Technopárty

Podobné politicky zaměřené diskuze moc nemám rád, ale přesto ji založím já. Zajímá mě totiž co si myslíte o technopárty co teď byla, o zákroku policie a o reakci politiků.
Nemám teď moc čas na delší příspěvek, tak budu reagovat zatím jen na jednu věc - chování ODS a Klause. Loni při podobné akci kritizovali vládu, že zasáhla pozdě a málo razantně, že málo chránila osobní vlastnictví (pozemky). Letos policie zasáhla okamžitě prakticky ještě před zahájením akce a ODS s Klausem říká zase přesný opak, že zákrok byl neadekvátní atd. Na mě to osobně působí jako ukázkový příklad chování naší odeesácké opozice - kritizujeme vše, co dělá vláda, i když to změní a udělá to přesně jak jsme chtěli, budeme kritizovat zase že to mělo být tak jak předtím.
můj názor je asi takovej:
http://www.skaff.wz.cz/2005/07/31/czechtekk-2005/

a některý komentáře
http://www.skaff.wz.cz/2005/07/31/czechtekk-2005/#comment-125

taky stojej za to
skaff - trochu (vlastně ne trochu ale úplně) jednostranně zaměřené, nemáš tam žádný názor ani policajta, ani vlastníka pozemku.

Někde se tam objevilo, že louku na které je jen tráva není možné technopárty zničit - dneska v novinách majitelé pozemků vyčíslovali škody, jak dlouho například nebudou moct na louku pustit krávy na pastvu (ano, na tu trávu, která je "nepotřebná"), protože by chcíply kdyby sežraly některý z miliónů střepů nebo některou injekčních stříkačku.
jen dodatek...
posecenou louku, jak uz bylo psano jednim ucastnikem, tusim ze nekde na marigoldu?
...milionů střepů, za které může policie, která rozbíjela každý kus skla, aby nebylo možno házet je na PCR.

Jinak Byl jsem na Czechtekku pár let z5 na starém Ralském letišti u Mimoně, kde došlo k jednoduché dohodě účastníků s policií: My tu nebudeme dělat bordel po vesnicích a vy na nás dohlédnete. pár dní czechtekku proběhlo v relativním klidu, restaurace u jezera měla slušné tržby, bordel po sobě účastníci sami uklidili. Žádné provokace a násilí z obou stran.

Dokázal bych si znovu představit CZT právě na takovém místě, relativně daleko od civilizace, přístup na místo ze dvou stran (silnice Mimon smer Doxy resp. Mnichovo Hradiste) nemoznost napáchat větší škody - bývalý vojenský prostor, kde už snad víc příroda poškodit nejde, relativně snadná kontrola mobilních ucastniku policii na vjezdu/vyjezdu. Stacilo by jen a jen trocha snahy, vstricnosti a spoluprace...
>> Stacilo by jen a jen trocha snahy, vstricnosti a spoluprace

Jistě, ale z obou stran.
Když je místo pořádání do poslední chvíle tajeno, tak už to svědčí o nulové vstřícnosti pořadatelů a o ne moc velké snaze udělat to v klidu.
Kolik velkých koncertů a podobných akcí se u nás pořádá? A na žádné z nich nemusí policie zasahovat, protože je vše zorganizováno, mají všechna povolení (pronájem jedné části louky nestačí).

Hodně lidí se ohání demokracií, že každý má právo tancovat a pouštět si hudbu. Jenže pohužel spousta lidí si pojem demokracie pokládá na stejnou rovinu slova anarchie, kdy si každý dělá co chce a všem je to jedno. Tvé právo na svobodné jednání končí tam, kde porušuješ práva někoho jiného. Třeba právo vlastnit soukromý majetek za účelem podnikání.
Tom: to je zajímavý :) Já bych řekla, že tě právě takový diskuse musí bavit :)
Já bych na takovou akci nešla, jelikož mám z davu strach a preferuju menší klubíky, takže to nedokážu posoudit z pohledu těch lidí. Policie to krapet přepískla, ale oni snad za to nemůžou, oni měli rozkazy, ne? V tom případě to neodhadl ten, kdo jim to nařídil, ne? Snad chtěli vzbudit dojem, že bdí a starají se o naše bezpečí a majetek. Ovšem trochu moc efektním gestem... Že se to zpolitizuje, není pochyb. Trochu je mi Paroubka líto...
souhlasim s Laurou. az na toho Paroubka. To on a Bublan dali rozkaz zabranit ucatsnikum ve vstupu na radne pornajatej pozemek. a to byla ta nejvetsi chyba. jiste neni pochyb ze to policie prepiskla se svou silou, ale prece po sobe nenechaj hazet flaskama a kamenama. taky dokazu pochopit ze se ucastnici branili kdyz byli na legalni akci. ja nevinim ani policii ani ucastniky, ale prave Paroubka z Bublanem ze dali ten rozkaz.(teda aspon myslim ze to takhle bylo)
Paroubek žádný rozkaz dát nemohl a i kdyby ho dal tak by to nic neznamenalo, protože to je mimo jeho pravomoce.

