Linux vs windows

MzM:
"Další: linky Naprosto převratná věc, stvořením lnk souboru usnadníte svou práci s počítačem! UNIX (tohle je spíš věc FS (ve win ne)), co UNIX pamatuju, tak linky má, tzn. min. 1990."

Nepsal jsem už někde o pár příspěvků výše, že NTFS umí i linkování na úrovni filesystému? Že si skutečně můžeš všechno dát na céčko a přitom to mít na více oddílech? Mluvil jsem snad o zástupcích (*.lnk)? Zástupci nejsou linky!

http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/fsutil.mspx

A pokud by některý linuxář neměl rád příkazový řádek, existuje knihovna, která přidá takovou funkci do shell menu:

http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshellext/hardlinkshellext.html
"Omezení. Hardlinky fungují pouze v rámcí jedné partition. Maximální počet hardlinků na daná sdílená data je 1024."

No nic, nevadí. Ještě furt lze chápat C, D atd. jako adresáře ;)
2 Nípal:
to jsou na mě už mooc chytrý řeči nicméně:
> Ještě furt lze chápat C, D atd. jako adresáře
- vzhledem k tomu, že např. disk D můžeš prohlásit adresářem na Céčku, tak to tak lze chápat ;-)
Možná jsem natvrdlý, ale jak se dá udělat hardlinkem link na adresář? IMHO nijak...
...jinymi slovy... uved priklad toho, ze nalinkuju adresar, dejme tomu:
c:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE11\ napojit na c:\info
tak, abych mohl udelat:
type c:\info\Noiseeng.txt

a vypsalo to to same jak c:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE11\Noiseeng.txt
Dohadujete se tu o hardlinkách, který os to umí a na jaké úrovni atd., mám otázku - kolik promile uživatelů si myslíte, že tohle
1. vyžaduje
2. využije
3. ví o co jde
4. ví že to vůbec existuje
Dokážu grepnout z jednoho souboru příslušný řádek:
cat soubor | grep výraz
nebo grepnout z adresáře příslušné soubory
ls -a '| grep výraz
ale na progrepování všech souborů v adresáři bych potřeboval shellskript nebo awk
for i in ls -a do cat $i | grep $1
jo anebo jednodušejc...
find -name '*.*'|xargs grep "něco co chceš hledat"
podobným způsobem jsem například měnil práva u souborů (pravda, nehledal jsem obsah, ale název). Už vidim jak kočičkou naklikáváš 10000 souborů a měníš jim práva. hahahah :))) A to sem dělal i mezerníkatý slova. Ta roura byla sice asi na 3 řádky, ale odentroval jsem a jel jsem....

takže doporučuju prostudovat literaturu....

Takže tolik k shellu. Jo ty mezery, co sem říkal se vztahovaly k systémovejm adresářům ;-)
majkls@majkls:~/laborky/3T$ ls -l
-rw-r--r-- 1 majkls majkls 26333 2005-02-28 21:28 Stanovení H3BO3 v boraxu.sxw
-rw-r--r-- 1 majkls majkls 22619 2005-03-21 18:53 Stanovení kyseliny octové v octu.sxw
-rw-r--r-- 1 majkls majkls 14436 2004-11-01 18:22 Stanovení Ni jako chelátu bis-acetyldioximonikelnatého.sxw
-rw-r--r-- 1 majkls majkls 12813 2005-01-03 17:45 Stanovení Sn ve slitinách ve formě kyseliny metaciničité.sxw
-rw-r--r-- 1 majkls majkls 21625 2005-02-07 19:16 Stanovení uhličitanu vedle hydroxidu.sxw
majkls@majkls:~/laborky/3T$
Vidíte někde problém? Já ne ;-) Ale bourat POSIX strukturu je trošku ujetý.

Zrovna se strefujete nějak do těch věcí, co se daj řešit docela dobře. Sou horší věci...
<HTML>MzM: Take jsem na pro me tolik potrebnou vec neprisel (mam 250+250+300+80GB HDD)
Jedine co vim ze jde, je primo cely disk (s NTFS) vytvorit jako adresar na druhem NTFS disku (coz je ale docela neprakticky link? :)</HTML>
Linux je podle mě strašně složitý. Já raději zůstanu u woken :)
Pavel: Tak zustan, nikdo te nenuti na linux prejit.

