Technopárty

Všichni jsme mohli číst spousty výpovědí účastníku technopárty, všechny jsou zatímavé, jako z nějakého akčního filmu. Zajímavé ale je, že nikdo neposkytl výpověď druhé strany, řadových policistů co tam byli. Pokud chcete dát aspoň trochu šanci objektivitě, tak si přečtěte následující citace z dnešního Práva (abych to nemusel psát mám to z www.pravo.cz).

Technaři na CzechTeku ohrožovali policisty na životě auty, kamenovali je ze zálohy a dokonce po nich házeli vlastní patrony se slzným plynem. Zejména francouzští technaři nebyli žádní beránci. Na střet byli připravení. Měli respirátory a roušky. Navíc zvolili ďábelskou taktiku. Naoko odešli, a pak zaútočili kameny a vším, co bylo po ruce.

Podle jeho slov s kolegy utvořili na kopci kordon a velmi pomalu postupovali směrem k lidem. „V sobotu odpoledne jich už tam bylo málo, tvořili hloučky. Rozumní odešli, zůstali jen provokatéři,“ svěřil se policista.
Použití donucovacích prostředků podle něj bylo poslední možností. „Například k užití slzného plynu došlo v minimu případů. Nebylo plánováno. Sami jsme neměli plynové masky,“ poznamenal.

Podle dalšího ze zasahujících policistů Pavla Mihulky na tom byli lépe někteří technaři. „Měli připravené plynové masky a dokonce po policistech házeli vlastní patrony se slzným plynem,“ napsal Právu ve svém e-mailu. Mihulka vzpomíná také na to, že měl během akce čas hovořit i s některými účastníky technoparty. „Když se jedna účastnice CzechTeku zmínila o tom, že se účastnila i technoparty v sousedním SRN a zeptal jsem se jí, jakým způsobem to probíhalo tam, sdělila mi, že tam byli biti ještě více,“ líčí.

„Technaři dostali tolik šancí, kolik mohli. Měli jsme jasný pokyn nevyvolávat konflikt,“ řekl nadporučík Jaroslav Hříbal z pořádkové jednotky v Rokycanech.
Ještě během prvního sobotního zátahu podle něj policejní kordon bez problému propouštěl každého, kdo chtěl místo opustit. „Útočící účastníci dokonce trefovali sami sebe, když z obou stran přehazovali kordon,“ doplňuje další policista z Plzně, který uvedl pouze křestní jméno Pavel.
Oba muži mají ze zásahu drobná zranění a modřiny od kamenů a do špičky ořezaných větví. „Během soboty si technaři určitě mohli připravit zbraně, viděli nástup policistů, dlouho trvalo, než jsme opravdu zasáhli,“ míní Hříbal.
„V sobotu jsme obědvali pod lesem a vletělo mezi nás auto a pak i motorka. Viděl jsem i kolegu, který dostal kamenem pod ochranný krunýř do páteře a s otevřenou ránou a podezřením na ochrnutí ho musel odvézt vrtulník. Vyjelo auto, ze kterého se ozývala výzva k opuštění v několika jazycích, po pár metrech bylo úplně zdemolováno. A to popisuju jen to, co jsem sám viděl,“ říká Hříbal.

Při policejním zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek 2005 bylo celkově zraněno 89 policistů. včera to oznámila mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. K původně 47 zraněným tak přibylo dalších 42.
Policisté podle Kosinové utrpěli mimo jiné zlomeniny, otřes mozku a zhmoždění páteře. „Zranění byla způsobena především předměty, které účastníci házeli po zasahujících policistech. Jednalo se o lahve, i rozbité, kameny, tyče a kopí,“ uvedla mluvčí.
Já si přisadím, jestli mohu. Pouhý souhlas majitele pozemku nestačí! Ano nestačí, i když jde o pozemek soukromý! Nejsem právník, ale moji známí z klubu vojenské historie NORD zkušenost mají. Dělají každý rok akci Řopík (někdy na podzim, u Chomutova) u bunkru, který obhospodařují a který je na soukromých loukách. Při akci (krom jiného) předvádějí smyšlenou bitku. Každopádně se to dá považovat za kulturní akci. Ačkoliv by teoreticky podle pořadatelů Czechteku mělo stačit povolení, tak musíte mít ještě souhlas od městských úřadů atd. atd. atd. Možná to není ten správný případ, ale pyrotechnika se tam objevuje taky, že.

