Latina- váš názor

Jaký je váš názor na latinu?
Napište sem své názory a skušenosti s latinou a učiteli na ní:
Začínám
Tak u nás na škole- AG s naší latinářkou dost válčíme.
Krom toho, že si nedokáže udržet kázeň na hodině, nedokáže držet slovo, myslí si, že prázdniny jsou od učení a ne od odpočinku, tak nám ještě kecá do života- nechoďte do hospody, nekuřte, nejezte cukr, NECHOĎTE NA BRIGÁDU, atd. Stručně a jasně, je to neskutečná KRÁVA!
Můj názor na latinu je že by se neměla učit. Je to naprosto mrtvý jazyk, který používají jen odborníci (jako lékaři apod.) pro odborné výrazy. A ty vás stejně v latině na gymplu (předpokládám že jde o gympl) nenaučí.
Navíc kdo jde z gymplu třeba na ekonomku nebo strojařinu nebo práva, je mu latina na dvě věci.
No na právech latinu asi potřebovat budeš, ale stejně se jí tam budeš učit od začátku. Ale jsme církevní škola, takže latina je povinná. A ještě k tomu 4 roky. Kdyby byla povinná třeba 2 roky a pak volitelná, asi by to vypadalo trochu jinak.
Jak tak čtu ten úvodní post, zdá se mi, že si Cpt- Hu spíš chtěl postěžovat na učitelku a o názoru na latinu samotnou nenapsal (kromě toho, že se ji učí) ani Ď...

Jinak souhlas s Tomem - učit se základní větné konstrukce a slovíčka (jak to zažívají známí na gymplu) mi přijde naprosto zbytečné.
"I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále." :-D
Jak už řekl DeedX, nebyla to kritika latiny, ale paní učitelky :-)

Jinak já latinu na gymplu měla, a o přínosu (tedy alespoň pro mou osobu) jsem přesvědčena. Navíc jsme neprobírali jen základní větné konstrukce a pár slovíček, ale naopak, naučili jsme se spousty časů, všemožné gramatické "chuťovky", nepravidelná slovesa atd. atd. Když neberu v potaz, jaký typ slovíček se učil, tak by se člověk možná i domluvil :-D
Navíc to, že jsem na škole měla latinu, mi pomáhá při učení jazyků, jak češtiny, tak angličtiny i španělštiny. Jen na němčinu se mi to zatím nepodařilo nijak aplikovat :-D
Záleží, jak se k tomu člověk postaví. Ale za sebe můžu říct, že můj názor na latinu je kladný.
Jo a co se týče zkušenosti s učitelkou latiny - ty nejlepší. Byla to slečna jen o pár let starší než my, příjemná, gramatiku uměla dobře vysvětlit (což je vlastně to nejdůležitější), u všech byla oblíbená :-)
Eh Thalio to je sice pěkné že se možná i domluvíš, ale mohl bych se zeptat S KÝM? Není jednodušší (myšleno ve smyslu "praktičtější") naučit se angličtinu?
Eh Tome, nevěděla jsem, že musím psát úplně všechno. Tak ještě jednou speciálně pro tebe:
Když neberu v potaz, jaký typ slovíček se učil (a že tím jazykem nikdo nemluví), tak by se člověk možná i domluvil :-D
OK? Prostě jsem chtěla říct, že nás to neučili jen tak, aby se neřeklo, že se to "musí", ale prostě se to probíralo jako plnohodnotný jazyk se vším všudy.
A angličtinu se samozřejmě již roky učím, ještě dýl němčinu a pár let taky španělštinu... Ale vážně - ano, angličtina je praktičtější, ale já mám nejraději španělštinu :-)
mno... takže... vzhledem k tomu, že chodim na stejnou školu s cpt-hu, tak se asi shodnem, že naše latinářka je kurva... ale věřim tomu, že latina je dost užitečná, ale stejně bych jí jako povinnou nedal...
Thalia- zjěvně jsi měla na učitelku štestí- ta naše tu gramatiku zrovna moc vysvětlit nedokáže. V učení neravidelných slovech, různých časů, konjugací a deklinací- neberu to jako přínos. Aplikace na jiné jazyky: zatim jsem na žádnou nepřišel.
Domluvit se s někym- proč, když je tu jiný, ŽIVÝ jazyk!
Thalio (nebo jak se to skloňuje :) mi je jasné jak jsi to myslela, ale to pořád nic nemění na tom jak jsem to myslel já.
Jasně, učili vás to tak, že "by ses domluvila". Ale já svou reakci myslel ve smyslu "no to je sice pěkné, jenže naprosto zbytečné, ztracený čas".
Samozřejmě že učením čehokoliv se procvičuje mozek atd., takže učení latiny není 100% nanic. Jenže kdyby se ten čas věnoval učení angličtiny, němčiny, fr., it. nebo dokonce i ruštiny, tak je pořád pozitivní efekt na mozek srovnatelný, ale praktický přínos absolutně nesrovnatelný.
Já samozřejmě vím, že učení se latiny je do života nepříliš praktická věc. Ale narazili jste na člověka, kterej se na gympl těšil s tím, že se bude učit latina :-). Praktičkost nepraktičnost :-). Navíc my to měli jako třetí jazyk, takže rozvíjení praktičtějších jazykových znalostí u nás nebylo nijak zanedbáno. Spíš se nám tím mnohem rozšířily obzory a někdo vidí souvislosti s jinými jazyky někdo ne. Já si myslím, že já ano.
A navíc, my si při nástupu na gympl mohli vybrat, jaké bude zaměření třídy, jestli humanitní nebo přírodovědné. Humanitní vyhrálo a tím i latina.
A navíc ta možnost přečíst si Asterixe a Obelixe v latině! :-D i to jsme v pokročilejších hodinách dělali.
Navíc, to co rozvíjí mého ducha nepovažuju za zbytečné a za ztrátu času.
Mňo.
My si vybrat nemohli, prostě mi máme od kvarty do septimy latinu povinnou a basta.
Krom toho bych si přečetl Asterixe a Obelixe v češtině, jsem na to asi trochu línej.
DeedX:
Nejen si postěžovat na učitelku, ale i se dozvědět něco o vašich skušenostech s latinou atd.
Normální člověk by na školu, kde se učí latina, asi fakt nešel. Ale někomu se třeba líbí. Tady jde o to, že když se člověk naučí latinu, tak má snadnější porozumění hned několika románským jazykům najednou. Navíc usnadňuje chápání dalších probíraných jazyků, neboť latinský slovosled či latinská stavba souvětí apod. se v mnoha jazycích používá.

