IP

Ahoj lidi, mám dotaz.

V poslední době se na stránkách třídy, které vytvářím, čím dál tím víc někdo za někoho vydával, nebo spamoval. Sem tam sem teda někoho ze třídy přes ICQ poslal na určitou stránku, kde jsem měl skript, který zjistil jeho IP. Tu sem si pak poznamenal. Pak mi ale pár začali nadávat a někteří začali i namítat, že to je protizákonné. Je na tom něco špatného?

Já myslím, že ne, vždyť třeba v různých chatech - shoutboardech, návš. knihách, nebo třeba na TopListu se taky zapisuje IP... A snad mám právo znát IP adresy svých návštěvníků, vždyť IP není nic extra tajného. Navíc, kdo se trochu pohybuje a projevuje na internetu, musí počítat s tím, že nebude tak anonymní, ne?

Díky za radu

Kdyžtak se koukněte na http://emkotrida.wz.cz
mas pravo ziskavat informace o userech, kdyz navstivi tvoji stranku (treba pocitadlem, .... )

pokud je ale posles na stranku vytvorenou za ucelem hromadeni info o nich (pokud o tom nejsou informovani pred samotnym ulozenim informace) , tak je to nezakony, to maj pravdu
jj. IP adresa a jine udaje dostupne pres hlavicky muzes ziskavat a nakladat s nimi jakkoli pro sve ucely (statistiky, blokovani, ...).
Neco jineho je vsak tyto udaje zverejnovat. Vyjimku tvori zobrazeni sama sebe. Tj. klient vidi sve udaje. Zobrazeni techto udaju i jinym osobam (3. strane) je uz nezakonne, pripadne neeticke. Tyto udaje jsou choulostive a 3. strana je muze zneuzit.
Tyto udaje muzes verejne zobrazovat, ale tak aby se zobrazovala pouze cast informace. Tj. napr.: "10.0.--.--" nebo "--.volny.cz"
JJ, to já nikde nezveřejňuju...
Tak to je pak v pohode.
Jestli se jim to nelibi. Tak at si pouzivaji anomynizery. Nebo jim nakecej, ze jsou i horsi weby, kde mohou o uzivatelych zjistit jeste vic informaci nez ty. A jednak jim muzes nakecat, ze takovyhto webu jako u tebe je na netu hodne a pritom vetsinu oni sami navstevuji.