Každý rozumný člověk vám řekne, že 5000 lidí někde na místě není narozeninová (či nějaká jiná) oslava, ale kulturní akce. Ačkoliv já osobně v technu žádnou kulturu nevidím a radši ani neřeknu, co si myslím, že musí být technaři za brainwashlé lidi, že vydrží poslouchat něco takového v jednom kuse.

Každý rozumný... ;)

(A že někdo v tom hluku neslyšel výzvu policie? imho jejich chyba, mají ztlumit aparatury)
Nípal, chvíli jsem v tomhle problému tápal, než jsem získal nějaké info. A přesně jak říkáš, tahle akce měla být ohlášená a nebyla. Takže tak.
Tak už jsem tady uvedl nějaké reakce zasahujících policistů a teď je na řadě třetí strana, obyvatelé okolních obcí. Zdroj je stejný - dnešní Právo, respektive www.pravo.cz

„Většina lidí, kteří se v televizi vyjadřuje k technoparty, tu ani nebyla,“ vadí mu. Podle něj byli lidé z okolí Mlýnců celý víkend vězni ve vlastních domech.
„Cesty nám zablokovaly ve třech řadách auta a dodávky technařů. Nefungovaly mobilní telefony, a když jsem chtěl do 15 kilometrů vzdáleného Tachova, najel jsem objížďkami 38 kilometrů,“ řekl Sabo.
„Ani jsem radši nevycházel ven, motalo se tady plno opilců,“ dodal. Ostatním lidem ze vsi vadí, jak se každý zastává technařů.

„Teď se technáčů zastává každý, ale měli by si je pozvat domů, aby viděli, co jsou zač. Politici tu měli být v pátek v noci, kdy tady seděli od půlnoci až do čtyř do rána v autech a troubili na plný pecky,“ popsala majitelka domku v Mlýnci. Podle ní si nejvíc pouští ústa na špacír Ivan Langer z ODS.
„Divím se jeho řečem. Je přece právník, a tak musí dobře vědět, kolik vyhlášek a zákonů technaři porušili,“ dodala sousedka Sabových.

Ludvík Zavacký z Újezda se nejvíc bál v pátek v noci. „Technaři chodili kolem baráku, sprostě nadávali a tloukli lahvemi od piva do parapetů,“ řekl.
Celý víkend neopustil žádný člen rozvětvené rodiny dům na kraji vsi.
„Báli jsme se, aby nás nenapadli,“ uvedla manželka pana Zavackého.

Sousedka Zavackých paní Jaroslava Doležalová nemá výhrady k techno kultuře.
„Jen mi vadí, že policie nedokázala technaře vytlačit z okolí už v pátek a dovolila, aby se stáhli k nám do vsi. Pořádně jsme se tu pak nevyspali, technaři nemohli k mobilním toaletám, a tak nadělali všude po vsi. Doteď to ještě nikdo neuklidil,“ říká.
Výkaly má v Újezdě na svém pozemku každý, kdo ho neměl oplocený.
Tohle má podobné rysy jako nedávná akce Sesaďme Grosse. Objevily se jakési informace v médiích a okamžitě byl Gross největší nepřítel lidí. Nikdo si o tom nic nezjistil, nikoho nezajímalo jak to ve skutečnosti je, prostě se toho všichni chytli a svezli se na té vlně. A udělali z Grosse největšího nepřítele národa (v té době probíhala anketa ČT Největší Čech a během ní se hlasovalo i o největšího padoucha celé historie Česka, vyhrál Gottwald, druhý byl Gross, to mluví za vše).