Ale trochu u toho zustanu. Argument "Linux je podle mě strašně složitý" vetsinou neni na miste. Ten kdo tohle rika, se spise boji linux pouzit. Ano je slozity, ale zalezi na pouziti. Vetsina uzivatelu (at uz gramotnych, ci negramotnych) na pocitacich nedela nic jineho nez treba prohlizi web, pise dokumenty, kresli, pocita, sleduje video, posloucha hudbu, ci si jen hraje.
Tyto veci jsou na kazdem operacnim systemu skoro shodne. Takze je jedno jestli k tomu pouziji windows nebo linux, ci MacOS. Vsechny systemy maji okna, kurzor, ikony, nabidky a dalsi. Schvalne si to zkuste. Najdete nejakyho cloveka (klidne i sebe) a posadte ho na tri pocitace se tremi systemy a nechejte ho jen tak s tim pocitacem hrat, pripadne mu reknete at napise nejaky dokument. Reakce bude takova, ze se toho schopi, at uz pouziva jakykoli system. Rekne si "ma to nejakou jinou grafiku, ale co, nejak to pujde".

To ceho se lide boji na linuxu a vetsinou o linuxu slysi, je nastaveni linuxu. Zde jiz souhlasim. Pro bezneho uzivatele je to slozity. Ale reknete to same i o windows. Reknete tomu uzivateli, aby pridal dalsiho uzivatele, aby si upravil cas. Reakce. Nevi jak to nastavit. Sice si reknete, to je prkotina, ale myslite si, ze vsichni to vi?
Kdyz nevi jak ma co nastavit, tak proc pouziva windows? To same se da rict i o linuxu. Proc mam na linuxu neco nastavovat, kdyz mi staci otevrit prohlizec a surfovat po internetu, nebo napsat praobycejny dokument.
Přesně tak, není se čeho bát.

Za dva dny jsem rozchodi SUSE včetně šílené podpory WLAN pro realtek a podobných hovadin. I když je to jiný systém něž wokna, je to intuitivní.

motto: když jsem přežil ZX Spectrum, DOS tak se není čeho lekat...
DOD bych přežil. Linux možná taky. Ale jde mi o to, že je opravdu složitý(mám Live-CD Knopixxu), není to pro mě to pravé ořechové. (Jen pro zajímavost: některé aplikace se na tom LiveCD vůbec nespustily :D. A nešlo o aplikace určené pro Okýnka :) )
Oprava, DOS bych přežil
Co mě osobně v Linuxovské sféře hodně mate, je velké množství různých distribucí. Je sice dobře že každý si může vybrat to svoje, to co mu bude vyhovovat, jenže jak to najít? Jak si vybrat? Jak se rozhodnout?
Windowsy máte všehovšudy jedny, WinXP (mluvím o normálním uživateli), po jejich pořízení těžko budete litovat, že to zrovna není ta pravá ořechová verze.
Tom: ono je to možná i o tom, že kdo je odkojený Windowsem, se nedokáže mentálně přenést přes to, že svět je barevný a rozmanitý. A takový je linux. Může být ryze textový a na mizerném hardwaru fungovat jako super stabilní router. Ale může být i plně grafickým desktopem. Na výběr je mnoho grafických rozhraní. Lidé jsou různí a mají možnost volby.

Jen si vem, že si lidi koupí mobil a co nejrychleji se snaží si jej upravit pro sebe. Hardware mají všichni stejný (jako to PC), ale nastaví si svoji oblíbenou melodii, hlasitost, signál příchodu SMSky a někteří i logo. A linux takovéto možnosti nabízí.

Netrdím, že to je jednoznačná výhoda, asi to hodně lidí mate, ale je to tak. Každý mám možnost volby. I ty Windowsy jsou jednou z nich.

Tady je starší článek, který docela hezky popisuje tu rozmanitost:

http://www.underground.cz/311
To je pravda. vicero druhu distribuci mate zacatecniky a to je taky odrazuje. Horsi je pokud si zacatecnik vybere nejslozitejsi distro - treba debian, slack. To ho pak linux uplne odcizi. Pokud narazi na to spravne, tak ho to neodradi.

>>Windowsy máte všehovšudy jedny.
To jo, ale jsou dve verze - Home, profesional. Pokud si nekdo poridi home, tak pak v budoucnu bude nadavat proc si neporidil profesional, kdyz ten ma to, co v home neni.
Vetsi zabava bude po uvedeni Windows Vista. Tam lze cekat az 6 verzi.
>> "ono je to možná i o tom, že kdo je odkojený Windowsem, se nedokáže mentálně přenést přes to, že svět je barevný a rozmanitý"

Nevím co přesně znamená odkojený windowsem, používám je sice už spoustu let, ale odkojený jsem spíše dosem, no ale každopádně nemám nejmenší mentální problémy s tím, že svět je barevný a rozmanitý.

>> "Jen si vem, že si lidi koupí mobil a co nejrychleji se snaží si jej upravit pro sebe. Hardware mají všichni stejný (jako to PC), ale nastaví si svoji oblíbenou melodii, hlasitost, signál příchodu SMSky a někteří i logo. A linux takovéto možnosti nabízí."

