Linux vs windows

Já vím, že se ted možná ztrapním jak pes...ale stejně se musím zeptat.......pač furt o tom někde čtu...a tak se chci zeptat.........jaký je rozdíl mezi linuxem a windowsem? Já jen vím, že je to nějakej konkurenčí operační systém, ale stejně....to sou mezi nimi takové rozdíly? anebo kdo má větší šanci na světový uspěch? a včem tkví vzájemné minusy a plusy?
jen několik drobnejch. Třeba že má úplně jinou architekturu, nebo že pod nim nejde většina programů a her. Multimedia pod tim frčej. Jináč je to dobrej systém. Pokud se ti nechce platit za win a obrečíš hry a nemáš na win nějakej speciální SW, tak je to jedna z možných variant.
hehe, DELA BELA by chtel linux

dobrej joke
Kdo má šanci na světový úspěch? Co to je za otázku? Jak jinak nazvat současnou pozici MS operačních systémů než světovým úspěchem?
Hlavnim rozdilem mezi temito systemy je v pouziti.
Windows je vice staven pro domaci uzivatele. Za to linux je vice staven pro sit (servery). Kazdy ma i vlastnosti druhych, ale tyto nejsou dost vyladene. Windows jako server je sice stabilni, ale obcas spadne a muze byt misty i pomaly. Linuxu jako domaci pocitac zase chybi uzivatelska privetivost a programy, na ktere byl windowsky uzivatel zvykli.
Linux se vsak posledni dobou rozjel a postupne sve zapory odstranuje. To je videt nad neustalym vylepsovanim systemu a aplikaci - nove distribuce, novi vylepseni spravci oken (KDE, GNOME), nove kvalitni aplikace, ktere mohou nahradit ty windowske (OpenOffice, GIMP, Firefox..), vylepseni hardwaru, atd.
Takze linux je dnes jiz vice dostupny pro domaci uzivatele nez pred par lety. Proto se ho microsoft pomalu zacina bat. Ale jeste nejakych par let bude Windows prevazovat a vice pouzivan. Takze se az saz tak bat nemusi :)
Windows je dobrý i jako server, existují přece i specializované operační systémy typu Windows Server 2003. Ve Windowsích sítích umožňují centrální správu uživatelů a Messenger, Outlook Server zvládá spoustu záležitostí od pošty po kalendář, produktová řada MS Office je provázána i na síťové úrovní... vůbec většina MS produktů v těch nejúplnějších verzích je navzájem na síťové úrovni provázaná. Operační systém Windows má jednu výhodu a zároveň nevýhodu - jednoduchost konfigurace. Je to sice klikátko, ale tím lépe pro administrátora, který vyžaduje rychlost, přehlednost a pohodlí. Drobnou nevýhodou jsou peníze, ale poměr cena/kvalita je velmi dobrý.

Jinak Linux vnímám jako čistě serverovou záležitost a sice jako server, který poskytuje nějaké služby, avšak nezajišťuje chod nějakých rozsáhlých záležitostí (snad kormě routování). Jako desktop postrádá tu jiskru, ten šmrnc, to pohodlí a přehlednost, na jakou jsem zvyklý z Windows XP. Linux je sice zadarmo (pokud nepočítáme poplatky za připojení), vyžaduje však více práce, větší znalost softwaru a jeho vnitřku, a nakonec výsledek stejně není tak pohodlný a přehledný jako Windows, kde se člověk nemusí takřka o nic starat a všechno funguje jak má. Navíc působí Linux jako různorodý mix, což je negativní důsledek principů OpenSource.

Každej systém je prostě na něco vhodný. Nejhorší ale je, že každý zarytý Linuxář si pod pojmem Windows nedokáže představit serverovou platformu, protože zná maximálně jen Windows XP a IIS.

Malá technická poznámka: Flame začínám opět já, pokud to zase na mě chcete přišít. Ale budete flámovat beze mne.
Žádný flame tu nikdo zatím nezačal, tvůj příspěvek Nípale je naprosto seriózně a rozumně napsaný, s oním druhým tématem (na které viditelně narážíš) se to vůbec nedá srovnat.
No. Na svem Tredovi (viz dole) mam dual boot s lilem - winXP a Linux
Jako WinXP mam Profiky, SP2, vice pouzivany nez linux, jediny - je, ze mi automaticky nenajdou zvukovku (coz v linuxu staci dat alsa-conf a uz mi ji to najde).. holt integrovana.. neni to ono ;) (cekam kdy ji odpalim.. sem to pretaktoval a momentalne mi PCI jede podle AIDA32 na 38MHz :) )

Linux mam na pokusovani, (mam tam slackwara), protoze na nasi lokalni siti jsou jen slacky.. navic pred 2ma dny sem se stal pomocnikem hlavniho admina AP(muj bratr)..

