Linux vs windows

Adresářová struktura ve Win je trochu matoucí, např. "kořenová" složka je Plocha, až pod ní je tento počítač a v něm jednotlivé disky. Přitom ale Plocha je uložena v c:\Document and Settings\.... (ve starých Win byla v c:\Windows). Je to silně matoucí když se nad tím člověk důkladněji zamyslí.
Jenže pravdou je že nad tímhle nikdo přemýšlet nepotřebuje a funguje to. Já osobně bych ale tenhle přístup s Plochou která je kontejnerem všeho klidně oželel, nikdy se mi ta myšlenka nezamlouvala.
Další problém u Win je (tady ale nemám srovnání s Linuxy) roztroušenost různých nastavení. Všechno je někde jinde, k něčemu se dá přistupovat z více míst, najít kontrétní věc je někdy dost oříšek i pro uživatele co s Win pracuje denně a ne jen na základní úrovni (práce se dvěma programy). Např. vytvoření spouštěcí diskety (nevím ani jestli ještě existuje v WinXP) by hledal v další záložce dialogu Přidat nebo odebrat programy jen ten, kdo opravdu ví že to tam je. Něco je ve vlastnostech systému, k něčemu se dostanete z vlastností plochy, něco je v ovládacích panelech, něco je ve správci systému, a to ještě často musíte přepnout záložku, kliknout na tlačítko, zvolit další záložku, tlačítko upřesnit a tam to snad bude ... I po těch letech co s různými Win dělám musím často alespoň krátkou chvíli uvažovat kam pro nějaké nastavení jít. Zase ale je pravda, že nápověda vždycky poradí (fámy o tom že Win nápověda je naprosto nanic jsou čistě fámy, minimálně z hlediska použití Win poradí vždy a od toho tu taky je), takže když člověk opravdu zapomene kde něco bylo, stačí se zeptat nápovědy.

Co se týká názvu souborů a adresářů, souhlasím s Nípalem, mi taky vyhovuje možnost nazvat si složku či soubor tak, abych i za dva roky pochopil o co jde. A jsem Čech, text s diakritikou je přehlednější a názornější. Takže pojmenovávám s mezerami, velkými písmeny a diakritikou. Samozřejmě ale v rozumných mezích, celou větou bych nic nenazval, ta přehlednost totiž absolutně mizí v okamžiku, kdy se část názvu nevejde na obrazovku.
>>A jsem Čech, text s diakritikou je přehlednější a názornější. Takže pojmenovávám s mezerami, velkými písmeny a diakritikou. Samozřejmě ale v rozumných mezích, celou větou bych nic nenazval, ta přehlednost totiž absolutně mizí v okamžiku, kdy se část názvu nevejde na obrazovku.

Tomu ti v linuxu nic nebrání používat diakritiku. Jedinej znak, kterej nemůžeš v názvu souboru použít, je / (z pochopitelných důvodů). A název adresáře/souboru s 255 znaky je dostačující (u unicode je to kratší, protože je mutlibyte). Takže, když potkáš někoho škodolivýho a pojmenuje ti soubor -rf, tak je docela sranda. Jináč mezery a diakritika no probléma. Český názvy tu provozuju. Takže to je asi ten největší mýtus o linuxu. Jediný co rozumě nejde s mezerama (český názvy to možná sežere) je kompilovat software. To se nemá rádo.

Jináč v linuxu je 90% nastavení v etc, krom toho má ještě uživatel nastavení ve svý domovský složce v adresářích nebo souborech začínajících . Pochopitelně existujou i anomálie, co maj nastavení v share. S žádnou jsem se teda ještě nesetkal. Ale v bin nebo lib nebo include ho nenajdeš ;-) Sice to bejvá občas pěkně zašitý, ale dá se to dohledat, například pomocí ls -a| grep co_potrebujes. Shell je mocná zbraň :)). Ale dá se to i naklikat.
Jenže v linuxu asi nemůžu přejmenovat /etc na /Konfigurační soubory, /bin na Program Files atd. Ve Windows je to sice taky těžké, ale dá se to. Kromtoho není žádný důvod hrabat se v adresáři C:/Windows apod, který je asi nejnepřehlednějším ze všech. Všechna nastavení k danému programu ti obvykle umožní ten program, nebo je nastavení v adresáři s programem.