Jinak je pravda, že latina je mrtvý jazyk, a pokud si někdo chce přečíst Vergillia v originále, může. Aby se fakt při případné cestě zpátky časem opravdu domluvil, pak se bude muset naučit starověkou výslovnost, která se však dnes neučí (dnes se učí ta středověká). To už by konečně zapadla i ta němčina, která se spíš blíží té starověké latině (pozn. pro Thalii).

Dále je pravda v tom, že obliba předmětu je závislá na učiteli. Dobrý učitel dokáže udělat zajímavý předmět i z naprosté nudné kraviny, kdežto špatný učitel tě nedokáže naučit sebedůležitější předmět.

K té krávě, co vám kecá do života, dá se s ní aspoň diskutovat? Že bez brigády nejsou tak potřebné peníze (pecunia non olet), že cukr obsahuje tolik potřebnou energii, že v hospodě se člověk uvolní od všedních problémů... Ona určitě alespoň jednou za život v hospodě byla atd. atd. A když už, je to váš život, ne její. Ona vás má jen naučit latinu.
omg, latina. uz z nazvu mam husi kuzi..
ale podle toho co popisuje Thalia to neni zase tak strasny.. u nas na gymplu se latina taky uci, ale nastesti (bohuzel) jenom v sestiletym cyklu (sme 4letej)

