nevím, jak se to řekne česky). To platí pro gif. Každopádně pokud ukládáš, NEUKLÁDEJ jako kopii apod.
>>Transparent (nevím, jak se to řekne česky)

slovensky priehladnost
cesky AFAIK pruhlednost (nie som si isty ;))
Pokud s PSP neumíš moc pracovat a nedokážeš to ručně, pak doporučuji použít průvodce exportem do GIF formátu (tuším že na to ikonka na paletě Web nebo jak se jmenuje). Tam budeš mít možnost zvolit způsob průhlednosti (použitím existující průhlednosti, použitím určité barvy atd.).
to proto že při ukládání musíš zvolit která barva v obrázku bude průhledná. Moc nechápu proč lidi používají pro tvorbu grafiky na web PShop, myslím že existují i jednodušší programy, hlavně pro začátečníky. PShop je nástroj se kterým se člověk učí pracovat X let, a to ještě v závislosti na zaměření - úprava fotografií, grafické návrhy, umělecká tvorba, příprava pro tisk, tvorba textur atd. Všechn má svoje sepcifika.
asi sem neco pokonil nadpis sem udelal transparent a na to jsem to napsal a je to v pohode ale ted mam jeden obrazek ktery sem na transparent predelal tak sem jeho barvu pozadi nastavil jako pruhlednou a ma to vetsi velikost nez puvodne
zřejmě si soubor drží v paletě i tu barvu co jsi nastavil jako průhlednou, proto je to větší;)
no jo ale jak to mam teda udelat kdyz uz mam obrazek a chci aby byl pruhledny aby mel MENSI velikost?
V GIFU snizit pocet barev. PSP moc neznam ja jsem spis pres Corel PP, ale budou tam určite nejake volby jak to udelat. Da se zvolit druh palety:
Adaptivni - vyberou se barvy ktere obrazek obsahuje
Optimalizovana - kdyz je barev mene tak se jeste pocet snizi
se vzorkovanim - chybejici barvy se nahradi nejakym rastrovanim
... a tak podobne.
... mozna bys mel ten obrazek vystavit (dat sem adresu) - ono zalezi jakou ma strukturu - barevnost, clenitost a tak.
jo tak je to rezba.borec.cz/hc/hokej.htm a je to ten lasak vpravo nahore
ja si nemuzu pomoct ale ted sem nastavil pruhlednost a velikost se zvetsila o 150 kb...
Mas ten obrazek zbytecne veliky a moc barev, podivej se na tohle (8,34 kB):
http://havel3.ralsko.net/downl/lasak2.gif
musis ale cihat, az budu mit zapnute PC - na noc ho vypinam.
Ja tiež nie som moc na Photoshop skôr robím vo Fireworkse, ale ako každý profi nástroj by aj Photoshop mal mať nejaký optimalizačný filter na exporte. T.j ty to neukladaj ako gif, ale exportuj ako gif. Keď to ukladáš vo formáte gif, tak sa spolu s ním ukladajú všetky informácie o farbách pre neskoršiu editáciu. Na publikovanie slúži jedine export, ktorý optimalizuje kvalitu a dátovú objemnosť gifového obrázku.
jo ja davam Gif optimizer ale muzu ubrat barvy coz ma budto maly ucinek nebo naopak brutalne malo barev a pak muzu nastavit pruhlednost
Hele a jde v PS udělat jakože poloprůhlednej gif? Aby pod ním byl v případě potřeby vidět třeba jinej gif, jpeg atd. Potřebovala bych prostě div s poloprůhlednym pozadím, aby prosvítal a byl pod ním vidět background celý stránky.
Tahle možnost je v PNG, ale neporadí si s tím I. Explorer (někdo tvrdí že to nějak jde, ale nikde jsem to neviděl). U GIFu jedině vytvořit nějaký rastr - jakousi šachovnici z průhledných a neprůhledných pixelů.

Další možnost je vytvořit ty dva obrázky v PSP jako dvě vrstvy a pak je uložit jako jeden obrázek. Bude tam na to nějaká paletka vrstev, nebo objektů a jednotlivým vrstvám se dá nastavit různá a různě intenzivní průhlednost.
laura: No buď jak psal kolega nade mnou, ale to je statický - máš vasltně klasický pozadí smontovaný v PShopu ze dvou obrázků. Pokud to chceš dynamicky tak přes filtry, ale ty zas valí jen v IE... Nevím jakej vliv to má u www prohlížečů, ale vím že co se týká programování tak poloprůhledný PNG nemusí být HW vykreslovaný, takže pracovat s nima je pomalý.
hm... no, teď mě napadá, že vlastně vůbec tu poloprůhlednost nepotřebuju... :)
laura: Taky řešení:))