Linux mi právě co do konfigurace přišel méně přehldný. Co bych dal za to, kdyby v bin byly jen odkazy a samotné programy by byly ve svých vlastních adresářích hezky se svejma konfigama. To by se to hezky hledalo. Grep je sice dobrej, ale neusnadní ti práci, když je něco opravdu zašitýho a musíš hledat v každém souboru s pomocí kočičky.
takže abych si udělal přehled->
Linux - MzM, Majkls
mezi nima - Tomík
Windows - Nípal

je to tak? =D
Marcus Flintus: jj :)

Nipal: Prejmenovat to sice nejde, ale lze si udelat linky. Slysel jsem, ze jedno lin distro naprosto emuluje windows. Misto /usr = /program file, /etc = windows/system, atd a pritom /etc, /usr neni normalne videt.
>> kdyby v bin byly jen odkazy a samotné programy by byly ve svých vlastních adresářích hezky se svejma konfigama.
Ono to vsak v linuxu tak je. Vsechny programy jsou v /usr v jednotlivych adresarich a v /usr/bin jsou linky na ty programy.

Prehlednost je vec kazdeho uzivatele. Nekteri si davaji programy vse do jednoho adresare (Program files), nekteri si je rozdeluji podle tematu, nekteri si davaji programy kam se jim zachce.
Tobe nevyhovuje umisteni konfigu v /etc, mne to zas vyhovuje.

Nebudu se tady hadat. Kazdy ma svuj nazor. A hadat se mezi dvema strany nema cenu.
Ja tady blbec furt pisu o linuxu, ale abych k nemu naplno presel, to ne. No hold jsem linej a nemam jaksi cas linuxa vyladit podle svyho.
MF: A co ja? :roll:
Ja sem taky mezi.. mam oboje :)
Na plno k nemu nechci.. At uz to je tim, ze mi na mem tredovi nejdou prehravat filmy(na (g)xine na linuxu, na windowsu v BSplayeru to jde bez problemu)... a taky ruzny hry.. At uz UT(ktere by sice udajne melo jit prez Wine) konce originalkou Fire Department.. jak se vubec instalujou hry prez wine?
Linux - MzM, Majkls
mezi nima - Tomík, OndraSter
mezi "mezi nima" a Woknama - Marcus Flintus =D
(ještě jsem nenašel to odhodlání...;-),,, nicméně ve škole nic kromě linuxu nenji.)
Windows - Nípal
špatně's to napsal..
Linux - MzM, Majkls
mezi nima - Tomík, OndraSter
mezi "mezi nima" a Woknama - Marcus Flintus =D
(ještě jsem nenašel to odhodlání...;-),,, nicméně ve škole nic kromě linuxu nenji.)
mezi nima - Tomík, OndraSter
Windows - Nípal, J-P
Také omyl. Máto být:

Linux - MzM, Majkls
mezi nima - Tomík, OndraSter
mezi "mezi nima" a Woknama - Marcus Flintus =D
(ještě jsem nenašel to odhodlání...;-),,, nicméně ve škole nic kromě linuxu nenji.)
mezi nima - Tomík, OndraSter
tak trochu mimo Linux, i když navštěvuje linuxí kroužek na škole - Nípal
ale jinak kvalita vyhrává tržním způsobem, takže:
Windows - Nípal, J-P
Grep je sice dobrej, ale neusnadní ti práci, když je něco opravdu zašitýho a musíš hledat v každém souboru s pomocí kočičky.
grep pomůže dycky ;-) procesový roury jsou tak mocná shellová zbraň, že s nima lze skoro všecko. Dokonce možná víc než s kočičkou.

