Oblíbenost IE

Jak malé děti. Nejlepší je vždycky ten prohlížeč, který vám vyhovuje. Když se někdo sžije s lynxem a nechce obrázky, bude prosazovat lynx a o ostatních může říkat, že jsou to sračky, které potřebují XMB disku a YMB paměti.
Když se někomu líbí IE, tak bude používat IE. A tak je to ze vším...
MzM - no však o tom to je a myslím že každému to tu je jasné. Akorát ten Nípal se v tom nějak moc nípe ;)
Resp. ale ne se vším souhlasím - to že mi vyhovuje jeden prohlížeč znamená že ho budu obhajovat, vychvalovat, prosazovat, ale není to žádný seriózní důvod proč říkat o ostatních že jsou sračky. To je špatný přístup a je to pevný základ všech populárních flamů (MS - Linux, nVidia - ATI, Intel - AMD atd.) To je právě ta hranice mezi diskuzí (říkát co se mi líbí na tom mém, co se mi nelíbí na tom jiném, snažít se vše mít podložené, vnímat argumenty protistrany) a flamem (nadávát na to jiné, urážet to, uvádět nepodložené rádobyargumenty a to hlavně negativní, tedy ne pro to moje, ale proti tomu druhému).
no, jasně, MzM má pravdu, ale ještě bych rád zareagoval na dvě věci....


Tom napsal:
Opera má spoustu funkcí které člověk v životě nemusí použít a o tolik pak je větší instalace, déle se program spouští a zabírá více paměti.

nevím, jak jiní, ale já 90% opeřích funkcí používám takřka denně a to, že by se opera se svýma funkcema spouštěla pomaleji a žrala více ramek je imho kravina, mám vyzkoušeno, že FF bez jakéhokoliv pluginu a bez uložených stránek (což vlastně asni neumí) startuje na obou mých PC výrazně pomaleji... a o ramkách ani nemluvě, navíc FF paměť jaksi neuvolňuje, takže využití paměti ve FF jen donekonečna narůstá a narůstá až se nakonec zhroutí, Opera mi jede klidně týden v kuse, FF musím několikrát denně restartovat..

donny napsal:

cosi o té češtině...

ne, já češtinu nikdy do opery radši ani nezkoušel, nic o dovu verzích nevím, ale podle mých obecných zkušeností s českými překlady všemožných programů již nikdy do ničeho češtinu tahat nechcu.
Cestina pro operu je uz i oficialni a je uvedena i na oficialnich zdrojich. Kdyby byla cestina na houby, tak by ji tam asi snad nedavali. A navic stejny clovek (j353840) co preklada soucasnou cestinu, ma na starost i oficialni preklad cestiny pro budouci operu (9+), ktera bude mit jiz pevne zabudovanou cestinu v opere, tedy bez toho .lng souboru. Je to solidni clovek a pokud ma problem neco prelozit, tak se zepta siroke verejnosti. Prikladem je treba vhodny preklad slova "tab".
Džej Ár -
však já jsem napsal "které v životě NEMUSÍ použít" a já jsem ukázkový příklad člověka který je v životě nepoužil ;)
Jak rychle se spouští a kolik paměti zabírá Opera to nevím (nezkoušel jsem) takže tady přiznávám že jsem to napsal ne z mojí hlavy. Pokud jsem měl informace chybné, tak pardon.
Se zbytkem ale souhlasit nemůžu, nevím v čem je rozdíl, ale mi teda spotřeba paměti FF s dobou spuštění neroste a nekončí to pádem. Pokud to dělá více lidem, může to být chyba FF. Já osobně ale o ní nevím, protože z vlastní zkušenosti ji neznám a zatím jsem o ni neslyšel.
@Tom (15. 02. 2006 08:48)
Jděte do pr s flamem. Nikomu Operu nenutím, klidně si tím narvěte harddisky a zapalte si to. Já jen říkám svůj názor, vy z toho děláte flame. Ale když už z toho flame děláte, tak vám ji nakopu!