Teď to je stejné, všichni vidí jen ty dechberoucí výpovědi účastníků technopárty a nejraději by to dotlačili až do sesazení celé vlády včetně všech uklízeček v budově úřadu vlády. Ale zase se nikdo nezajímá o druhou (a třetí) stranu.
Proto jsem tady ty citace z Práva uvedl (i když tím zřejmě porušuji autorský zákon).
no ja bych nechal vytky od opozice stranou. opozice by totiz byla nejspiz stejne nespokojena ikdyby byl zasah maly nebo dokonce zadny. to je imho velky minus vsech demokratickych statu, ze politici mezi s sebou souperi misto toho, aby se snazili najit spolecne reseni.

je pravda, ze obyvatele te vesnicky byli, jsou a nespiz i budou opomijene. ale tu situaci ve vesnicce nezpusobili pouze technari, ale nejspiz i policiste, kteri je ze scela (pro me) nepochopitelnych duvodu nepustili z vesnice(no nevim to jiste, cerpam jen z medii). podle me nejake velke tresty stejne nepadnou. tim myslim jako odstupovani velitelu, zakaz technoparty atd. nejspiz dojde jen k potrestani par policajtu a technaru za brutalitu(napadeni), pak mozna poradatel akce(jestli neuklidi pozemek) a nejsipz daj technarum podminky za jakych muzou takovouhle party delat.

(to by ale mohlo znamenat ze by sme se o pristim czechteku mohli dovedet i pul roku dopredu)
>> to by ale mohlo znamenat ze by sme se o pristim czechteku mohli dovedet i pul roku dopredu

A tak by to bylo naprosto spávně. Všechny podobně obrovské kulturní akce jsou plánovány, řádně ohlášeny a zorganizovány dlouho dopředu.
Nevím proč museli riskovat vyvolání problémů (někteří možná i schválně vyvolávat problémy) tím, že o akci se všichni dozvěděli prakticky až když začne. Proč nebyl pořadatel schopen kontaktovat vedení města pod které ty pozemky spadají že tam bude kulturní akce, proč nemohli předem říct policii kde budou, ukázat smlouvy na pronájem, domluvit se na kterých částech pozemku mají právo být, požádat dopravní policii s pomocí se vzniklým zvýšeným provozem (když se třeba koná nějaká velká sportovní akce tak se na to dopraváci připravují, tady ale nemohli), domluvit si příjezdové cesty, zařídit dostatek přenosných toalet. Atd. Atd.
Kdyby se tohle všechna (a další věci) domluvilo civilizovaně předem, jak se na podobně velkkou akci sluší, bylo by vše zařízeno. A policie by jen přihlížela a kontrolovala dodržení dohody stejně jako u kterékoliv jiné podobné masové akce. U žádné problémy nejsou. U CzechTeku ano. A podle mě to opravdu nebude jen tím, že se hraje techno. I když možná jo, možná vyznavači techna potřebují i to vzrušení z potyček z policií. Jinak by si sebou nebrali slzné plyny, masky a nevyráběli zaostřené klacky.
http://blog.lide.cz/leinad40/2005/08/04/1 - pozor, ještě to přepíšu. Obsah OK, forma - 0.
Leinard: napsáno bylo mnoho.... odkaz na fotoreport z techno.cz je nejak malo ;)
Nečetl jsem to tu všechno, ale můj názor je ten, že kdo zažil a hlavně porozuměl roku 1989, tak pochopí, že vlastně metody KSČ dosud nevymřely, ba snad někteří jsou v čele mezi námi, kde vůbec být nemají.
na technopárty jsem nebyl ale z toho co jsem čet myslím, že za situaci v okolních vesnicích můžou zejména policisté, kteří nepustili technaře na pronajatou louku, když je tam později pustili, nepustili tam cisternu s vodou ani objednané mobilní záchodky.

Nechci tvrdit že akce technařů byla správně "organizovaná"(žádný oraganizátor myslím není) ale policie chtěla ukázat svojí moc a nějak jí to nevyšlo.