>>Jenže v linuxu asi nemůžu přejmenovat /etc na /Konfigurační soubory, /bin na Program Files atd. Ve Windows je to sice taky těžké, ale dá se to. Kromtoho není žádný důvod hrabat se v adresáři C:/Windows apod, který je asi nejnepřehlednějším ze všech.
zajímavé :)) Zkus schválně změnit "windows" na "windows xp" nebo "documents and settings" na "dokumenty a nastavení", co to provede. Docela mě to zajímá :)). Ne říkat šlo by, ale udělat to. Důvod proč se nepoužívaj mezery v názvech souborů je ryze praktickej. Zkus pak psát nějaký skripty. Garantuju ti, že nebudeš klidně spát. Na bin jsem si zvyknul. Jináč je to normovaný podle POSIX. Shell cesty řeší za tebe. stačí napsat název programu a je to. Nepotřebuješ vědět, ve kterým ze 3 adresářů je, nebo pátrat v program files. Btw zkoumáš občas jak se jmenuje vlastní exáč? Ty názvy nebejvaj nic moc.

Cokoliv bych linuxu vyčítal, ale adresářovou strukturu nikoli. 30 let prověřená struktura jistě má nějaký logický základ.
co ja bych dal za to, kdyby ve skole dali misto IE aspon FF...
A na server linuxy.. server je puvodni co byl ( P II ) a vykonava sluzbu jen na sdileni CDcek(na pocitacich cdromky nemame), protoze vse jede prez switch bez serveru.. (uz sem nabizel, ze bych sehnal komponenty,m sestavil, nainstaloval, a spravoval, jenze este to nedoslo asi k reditelce(po te zkusenosti, ze sme meli neco delat na Hv a polovina lidi sla na freefoto/freevideo.cz to opravdu bude nutne blokovat a posilat upozorneni :) ))
::Na plno k nemu nechci.. At uz to je tim, ze mi na mem tredovi nejdou prehravat filmy(na (g)xine na linuxu
smím se zeptat, co to je za železo? Já na celeru 600 nemám problém. Zkoušel jsi (g)mplayer? Zkoušel si ovladače od výrobce? Na winech děláte všecko možný aby vám to chodilo, a na linuxu když něco nejde, tak jste děsně zaskočený.
>> "Důvod proč se nepoužívaj mezery v názvech souborů je ryze praktickej. Zkus pak psát nějaký skripty. Garantuju ti, že nebudeš klidně spát."

Sorry ale to není nejmenší důvod proč si nepojmenovávat např. obrázky nebo dokumenty vypovídajícím názvem (a s mezerami místo - nebo _). Nevím co to má společného se skripty.
Grep je sice dobrej, ale neusnadní ti práci, když je něco opravdu zašitýho a musíš hledat v každém souboru s pomocí kočičky.
grep pomůže dycky ;-) procesový roury jsou tak mocná shellová zbraň, že s nima lze skoro všecko. Dokonce možná víc než s kočičkou.

Ukaž mi tu kombinaci...