Windows taky. Taky si můžeš upravit oblíbenou melodii, hlasitost, logo atd.
Ten problém co jsem popisoval nesouvisí s tím, že Linux si můžeš upravit podle svého. Ale s tím, že je problém najít tu správnou distribuci, samozřejmě pokud se v tom neorientuješ. Jsou lidi co ti odříkají zpaměti všechny bajty zdrojáků všech distribucí. Jenže mnohem více je těch, co ví že existuje Linux, možná by ho i zkusili, jenže neví kterou distribuci zvolit a pročítat kvůli tomu stovky článků se jim moc nechce. Mimochodem - diskuze na téma která distribuce je ta nej jsou skoro tak časté jako diskuze intel vs amd, ff vs opera atd.

>> "To jo, ale jsou dve verze - Home, profesional."

No myslím že rozdělení WIn na Home a profesional (kde už ten samotný název říká pro koho to asi bude určeno) lišící se od sebe jen minimálně a jen z hlediska funkcí, ne provedení, není moc srovnatelné s distrubucemi, které se jmenují debian, red hat, knopix a nevím jak ještě (názvy absolutně nic neříkající) a liší se dost zásadně.
ja bych jen dodal, ze ta "nastavitelnost" linuxu neni podle me moc silnym argumentem (nenarazim na vas, ale spousta lidi ho pouziva), ve Windowsech se da take vsechno nastavit dle libosti, jen je treba vedet jak...
donny: fakt je že ve widlích nastavíš taky ledacos. Ale v linuxu to nastavíš líp ;-) Komentáře v konfigurákách rulez. Ale jináč zkoušel jsi na win dát jinám knihovny a systém a jinám jádro? (myslim fyzicky na jiný disky). Až to nastavíš, tak mi dej vědět :))
No Majklsi tohle je ale jen další z těch věcí, co potřebuje/vyžaduje/využije jen mizivé promile uživatelů. Tohle teda podle mě rozhodně kvalitu ani použitelnost operačního systému neurčuje.
uz toho nechte, jsou to dva ruzne svety, jako muslimove a krestani. Ti se taky nikdy nedohodnou...
navic vam nebrani nic v pouzivani obou a vyuziti silnych stranek kazdeho z techto OS.
Konečně rozumné slovo ;)
Majkls:
>zkoušel jsi na win dát jinám knihovny a systém a jinám jádro?
popravde ani poradne nevim, co vsechno tvori jadro woken,takze by to bylo asi dost tezky... ale zas na druhou stranu... proc bych to delal ? :)

Ale co mi ve Windowsech dost chybi, tak to je treba podpora regularnich vyrazu v prikazovym radku - treba pri hledani, vypisech a prejmenovavani souboru...
>>No Majklsi tohle je ale jen další z těch věcí, co potřebuje/vyžaduje/využije jen mizivé promile uživatelů. Tohle teda podle mě rozhodně kvalitu ani použitelnost operačního systému neurčuje.

kvalitu systému nemůžeš přesně určit. To je jako s obrazama a uměleckejma dílama. úplně stejnej problém. Můžeš pouze o konkrétní záležitosti říct, ano to tu nejde, ano to tam de. Ano tady to je trošku lepší. Ať budeš říkat cokoli, nikdy se nedobereš k tomu, co je lepší. Jestli win nebo unix nebo cokoli jinýho.

>>No Majklsi tohle je ale jen další z těch věcí, co potřebuje/vyžaduje/využije jen mizivé promile uživatelů.
To je možný, nicméně když to člověk potřebuje, tak je to tam :). Třeba takhle jsem měl nastavenej disk na jednom stroji. Byl tam bios, kterýmu se nelíbily velký disky. No jelikož jsem měl systém nainstalenej na tom velkým disku a nechtělo se mi to upravovat, tak jsem vzal nějakej malej, překopčil jádro na ten malej, poopravil lilo.conf, spustil lilo a už to makalo ;-). Pravda je, že v 99,5% případů nastavení ve Windows úplně stačí.

>>Tohle teda podle mě rozhodně kvalitu ani použitelnost operačního systému neurčuje.

To je taky kapitola sama pro sebe. To taky korektně nezhodnotíš. Použitelnost.

A abych furt jen nechválil. Co mi v linuxech chybí je podpora šifrování, jakou má NTFS. To je dosti promakané. Stejně tak, jako mi tam chybí něco jako DirectX. SDL je jen rádoby DirectX. Dále tam určitě není spousta sw. Dál tam není solidní grafickej interface ke spoustě aplikací, což může být pro někoho dosti ošidné. Dále tisk.. Dále ovladače některých periférií. Nebo například jádro neumí samo detekovat nový IDE disky za běhu, což win XP uměj. Linux taky neumí solidně hybernovat (jako win). Věcí by se dala věnovat celá řada. Ale prostě linux mám rád.