K reakci technařů na policejní zákrok:
Vy byste se nebránili kdyby vás někdy vyhazoval z akce o které si myslíte, že je legální? V davu sebevědomí a "odvaha" jedince vzrůstá, s tím policie přeci musela počítat, když se je snažila rozehnat
Mám nový tričko, heč! :)
http://www.kulich.org/paroubtek05/
Jo a tady je jedna zajímavost...
http://www.radio1.cz/www/obsah.php?pid=1300&hlstrmod_id=768&do_back=1
Laura a její tričko > tady vidíte jak tahle aféra spoustě lidem úžasně přišla vhod. Někteří se vyblbli na demonstracích, protože rádi proti něčemu protestují (často aniž by měli tušení proti čemu, viz zasedání měnového fondu). Další to použili na své zviditelnění (např. ty nevkusné billboardy v Ostravě které nechal vyvěsit majitel jednoho rádia). No a ti "nejchytřejší" to využijí k zisku (výroba triček s "vtipnými" obrázky a slogany a podobně).
Nečetl jsem všechny příspěvky a v TV jsem to taky moc nesledoval, ale můj názor je takový, že zásah byl ROZHODNĚ nepřiměřený, ale technaři by se měli určitě taky zamyslet. V polovině července jsem byl na festivalu Masters Of Rock, bylo tam více jak 20000 lidí z více jak 30 zemí světa, stanovalo na několika loukách, město Vizovice bylo plné vyznavačů této hudby....a nebyl žádný problém. Proč? Protože byla dobrá organizace, pořadatelé vše zajistili jak měli, takže policejní auto jsem vyděl za 5 dní 2x a to si ještě policisté s úsměvem pokyvovali do rytmu hudby...
spoustu posledních příspěvků tady jsem už nečetl, jen bych rád přidal odkaz na celkem pěkný článek na blistech: http://www.blisty.cz/art/24538.html
generation.mysteria.cz - ano, to je právě ono, konají se desítky podobných i větších akcí a žádné problémy nejsou. Takže policií ani vládou to asi nebude. Na CzechTek se prostě část lidí (jistě že ne zdaleka všichni, ale část nepochybně) jede vysloveně pobít (jinak by si asi nebrali plynové masky) a organizátoři tím svým tajnůstkářením tento nádech nelegální akce jen podporují.

A k první části tvého příspěvku - vadí mi, že hodně často lidi na internetu zaměňují nebo spojují dva rozdílné výrazy - přiměřenost zákroku a oprávněnost zákroku. (Teď nemluvím o tobě, jen mě to v souvislosti s tím cos napsal napadlo.)
Viděl jsem několik anket ve stylu "Byl zákrok policie přiměřený a oprávněný - ano/ne". Na to se prostě odpovědět nedá, protože např. podle mě oprávněný rozhodně ano a přiměřený zřejmě ne úplně, někteří policajti se nechali asi moc vyprovokovat.
2Džej Ár> docela dobrej clanek. ikdyz bych nejspiz pochyboval o objektivite autora(zvlast na konci clanku) IMHO
Džej Ár & spook:
doporučuji taky první odkaz který pod tím článek je, jedná se o
http://www.blisty.cz/2005/8/12/art24537.html
jj, taky docela dory.

chtel bych tady jeste zduraznit takovou veticku ktera je skryta temer ve vsech clanckach.(teda aspon v tech jako: http://www.blisty.cz/2005/8/12/art24537.html http://www.blisty.cz/art/24538.html)

nekteri obcane si pletou demokracii s anarchii a kdo chce uzivat vyhod demokracie musi dodrzovat jeji pravidla(teda aspon takhle to chapu ja)
Přesně tak, tohle je jeden ze zásadních problémů které způsobily tuhle aféru.
Hodně lidí si myslí, že demokracie znamená "můžu si dělat co chcu". Maximálně tak ještě berou v úvahu ty nejvíce do očí bijící věci jako např. vražda a krádež, to je všem jasné, že ani v demokracii se to nesmí. Ale tím to nějak končí. Prostě máme demokracii, můžu si dělat co chcu, můžu si jít kam chcu a tam se utábořit atd.
Máme taky nějak vžité z našich zvyků, že se všechno oplocuje co nejvyšším plotem a ještě lépe s ostatým drátem nahoře. Když někde plot nebo ohraničení není, tak je to všech, veřejně přístupné, prostě součást demokracie...
Další věc je stržení davem a hlavně schovávání se za dav. Kdyby na té louce bylo 5 účastníků technopárty, nikdo by na policii nic nehodil. Jenže když tam jsou tisíce lidí, tak se to prostě ztratí, jste jen jeden z davu a přece nemůžou zavřít 5 tisíc lidí že? Takže hurá do nich.
aha, takže být jiný, jakože poslouchat jinou "hudbu", jinak se oblíkat a mít jiný styl života je něco jako krádež a vražda, jo? Aby to nezačalo být jako v Severní Koreji, každý bude nosit stejné hadry, ráno v šest vstávat, večer v deset chodit spát, nosit stejný účes jako všichni ostatní a běda, jak si někdo dovolí být odlišný........
Právě jsi názorně ukázal Džej Áre že vůbec nechápeš o co tu jde. Respektive jsi naprosto potvrdil to co jsem napsal, že pro některé lidi je prostě demokracie něco kde můžou dělat co chtějí s vyjímkou vraždy a krádeže. Opravdu nevím jestli si to uvědomuješ, ale přesně to potvrzuješ.