Dokážu grepnout z jednoho souboru příslušný řádek:
cat soubor | grep výraz
nebo grepnout z adresáře příslušné soubory
ls -a '| grep výraz
ale na progrepování všech souborů v adresáři bych potřeboval shellskript nebo awk
for i in ls -a do cat $i | grep $1
Majkls >> ja tam nemam internet(zatim, pockame, az se budou pripojovat sousedi, ty budou muset koupit switch a ja se nabodnu :) ), takze nemam moznosti.. a tady to stahnout a tam zkompilovat mi pride trosku .. ehm.. divne :) mplayer tam nemam
Jelikoz jsem tam daval XFce, tak jsem neinstaloval zadny KDE aplikace.. takze tam mam dohromady asi 3app na Xkach(vyuzitelny, nepocitam ty nevyuzitelny)..
Intel Celeron II 633MHZ @ 712MHz, 128MB 100MHz SDRAM, ATi RAGE Pro PCI 4MB, zvuk. integrovana, a 2*10GB disk(Seagate a Quantum Fireball), 14" CRT vybleptany, ma dokonce uz zrnici cernej pruh.. (jakmile sem dostal 19" sem, tak sem tu 17" musel dat sestre na polovicni PC(Celeron 300MHz, 128MB RAM, grafika snad S3 2MB) :(
>> At uz to je tim, ze mi na mem tredovi nejdou prehravat filmy
U mne to bylo prave naopak. A to jsem mel celeron 466MHz a 128MB RAM.
Ve windows se sekalo a utikal zvuk. Kdezto v linuxu na mplayeru to slo svizne. Popravde mplayer je pro mne nejlepsi prehravac. Prehrajes na nem vsechno. Muzes pres nej sledovat telku, sledovat obraz v textaku ;). Ale na druhou stranu ma trochu trable s DVD filmy. Na to uz je lepsi xine, nebo vlc.
Jo POSIX ne ISO...
Mě vždycky fascinuje, jak Bill vyhlásí: Vyrobili jsme převratnou věc! Vzdálené přihlášení k win! To nikdo ještě neudělal! (myšlen remote desktop connection). Ale unixy měly X terminály ještě v době kdy win bylo ve verzi tuším 2.0!
Další: NAPROSTO úžasná věc sdílení adresářů v síti! (to typnu na rok 1999) -> UNIX, NFS snad furt, dejme tomu 1980.
Další: linky Naprosto převratná věc, stvořením lnk souboru usnadníte svou práci s počítačem! UNIX (tohle je spíš věc FS (ve win ne)), co UNIX pamatuju, tak linky má, tzn. min. 1990.

atd atd...

Bill často říkal, že UNIXy jsou zastaralé. Ale není to spíš tak, že se vyvýjí déle a jsou tedy vyvinutější a ne zastaralé?

Nechtěl bych se dožít dne, kdy bude internet stát na win....
...navíc MS je firma, která chce vydělat peníze, ne poskytnout to nejlepší svému zákazníkovi. A vydělávání peněz dělá sakra dobře. Myslím, že moc lepších firem na vydělávání peněz není... To ji paradoxně nutí k tomu, aby poskytla něco, co se bude aspoň tvářit jako funkční. Nakonec potěmkin nebude stačit a MS bude muset poskytnout něco opravdu funkčního (XP se tak jeví). Případně zase něco koupit, a tak... Těším se...
Ukaž kde ohlásil MS, že vzdálená plocha nebo sdílení adresářů je něco přehratného, co vymysleli oni nebo podobně? Že je to úžasná věc, to možná jo, a taky je to pravda.
Vzdálená plocha ve WinXP je naprosto super věc, to je prostě fakt. Teď zrovna píšu s jejím využitím. A to že je to super věc a hodně dobře provedená se nijak nevylučuje (a vůbec to nijak nesouvisí) s tím, jestli už to Linux měl před 40 lety.

Dále - kolik komerčních společností na světě má na prvním místě priorit blaho zákazníka? Vyjmenuj mi aspoň dvě. Pozor - myšleno tak, že blaho zákazníka má přednost před vlastním ziskem a nikoliv že blaho zákazníka slouží pro získání více spokojených zákazníků a tudíž vyššího zisku, protože v tomhle případě je na prvním místě ve skutečnosti opět zisk, blaho zákazníka je pouze "nástroj" pro jeho dosažení.