1) Z legrace si nikdy nic nemyslím, to by u toho byl jiný smajlík.
2) Instalačka Opery není kdovíjak velká, rozhodně je menší než FF + všechny potřebné pluginy, které by z FF udělaly prohlížeč srovnatelné kvality.
3) Tím, že má některé funkce vestavěny, se jednak tyto funkce provádějí rychleji, druhak se tyto funkce nemusí instalovat a shánět (stačí je zapnout), a třetím nesporným faktem je, že pokud jsou ty (podle tebe nepotřebné) funkce přímo v programu, autoři se o ně taky pečlivě starají. Takže, které funkce používám: Mail, RSS čtečka, občas FTP klient, kvalitní prohlížeč webových stránek (!) a gesta myši. Nemluvě o tabech.
4) Ad nekompatibilita... záleží na verzi a na štěstí.

Co se týče kvality zobrazení, Opera zobrazuje stránky dobře, neboť HTML 4.0 Transitional se má zobrazovat v quirku (jako v IE), tehdy totiž platily jiné normy CSS (ale to je pravda, takže no flame).

Operu nainstaluju a jedu. Má všechno, co potřebuju (jako normální náročný uživatel) v jednom instalačním souboru.

Takže souhlasím s Džejárem, DeedXem a hanyZem. Jestli jsem ty ostatní naštval, tak jsem jenom rád.

A ještě závěrem - až příště budete chtít vyvolat flame, sveďte to na mě. Děkuji, aspoň nebudete muset ubližovat dalším lidem.
Tohle nemá cenu, myslel jsem že Nípal patřil mezi inteligentnější návštěvníky tohoto fóra, ale asi jsem se mýlil. A nesoudím tak podle toho že máš raději Operu než FF, nejsem debil, soudím tak podle jeho vystupování a způsobu argumentace s použitím slov sračka atd.

Je opera lepší než FF? KLidně může být, podle tvého názoru, i podle názoru klidně miliónů dalších uživatelů. Já to nikomu neberu. Je sice těžké určit nějaké měřítko kvality prohlížeče, dost dobře je možné že kdyby se jich vzalo několik (množství funkcí, rychlost zobrazování, rychlost načítání atd.) tak by objektivně Opera vyhrála, ale to nepousouvá FF na úroveňe nepoužitelných sraček.

Je FF nepoužitelná sračka? Asi těžko když ji mnohem větší milióny uživatelů než Operu používají, to jaksi to slovo nepoužitelný nedává smysl. A nemůže jít o BFU co jsou rádi že najdou ikonu Wordu, protože ti používají IE.

To že se autoři starají o funkce zabudované v Opeře neznamená že se nikdo nestará o pluginy pro FF. Pro mnohé pluginy vycházejí aktualizace pravidelně.

Pluginů pro FF jsou stovky, některé jsou dost extrémní, ale třeba se někomu hodí. Má to všechno Opera? Určitě ne. Má opera možnost instalace pluginů? Došlo ti tohle vůbec?

Vyjmenoval jsi několik hlavních funkcí na kterých stojí asi tvá obliba Opery a nenávist k FF, ftp klient a mail teda nejsou zrovna věc co bych vyžadoval od webového prohlížeče, na to mám jiné programy (samozřejmě ftp přístup ff zvládá), taby má samozřejmě taky, stránky zobrazuje kvalitně (nechápu o co ti jde) a gesta myši a čtečka rss jsou to jediné co potřebuješ jako plugin. Divím se že třeba nevyžaduješ ještě od browseru přehrávání hudby, vaření kafe a defragmentaci disku.

A tvou argumentací ohledně toho kdo vyvolává flame mi připomínáš jednoho týpka co kdysi volal do novy s tím že není rasista, ale je mu zle když vidí toho černocha uvádět zprávy.

Tohohle se dále účastnit nebudu, i kdyby mě pokoušelo nevím co. Doufám že ostatní si udělají názor kdo tady šlápl vedle, jestli já nebo Nípal. A znovu opakuji nemluvím o tom udělat si názor na to který prohlížeč je lepší, ale kdo je více zaslepený a neobjektivní.