A kdyby vstupovali pouze na řádně pronajatý pozemek, určitě by se nic nestalo. Proč by majitelé pozemků volali policii kdyby svůj pozemek pronajali? Pronajal ho jeden vlastník, jenže všem muselo být jasné, že tam se prostě nevejdou. Účastníci technopárty si chtěli udalat alibi, že pozemek pronajatý mají. Jenže to je jako bych si zaplatil pokoj v hotelu a usídlil se na celém patře.
to jo, ale na ten tvuj pronajatej pokoj te pustit musi. pravo vyhodit te, maj az kdyz se rozvalis po celem patre a majitel s tim nesouhlasi.
Tom: Ty to tam tak dobře znáš? Víš jak velké pozemky tam mají a pod? Argumentace, že se na pozemek určitě nemohli vejít mi příjde trošku hloupá, pokud tedy opravdu nejsi znalý tamějšího územního plánu...

Majitelé pozemků také žádnou policii nevolali, pojicie tam byla jako první...

jinak na webu jsem našel zajímavý příspěvek:

>>Jmenuji se Josef. Jsem v obecni rade obce Mlynec. A co tady rikate neni uplna pravda. U nas plati zakon o shromazdovani na obecnich prostranstvi a ten se musi hlasit, na soukromem pozemku je to bohuzel jinak. To co se delo v nasi obci si nedovedete ani predstavit. A na vine je bohuzel policie. Uzevrela asi tisic lidi v nasi obci a nepustila je nikam. Kdo sel ven dostal ,jak se rikalo za nas ,gumolecbu. Policie chodila za obcana at daji tr. oznameni at mohou zasahnou. Nikdo to neudelal. Nepovolila temto lidem pristup k vode k potravinam ani k WC. Bylo jen otazkou casu nez, neco vznikne. Obecni rada jednalaco dal. Pak jsme davali tem cervenohlavejm silencu alespon vodu. Pote policie uvolnila pruchod na louku ale ne pres stani silnici , kterou neopravnene zablokovala , ale pres pozemky souseda. A za 5 min. za nim byla at da tr. oznameni, at mohou zasahnou. Neudelal to. Pak za nim prisel celkem normalne upravenej clovek a dal mu 5000 za poslapanou louku. Podotikam, ze vsechny louky byly cerstve posecene, protoze pred tydnem se platily dotace za posecene louky. Obecni rada spolecne s OHS tachov provedla mereni a namerila o 8 dB mene v obci, nez povoluje norma. Opravdu hluk nebyl. Obecni rada prosla pozemky s ohledem na svoz odpadu a az do zasaho trestneho komanda o 1000 muzu vse funguvalo bezvadne. Ted obec jedna s policii o svozu a platbe odpadu, protoze policie neumoznila jejich odvoz. Nejsem priznivec disko a techno party a jen doufam, ze se nam dalsi vyhne. Skody co napachala policie jsou velke. A k vlastnimu zasahu ? Byl velmi brutalni, vsichni obkliceni radou tezkoodencu ulicka mala na ustup a biti vsichni kdo odchazeli. Ale proc ? Az budu vdavat ceru a na svuj pozemek si pozvu hosty tak take zasahnou a co MFF Karlovi Vary ? Zakony musi platit pro vsechny a predevsim pro policii.
Na c23chteku jsem byla az do nedele, byla jsem i u toho zasahu a musim rict ze mi behal mraz po zadech. Policajti se tam nejdriv snad 2 hodiny shromazdovali, a pak se bez jakehokoli varovani v rojnici rozebehli s rozbuskami a slzakem proti lidem, kteri poklidne sedeli u stanu, lezeli na louce atd. Nic za nimi nezustavalo neponicene - hazeli rozbusky i do stanu, kamosovi to stan uplne roztrhalo. Kdyby nekdo v tom stanu spal, pravdepodobne by to neprezil. Kdyz se policie priblizila k centru deni, kde byly aparatury a nejvic lidi, prestavaly ji rozbusky stacit a prizvala si na pomoc vodni dela, kterymi nevybirave strikala primo do lidi. Bylo to fakt desivy. O tom, ze k poruseni zakona ze strany ucastniku party nedoslo, si muzete precist vsude na netu, nechce se mi to prepisovat. Kdyztak viz policejnistat.cz. Pokud chce nekdo podporit boj za svobodu a spravedlnost v nasem state, at prijde zitra, tj ve stredu v 17 hodin pred ministerstvo vnitra na Letnou.
Dobře Džejáre, když argumentuješ tím, že jsem tam nebyl, tak já ti to vrátím, říkáš, cituji:

Majitelé pozemků také žádnou policii nevolali, pojicie tam byla jako první...

Jak to víš? Ty ses majitelů pozemků ptal? Tys viděl co dělají? Tys je sledoval?
Tom: ok, to jsem nevidel, ale to je imho vseobecne znamo za vsech medii...
To co jsem řekl já je taky všeobecně známo z médií, z prstu jsem si to nevycucal.
Elis: to je dost hrozný :-/ A dost odporný... O co jim vlastně jde? Co jim vadí, že musejí kolem sebe házet rozbušky? Kdo jim to nařídil? Asi budu zvracet... Mimochodem dva moji známí, co tam byli, se nehlásí na telefonu...
>> Mimochodem dva moji známí, co tam byli, se nehlásí na telefonu...
Že by to byli ti jediní dva co ještě zůstali v nemocnici? (pokud jo tak promiň)
Nebo že by jim někdo ukradl telefon?
Nebo proč to zmiňuješ?
abych se pravdu přiznal, vůbec nevím co si o tom mám myslet.
Laura: Patrně museli narychlo zdrhnout a telefony měli někde v batohu a už se pro ně nemohli vrátit, případně jim je v té mele někdo pošlapal, postříkal vodou nebo podobně ...
Hodinu po hodině se pokouším vymyslet, co celá policejní akce měla znamenat, ale bohužel pořád nic. Několik tisíc, převážně, mladých lidí, samozřejmě s určitým podílem notoriků, narkomanů a provokatérů, jako v každém společenství, kteří se chtějí bavit po svém. Situace se zdá být podobná jako v r. 1989 na Václaváku, ale není, tehdy šlo komunistům o koryto, některým dokonce o ideovou linii (jak říkali), ale tady nevidím jediný důvod, ani účel celé akce.
Že by likvidace techna, jako takového - to nejde, stejně jak to nešlo, navzdory komunistům, ani s rockem, ani s beatem, to jsem zažil.
Nebo demonstrace síly za účelem potlačení práv a ovládnutí lidí pro vytvoření nové, národní teroristické sekce - to jim asi v Evropě neprojde.
Ochrana oficiálního zábavného průmyslu to asi taky není - natolik kulturně založení asi nebudou, když mají zálibu v obuškách.
Ještě mi napadá absolutní demence, ale u tolika vysokoškolsky vzdělaných lidí ...? Jediný závěr je, že tato vláda a její policie jsou mými nepřáteli, no co, už tu byli horší. Pro jistotu se ale asi začnu učit nějaký cizí jazyk.
>> Nebo demonstrace síly za účelem potlačení práv

Nebo demonstrace toho, že se musí dodržovat práva jiných (např. vlastníků pozemků)?

Dneska do rádia Impulz volal do názorů na tu akci jeden majitel pozemku z loňské technopárty, v první části příspěvku sice byl trochu (přesně si to nepamatuju) proti té potyčce co vznikla, ale pak řekl že ti účastníci jsou dobytek (nebo tak nějak) a že bordel po té loňské akci nachází na svém pozemku dodnes. Proč se nikdo z vás nepokusí vžít do jeho role? Pro vás to je jen neužitečná louka, prostě tráva a hlína, vypadá to že se s tím nemůže nic stát. Jenže pro něj je to pastvina pro dobytek o kterou se musí starat, musí ji kosit (nebo spásat), což dost dobře nejde když v trávě jsou schovaná různá překvapení.
Mimochodem nevím kolik tam bylo přivezených přenosných toalet, ale spousta lidí chodila prý na "záchod" do lesa, což je protizákonné.