XP se ti pouze jeví jako funkční? Není snad funkční? Kdyby bylo XP potěmkinovou vesnicí (navrh the best, uvnitř kde nic tu nic), tak bych ho asi stejně jako stamilióny lidí na světě už nevím kolik let spokojeně nepoužíval.
Kdyby kterýkoliv operační systém od MS nebyl funkční, byl by dnes MS tam kde je? Ano, windowsy 95 a spol nebyly zrovna výborný operační systém, ale nejsou snad WinXP SKUTEČNĚ lepší? Velký pokrok tu je, to se objektivně prostě popřít nedá.
Vážně věříš tomu, že kdyby i v současném stavu rozšířenosti a téměř monopolu operačních systémů od MS vydalo MS nějaký nefunkční propadák, že by se jeho pozice na trhu nezměnila? (Tím nemyslím to, že by během jednoho roku MS vyhlásil bankrot a Linuxy převzaly "vládu". Myslím tím prostě to, že by se ten systém na trhu neuchytil a lidi by zůstávali u předchozího.)
Tyhle ohlášky jsem četl v pc časopisech, pravda, možná to psal někdo, kdo nevěděl, že to není novinka...

Pravda vzdálená plocha funguje pěkně, taky ji často používám.

Blaho zákazníka? Co je blahodárného na tom, že si něco zkusím (třeba zrovna ty dvě vzdálená připojení) a za další "komfort" musím dost těžce platit?

Ale jo XP jsou funkční. I když po několika dnech chodu, je dobré, je restartovat, protože jinak se začínají chovat podivně (nějaké podezřele dlouhé odezvy, za nějakou dobu začne otravovat, že chce zvětšit swapak a td. to souvisí s mm ... to už tu bylo rozebrane)...

Ano, opravdu si myslím, že kdyby teď MS vydalo něco naprosto nefunkčního a hnusného, tak se tak max. 2% uživatelů začnou ohlížet po něčem jiném. Zbytek by zůstal u toho funkčního, co má doposud v provozu a čekali by, co se bude dít dál. Nemyslím si, ale, že by zrovna MS udělal něco takového, přece jenom to není banda neschopných idiotů.

Ono totiž přechod z něčeho na něco jiného je (teď vzhledem k firmě) pěkně drahá záležitost. A i kdyby se to třeba během 5 let vrátilo na licenčních poplatcích, tak to nikdo neudělá. Ale to je politika, která nemá s funkčností nic společného.
Linux - MzM, Majkls

mezi nima - Tomík, OndraSter

mezi "mezi nima" a Woknama - Marcus Flintus

tak trochu mimo Linux, i když navštěvuje linuxí kroužek na škole - Nípal

Windows - J-P
Bill Gates je vyborny recnik a strateg. Kdyz rekne, ze je neco prevratnyho, tak mu to lidi sbasti a nezajimaji se, ze uz neco takoveho uz davno existuje. To plati i o windowsu. Rekne hlavni vyhody, lidi jsou prekvapeni, a reknou, ze to musi mit.
To je hlavni vyhoda microsoftu oproti linuxu. Linux nema pevne postaveni a neni zde nidko, kdo by jmenem linuxu udelal propagandu. Lidi si to jen prectou a dal uz nic. Kdezto microsoft z toho udela mohutnou reklamu a lidi zacinaji silet.
Chtelo by to stejnou reklamu jako se to stalo FireFoxu :)
hej.. ale Linuxy uz sem na kompu taky mel..

Linux = {MzM, Majkls}
mezi nima = {Tomík; OndraSter}
mezi "mezi nima" a Woknama = {Marcus Flintus}
tak trochu mimo Linux, i když navštěvuje linuxí kroužek na škole = {Nípal}
převážně windows, ale s Linuxem uz pracoval = {J-P}
Windows = Ø
..
>> Ano, opravdu si myslím, že kdyby teď MS vydalo něco naprosto nefunkčního a hnusného, tak se tak max. 2% uživatelů začnou ohlížet po něčem jiném. Zbytek by zůstal u toho funkčního, co má doposud v provozu a čekali by, co se bude dít dál.

Takhle jsem to ale myslel. Ne že by šli jinam, ale že by zůstali u toho co měli. Já to totiž myslel tak, že žádný OS od MS zatím nebyl natolik špatný, že by se neuchytil.