Přeji příjemnou diskuzi.
No vidim ze mi nekdo pekne "prechcal" anketu mazanim Cookies tak ji vratim jak byla pred hodinou.. TZN 19 hlasujicich...
Já ti cookies neo6ovával, ten můj platný 4. hlas pro IE ode mě tam pak vrať ručně, ať ti to nerozhodí výsledky. :))
Jsem čerstvě po format sformat eXtraPi*í, takže používám jenom IE. FF mi xrdci nepřirost, ten jsem instnul jen qůli Arovaxům, jež bez něj nechtěly žít.
Dost dobrý mi přišel sympatic nášup Maxthon. Rychlý, spolehlivý, užitečné funkce. Na jeho záložkách mi ale vadí, že pak nejde spustit otevírací soubor se skriptem
open(naformátovanáStránka,parametry) a za chvilku otevírací self.close(). Se pohádá. :(
no, jen chci ještě dodat, to jak FF "hospodaří" s pamětí je imho obecně známý fakt a v mém okolí vím o spoustě lidí, co mají stejný problém.

Co se týče emailu, každý má asi jiné potřeby, ale já mám rád, když mám vše potřebné v jednom programu (opeře), který mi běží furt a nemusím si svou drahocenou operační paměť nechávat žrát deseti programy, ze kterých umí každý jen něco, když Opera umí vše.

Jinak k tomu, že BFU používaji IE a ne FF... nemůžu příliš souhlasit, jen již podle toho, že rodičům jsem IE zakázal a používají FF, jelikož opeře by asi příliš nerozuměli.. FF je skoro stejný, jako IE, tak ho celkem chápu... rovněž vím o netechnických školách, kde admini nainstalovali jako defaultní browser FF a tak ho všichni používají...

Jo a pluginy do opery jsou taky, akorát se o nich moc neví a málokdo nějaké potřebuje... no a nejsou to pluginy asi v tom pravém slovasmyslu, ale existují.... třeba používám webdeveloper toolbar a webdeveloper menu.... jsou to o něco málo lepší obdoby stejnojmenných pluginů pro FF..
jj souhlasim s Džej Ár. Opera ma tu vlastnost, ze se da totalne predelat. Takze kazdy uzivatel opery muze mit jinou podobu nez druhy. A ty "plugnigy" se daji diky tomu i pridavat. Takze existuji obdoby WebDevelopru, AdBlock, ...
Mimoto opera 9+ jde o dost dale. Plna podpora blokovani reklam (jen oznacis co nechces a nebudes to mit), individualni nastaveni pro kazdou stranku, ...
2 JR:
>rovněž vím o netechnických školách,
- u nás to vyřešili linuxama. na nich nerozchodíš IE a FF a Operu jenom přes wine. to se samozřejmě nedělá a tak tam jede Gecko. btw. to je snad nejlepší... a hlavně, nejsou žádný dohady :)
MF.

afaik Gecko není prohlížeč, ale engine, na kterém jedou všechny Mozilly..
a nechápu, proč bys neměl Operu a FF pod lin. rozjet...
Opera je multiplatformní a FF je na většině distribucí linuxu součástí.
Jediné, s čím by byl opravdu problém, je IE.

Jinak k doplnění Tomíka, Opera měla ad-blocking už dávno, jen se to moc pohodlně nenastavovalo, od verze 9 to má jen uživatelsky přívětivější nastavení toho blokování.
to jsem snad jediný kdo používá IE?
prostě nesnašim FF, Operu.... vůbec mi nevyhovovaly.
nejraději mám MyIE2 . prostě super. a jede mi vše.
MyIE2..........................................................................
Tak - nevim, jestli to uz tady nekdo psal, ale:
na svym compu mam nainstalovany IE, FF, OP a Netscape -

IE pouzivam pouze vyjimecne - jenom, kdyz nejaka stranka nejde jinde, tak jdu na IE

OP pouzivam na prohlizeni wap stranek, aniz by mi ubejval kredit :-D, jinak mi moc nevyhovuje

Netscape nepouzivam vubec

FF pouztivam na vsechno a nevim, co bych si bez FF pocal, ptze pomoc "otevreni v novym panelu" je neocenitelna - na IE jsem nesnasel 15 novejch voken, ktery je tezky pozavirat nebo nejak inteligente prohlizet - kdyz je to v panelech je to jednoduchy na otevreni, zavreni i prohlizeni!