Ono nic není jen bílé nebo černé. Já s policií nemám nic společného, nemám důvod ji obhajovat, nevidím do ní, ale přesto silně pochybuju, že by jen tak vyvolala takovou bitku aniž by předtím nepožádali účastníky o opuštění pozemků na kterých nemají co dělat.
Někde jsem četl komentář někoho kdo tam byl, že účastníci se snažili postupujícím těžkooděncům bránit (resp. nenásilně jim zabránit vytlačení) tím, že si sedli na zem ("sedněte si na zem, s tím nic nezmůžou"). Co teda měli policajti dělat? Když vám někdo vleze na zahradu nebo do domu a vy ho tam nechcete, zavoláte policii, ta ho slušně požádá a on si sedne na zem. To ho tam má nechat a odejít?
No a když dav hází na policajty víc jak metrové zaostřené klacky (což policajti vypověděli), to je pokus o vraždu nemyslíte?

>> Že by likvidace techna, jako takového - to nejde, stejně jak to nešlo, navzdory komunistům, ani s rockem, ani s beatem, to jsem zažil.

Teď se koná někde jinde menší technopárty a policie nezasahuje. Proč? Ne proto že by se "poučila" z toho co se stalo. Ne proto, že by měla "jiné rozkazy od Paroubka" (který jak už jsem říkal na to vůbec nemá pravomoce). Prostě proto, že se neděje nic nezákonného, nikdo nevstupuje na nepronajatý pozemek a neničí ho.
Taky nevím, co si mám myslet, nebyl jsem tam.
Napadají mě takové věci: akce nebyla ohlášená, kde se tam ale vzalo 1000 policistů? Docela dobře si dokážu představit, jak se sežene 1000 policistů dejme tomu tak do 4-5 hodin od nahlášení nějakého incidentu... Nevím jak rychle zasahovali.
Když jsem šílenec, co na takovou párty zajde a uvidím 1000 policistů "v plné zbroj", jak se na mě hrnou. Co udělám? Já bych se asi po.... Nevím, já bych tam nelezl....

Na druhou stranu proč tam ti policisti byli? Kdyby bylo všechno OK, tak se tam asi neukázalo 1000 těžkooděnců, ale třeba jenom 100 std vybavených policistů, co pacifikují ty extrémisty typu, děsně ožralý agresivní mamlas...

Nevím, fakt nevím. Asi se přikloním k tomu, že něco nebylo v pořádku z obou stran.
2Tom> to je sice hezky co tady pises a temer se vsim bych nejspis souhlasil, ale porad to nevisvetluje proc policie zacala zasahovat driv nez k nejakemu porusovani zakona doslo. resp. proc je nepustili na legane pronajatej pozemek?

jo, mmch, videl nekdo z vas vcerjesi "na vlastni oci"? tam jeden policista(ktery mel nejspiz technoparty nastarost) rikal:"<nepresna_citace>... neco jineho by bylo, kdyby organizatori meli radne pronajatej pozemek. To by se policie dostala na misto technoparty az po oznameni o porusovani zakona ...</nepresna_citace>".
>> porad to nevisvetluje proc policie zacala zasahovat driv nez k nejakemu porusovani zakona doslo. resp. proc je nepustili na legane pronajatej pozemek

Samozřejmě že pokud to přesně takhle bylo, tak policie udělala chybu. Ale bylo to tak opravdu? Opravdu bránila vstupu i na ten pronajatý pozemek aniž by došlo ke vstupu na nějaký jiný?
Tome, nebuď zlej, prostě jsem napsala, že nereagujou, což je pravda a co to znamená, nevim. Nejspíš jsou jen vykalený, ale vzhledem ke kontextu člověka napadaj i dramatičtější vysvětlení. Proč bych to tu nemohla napsat? Já to tu neberu jako vývěsní tabuli s prokazatelně zaručenejma informacema, já si s váma prostě povídám o všemožnejch věcech v tomhle případě např. v naději, že někdo prohodí uklidňující vysvětlení :)
Se nečerti Lauro, však já ti taky jen odpovídám, je to diskuze ne? ;-) Ty jsi první kdo řekl, že nemá zaručené informace.