btw, abych se dostal k tematu: kamos co se ji uci na ni docela nadava a ze je to hnus..
U nas na gymplu byl par let otevreny (naprosto dobrovolny) seminar latiny s dvouhodinovou dotaci. Ja jsem se ji neucil, preci jen mi stacila anglictina a nemcina, ale jestli si dobre vzpominam, obsazenost nebyla zrovna minimalni, jak by clovek u naprosto dobrovolne volitelneho, mrtveho a podle nekterych neuzitecneho a zbytecneho jazyku cekal...
Nípal: že by latina usnadňovala chápání jiných jazyků se mi nějak nezdá
- tomu, kdo si chce přečíst Vergilia v originále bych nebránil, ale můj literární sen to neni
- oblíbený učitel naučí všechno, to je pravda
- krom toho ta kráva, co nám kecá do života nikdy nebyla v hospodě (a to je jí cca 28); a čas na brigády člověk může využít ke studiu, stejně jako jarní prázdniny!
Já sice z latiny měla celý čtyři roky strašný známky, bez taháků bych nenapsala ani jednu písemku, ten předmět se mi hnusil, umírala jsem nudou atd. (Navíc mě profesorka nesnášela – byla to taková zapšklá baba, která neuznávala moje narychlo vykonstruovaný novotvary u tabule…) NICMÉNĚ mám za to, že pokud se člověk orientuje humanitním směrem, studuje románský jazyky (ale i třeba angličtinu), zajímá ho kultura, filozofie, historie, ale i biologie, právo… tak je latina prostě základ. Nešla jsem na vejšku, takže pokud bych latinu neměla, pravděpodobně bych jí ani nepostrádala, ale vzhledem k tomu, že ty základy mám, uvědomuju si je denně (jednoduchá věta v italštině mi nedělá problém – většinou jí chápu, i když jsem se ten jazyk nikdy neučila; odvozuju si neznámý pojmy, přečtu si nápis na domě, soše; odvodim si původ jména, názvu atd.) Ale mám dojem, že tohle ocení jenom ten, kdo ten základ má - kdo o něm ví. Ostatní si klidně žijou dál bez toho... :)
Jak nám paní učitelka říkala.
Latina je jazyk učenců. - a něco na tom bude.
Kdyby se neučili lidé latinsky, mohly by se například spálit všechny historické knihy a spisky, protože by je neuměl nikdo přečíst (ale bylo by na chvíli teplo)!
A člověk, který o své učitelce veřejně prohlásí, že je kráva - je vůl. A měl by se proto věnovat nějakému praktickému řemeslu (například orbě), nežli studiu na střední nebo vysoké škole.
Lama: na jednu stranu s tvym druhym odstavcem souhlasim, ale na druhou stranu... to, ze clovek vystuduje pedak jeste neznamena, ze je to dobry clovek. Na mem byvalem gymnaziu uci jedna, o ktere s cistym srdcem muzu prohlasit, ze je to krava. Muze za to jeji pristup a arogance ke studentum, jeji extremni naladovost, hystericke, nicim neopodstatnene vylevy, argumentace maleho ditete a pokud nema pravdu (nebo naladu), rozdava kazenske postihy, pripadne vyzkousi pet lidi a automaticky jim da petku. Nerespektuje zakladni pravo studentu (pravo na vzdelani - mnohdy celou hodinu mlci a dela si svoje), urazi je a svymi vylevy je shazuje pred spoluzaky. Je to krava-to mi nikdo nevyvrati; a ja si klidne pujdu zaorat, vsak na ČZU mam prilezitosti vic nez dost.
Je sice pravda, že učitelku bych zrovna slovem kráva nenazval, ale to neznamená že neexistují opravdu hodně špatné (jak řekl i donny) učitelky. A to třeba i na vysoké škole (tam už sice slovo učitelka zní divně, ale učí tak co). Zažil jsem různé druhy vyučujících, pamatuji si třeba jednu, která učila něco, co sama absolutně neuměla. A to není jen takový ten populární výkřik do tmy, v jejím případě to je prostě fakt. Co nepřečetla ze skript, nevěděla. To co přečetla stejně neuměla podat protože tomu asi nerozuměla. Udělal jsi program, měl jsi ho dobře, ona ho stejně neuznala protože měla svou pravdu. Atd.

Opravdu jsou i špatní učitelé a není to jen rozmar či neschopnost studentů (žáků).
donny: Věřím, že i takoví učitelé jsou, ale jsou příkladem těch, kteří se měli věnovat něčemu jinému...
ano, i kdyz si nedokazu predstavit, cemu by se tahle tak mela venovat, aby ostatni nemeli problem.. mozna nekde hluboko pod zemi kopat uhli...