Tady proboha nejde o to co máte na technopárty na sobě, jaký máte účes a co posloucháte za hudbu. Tady jde o porušování zákonů, o porušování práva jiných lidí. A asi ti nedochází, že v našich zákonech není jako nepovolená definovaná pouze vražda a krádež.

Ale je pravda, že zřejmě to trochu i v tom jiném stylu života bude. Protože jak už jsem říkal (a nejen já), probíhají stovky podobných i větších kulturních akcí a žádný podobný problém s policií nenastává. Opravdu si myslíš že to bude tím, že někdo ve vedení policie nebo ve vládě nemá rád techno? Nebude to spíš tím "jiným stylem života", že technaři (někteří) pro zábavu potřebují to napětí z nelegálna, to vzrušení z bitek s policií? Proč zrovna technaři nedokáží předem ohlásit kde akce bude, domluvit se s majitely, s obcemi, s hygienou, vyjednat si výjimku na rušení nočního klidu, domluvit si s policií zajištění dopravy atd.?

Já jsem nikdy nemluvil o tom, že technaře stavím na stejnou úroveň s vrahy a zloději. Tys to tak napsal a to znamená, žes můj příspěvek četl buď hodně zběžně, nebo jsi ho (cíleně) nepochopil, resp. pochopil jak se ti hodilo. Pro mě je vyznavatel techna naprosto stejný člověk jako vyznavatel dechovky, akorát s jiným vkusem. Ale jen do doby než se vyznavatelé techna zúčastní masové akce s naprosto nezvládnutou organizací, protože neznají nebo nechápou nebo nechtějí chápat zákony tak se poperou s policií a pak se ohání demokracií. Potom už v tom pro mě rozdíl je. Ale pořád je nestavím na úroveň vrahů.
No, přiznávám se ,že jsem ho asi nedočetl a stejně jsem nečetl spoustu jiných příspěvků, ale stejně, jednak nevidím nic, co by ti lidé porušili, opravdu již jsem viděl na webu v televizi a slyšel z rádií spoustu důkazů, od smlouvy o pronájmu, přes objednávky cisterny s pitnou vodou, vyjádření hygienika o hluku a vyjádření jedné stařenky z okraje té vesnice, že jí nic nerušilo + vyjádření toho radního, co psal téměř totéž až po záběry a rozhovor s policejní tiskovou mluvčí, která naprosto nevěděla, o čem mluví a nebyla schopna vůbec objasnit proč ten útok chcou vést a zdaleka ani netušila, kde vedou hranice pozemků, hlavně, že se furt oháněla nějakýma lživýma informacema o odvolání smlouvy a pod.

Jinak mám jednoho kamaráda, co poslouchá te(ch|k)no, je takový trochu jíný, vždy mi připadal trošku pomalejší, ale jinak je každopádně cokoliv, jen né agresivní a to samé platí i o těch jeho techno kamarádech, nikdo z nich (těch, co znám) by se nikdy s nikým nechtěl mlátit, za to bych dal ruku do ohně. A jak již psal ten profesor na blistech, mezi totuto skupinou lidí jsou smažky, a fetny naprosto out a opovrhují jimi....
Tom: No a někomu to pomohlo koupit pěkné tričko pro přítele :) Ne, vážně, my nic netušíc seděli doma a najednou se z rádia ozve hlas Paroubka. Teda to by nebylo nic zvláštního, kdyby to nebylo Rádio1. No... a pak už jsme klidně neseděli... :-/
Já náhodou celkem závidím lidem, který nezahálej a uživěj se nápadama, jako je takový triko (nebo třeba neuživěj, ale pomůžou si). Já musim chodit do práce, protože něco takovýho by mě udělat nenapadlo :(