Takze jednoznacne: FF je nejlepsi, IE jen okrajove, OP jen na WAP, Netscape vubec
Jo, berte si do huby moji inteligenci...

Když mě někdo vyprovokuje a svede na mě flame, tak ať se s ním klidně zadusí, já Tomovy výpady více komentovat nehodlám, proto jeho příspěvek ponechávám bez povšimnutí. Až se vyvaruje urážení mé osoby, tak si jeho příspěvek rád přečtu.

Co se týče absence tabů v IE, tak ta není žádný problém. Stačí nástroj XP PowerToys (nebo tak nějak) a nastavit sdružování oken stejného programu, je jich ne více než 10, ale více než 1. Pak už se s tím dá pracovat...
Přemohl jsem se.

Ano, Opera také umí pluginy. Ještě něco, Tome, nebo si nejprve zjistíš fakta? Zaslepenost jde ruku v ruce s nevědomostí.

1) jsem obyčejný uživatel, na instalaci pluginů nemám čas, váhu pro mě mají funkce prohlížeče tak, jak ho dostanu
2) čím více funkcí v jednom programu, tím lépe, zvlášť u Opery, kde odvádějí autoři dobrou práci
3) nemám nic proti OpenSource, ale proti komunismu ano... nikdy nebyl dostatečně produktivní.
Kurna, nikdo tu jeste nenapsal -ste fffsichi socki, IE RULEZZZ!-
( ;-) )
omg coooozeee? IE SUXXX ! :(((((((((((((((((((((
Hele, clovek je dva dny v lihu a koukam, ze jsem o dost prisel... Jak jsem to tam procital, mno... receno bylo uz asi vsechno. Nad nekterymi argumenty jsem se usmival, nad jinymi kroutil hlavou. Chtel jsem reagovat, ale jak jsem rekl, vsechno bylo receno. Takze jsem nasel jen jednu vetu:

> Vyjmenoval jsi několik hlavních funkcí na kterých stojí asi tvá obliba Opery a nenávist k FF, ftp klient a mail teda nejsou zrovna věc co bych vyžadoval od webového prohlížeče

Nesrovnavejte Operu a Firefox, ale Operu a Mozillu. Jinak srovnáváte nesrovnatelné. Pokud M2 v opeře nepouzivas, tak jedina zminka o tom je jedna polozka v menu - vytvoreni noveho uctu.Kdyz zadny ucet zadany nemas, jako by tam M2 nebyl. BTW ja jsem Operu zacal pouzivat prave proto, ze obsahuje integrovany M2 (predtim jsem mel FF a Thunderbird). Prace s M2 je mnohem rychlejsi, ohebnejsi a mene narocna na jakekoliv zdroje. FTP v opere nepouzivam, viva la TC.
Nenavist k FF? Z ceho takova nenavist muze proboha pramenit?
"Nenavist k FF? Z ceho takova nenavist muze proboha pramenit?"
Patrně z FFčkářské nenávisti k Opeře a jejich věčného vychloubání se, jaký mají super browser.
nenavis proti jakymukoliv produktu ktery je free nebo opensource muze pramenit tak maximalne z psychycky lability cloveka, proc jako nenavidet nejakej soft? To je nejaka civilizacni choroba nova, kdyz se mi soft nelibi tak ho nepouzivam, proto je tu dalsich 20 abych si moh vybrat a nemusim kecat na foru o tom co se mi libi a co ne
Zkoušel jsem Operu, tři prvotní dojmy:
Paměti zabírá méně než FF.
Spouští se srovnatelně dlouho (není jak změřit přesně tak krátké časy).
Chybí mi (nebo jsem v rychlosti nezjistil jak to udělat), že když se spustí s prázdnou domovskou stránkou, tak je kurzor hned v adresním řádku.
Pro další hodnocení je potřeba program pořádně otestovat a hlavně zvyknout si (spousta věcí je o zvyku). Tím neříkám že to udělám protože FF mi vyhovuje.

Když už jsem tu už stejně napsal tak budu i reagovat na dvě věci:

>> "Jinak k tomu, že BFU používaji IE a ne FF... nemůžu příliš souhlasit, jen již podle toho, že rodičům jsem IE zakázal a používají FF, jelikož opeře by asi příliš nerozuměli.. FF je skoro stejný, jako IE, tak ho celkem chápu... rovněž vím o netechnických školách, kde admini nainstalovali jako defaultní browser FF a tak ho všichni používají..."

Tím jsi ale nevyvrátil to jak jsem to myslel. Říkal jsem že FF nemůže být nepoužitelný když ho používá tolik lidí (mnohem více než Operu), a nejedná se o BFU protože ti používají to co mají (IE). Tebou uvedený argument když se pořádně zamyslíš není o tom, že BFU mají rádi FF. To jsi TY svým rodičům dal FF, oni sami si ho nevyžádali, nebýt tebe používali by IE. A stejně jak v těch školách - studenti používají to, co jim správci (asi těžko to budou bfu) nainstalují. Takže tihle BFU sice používají FF a zvyšují tak počet jeho uživatelů, ale nezvolili si to sami, doporučil/donutil je k tomu neBFU ze svého něčím podloženého rozhodnutí. Měl k tomu důvod proč vybral FF a ne Operu. Co tím důvodem bylo? Možná to že FF byl zdarma? Možná to, že Opeře "by příliš nerozuměli" (citace někde z této stránky)? Tohle se imho dá taky brát jako špatná vlastnost Opery, složité ovládací rozhraní nebo jak to autor toho citátu myslel.

No a na poslední příspěvek Nípala jen toto:

Neviděl jsem tu nikoho tvrdit že FF je nejlepší a Opera nepoužitelná sračka.
Ale naopak ano.

A mimochodem na vychloubání se že FF je super browser není nic špatného protože to je pravda. Stejně tak jako je super browser Opera. Každý svým způsobem, každý pro někoho jiného. Vyvrátíš to? Nech si své nepoužitelné sračky na fóra kde ti na to někdo skočí. Píšu tuhle reakci z nepoužitelné sračky, jsem asi kouzelník...
Mimochodem nebýt nástupu FF, pochybuju že by dneska byla Opera zadarmo. Byli donuceni konkurencí. Kdo by (kromě Nípala a několika málo procent uživatelů) kupoval prohlížeč (nebo trpěl reklamy), když jiný nabízí to samé (byť v jiném provedení) zdarma.
Tome, já bych si Operu docela rád koupil, protože TA za ty peníze opravdu stála. Vývojářům FF bych nedal ani korunu. Kdy už dotáhnou tu podporu CSS? FF je v Acid2 testu celkem dost pozadu. Kdy už dají přímo do FF nějaké pohodlné luxusní funkce, které jsem si v Opeře zamiloval? Atd atd.

A k tomu vyjadřování:
Slovo sračka je mimochodem velice výstižné označení a nevidím na něm nic špatného. Řeknu-li o něčem, že je to sračka, tak každý má představu, co si o tom myslím a jaké s tím mám zkušenosti. Pokud bych se chtěl vyjádřit (jak by někteří řekli) slušnějš, pak bych zvolil asi deset nejednoznačných vět, po kterých by sis stejně sám pro sebe doplnil, že bych měl radějí říct slovo sračka.

A pokud se ti zdá, že píšu nepoužitelné sračky? Tak na ně nereaguj! Já ti na ně taky odteď nebudu reagovat.
stále zůstává pravdou, že sračka je taky výkal s nestabilní krystalickou mřížkou..