Tred: Intel Celeron 633MHz @ 710MHz, 128MB RAM PC100, ATi RAGE 3D PRO PCI 4MB, 2*10GB fyzicky HDD, zdroj 200W AT, ECS P6BAT-B zakladka
wáááááááuu.. tady má někdo stejnej procák, jako já :))
..akorát já ho mám 633MHz @799MHz..
just-paja: OT, ale kdyz myslis.. me se ho pri nastaveni na 83MHz(9.5x zamknutej nasobic) nenacetly winXP... A kdyz dam jakoukoliv pamet do bank 0, tak se PC necekane sekne(pokazdy jindy, ted sem paril UT na nejtezsi uriven, skoro konec mapy a--- sek :(( )
Jestli by se to seklo v linuxech nevim, mam tam akorat na Xkach Xboard(sachy) a nejaky prehravace medii...
heh.. chapu.. takovy problemy sem taky mival.. ;) pak sem nějak prohodil paměti a šlo to v poho..
..kdysi sem ho přetaktoval až na 1GHz.. ale to sem tomu ještě nerozuměl a lekl sem se toho a změnil sem to zpátky na 633.. dneska to záhadně de max na 800.. :/
Zaujala mě tu jedna věta:
Windows jako server je sice stabilni, ale obcas spadne a muze byt misty i pomaly.
:-)
Když je něco stabilní, tak to občas nespadne.
A taky si přihřeju polívčičku. S win i s lin dělám opravdu hodně dlouho. Mám takový pocit (už je to přece jenom dost dlouho), že jsem linux i windows chytal tak nějak odzačátku (http://markovo.wz.cz/pidimek.php?p=0). V době, kdy Lin měl v x podporu dvíce obrazovek (příklad), dost pořešené síťování (v době přechodu w3.11 a w95 jsme běžně používali mtalk - člověk kecal do mikrofonu a na druhém konci ho maník slyšel) a vcelku přívětivý grafický ksicht, w95 se potýkal s opravdu mizernou stabilitou. (příklady jsou jen tak co mě napadlo, nic extra, daly by se najít lepší věci) Od té doby oba OS pokločily (w95 se ještě moc za OS označit nedal). Přesně, jak tu bylo psané, lin, než se rozchodil a naladil, dalo to práci a nebylo to jednoduché. Dost problémů měl kdysi hlavně s národním prostředím.
Dneska? Trochu mě "zklamal" nový Debian. Všechno si našel sám a všechno fungovalo. I tak mi to nedalo a přeložil jsem si jádor namíru. ;-) Pracuju v něm rád. :-D
S win pracuju taky. Teď zrovna v XP prof. SP2, tuším. Taky si nemůžu stěžovat. Co můžu strovnat, tak je běh mé oblíbené java aplikace JEdit. Podrobným zkoumáním jsem došel na to, že JRE si ve win bere více paměti, ale horší paměťová správa win je známá věc.
Suma sumárum, jak napsal někdo moudřejší a sběhlejší:
Win je tak dobrý, jak dobře ho napsali v MS a lin je tak dobrý jak je dobrý správce.
A já dodám: Bohužel existuje mnoho případů, kdy je na tom win líp. Ale to je lidma...
Takže: pokud si chcete hrát, nezbývá vám, než si pořídit win. Pokud vám stačí pracovat, může se stát, že se vám Linux v některé z distribucí zalíbí. Hlavním rozdílem jsou peníze.
Ještě zareaguju na různorodost programů: To že si někdo zvolí jako poštovní prohlížítko to a druhý ono je jeden z důvodů hůře průchodné cesty pro viry. (Ano i na linux jsou viry, kdo to nevíte ;-) )

P.S.
Dobrý guláš jsem stvořil, co?
tak trochu si mi MzM pripomel myho ucitele(mmch zarytej linuxar;)), ten za prvni OS od M$ povazuje az XP(a pritom nam jeste porad pripomina co vsechno na XPckach nevymysleli chytri hosi z M$)

ale myslim si ze v soucasne dobe fakt mezi obema OS moc velkej rodil neni(teda, kdyz se na oba systemy kouknu joko obycejnej BFU). asi pred mesicem jsem se totiz nemoh loudnoud na XP a tak jsem musel celkem nechotne prihlasit na linux(tusim ze red hat) a zas takova takova katastrofa jak me strasili uz par let kamaradi to nebyla. vsechno krasne pocesteni, graficke rozhrani skoro stejne jak XP a dostala me napriklad vychytavka s prepinanim obrazovek. je sice pravda ze uz vsechno bylo naistalovane a nastavene a ze jsem nedelal zadne narocne veci, ale to BFU taky nedelaj.

imho totiz v XPckach lidi plati predevsim za svou blbost(a to nemyslim nejak spatne) naopak linux je sice zadarmo, ale musite tusit vic nez dost.

navic, snad vsechny skoly maj naistalovany win, takze neznalost bude nadale pokracovat, stejne jako s vsemocnym modrym E

apropo, nevite jak je to s prenositelnosti dokumentu z OpenOffice do WinOffice?(asi spatne co:-()
MZM: Souhlasím. Dovolím si komentnout některé tvé body:

Windows mají paměťovou správu dobrou, pokud programátor příslušné aplikace nebyl debil. Java je jedna z mála věcí, na kterou nadávám a pokud možno se snažím v Javě napsaným aplikacím vyhnout. Java - pomalá, neoptimalizovaná sračka. Existují tisíce lepších programů - taky výhoda Windows ;) (Ad ta paměť - v Linuxu to není totiž vidět, swapují na jiný diskový oddíl, což nemusí být patrné... a mohou si tam vesele naswapovat pár GB)

Co se týče virů, mě vždycky fascinujou frajeři/sebevrazi, kteří tvrdí, že nemají antivira a že žádný vir nemůžou chytit. Fakt, že nejbezpečnější počítač (jak někdo velice zasvěcený kdysi řekl) je odstřižen od drátů a zabetonován 5 metrů pod zemí, je prosím fakt.

spook:
V té ceně je právě ten komfort. Já zatím stále vnímám Linux jako hračku, jako skutečně toho malého plyšového tučňáčka, kterého stále musí tatínek přebalovat, aby byl v pohodě. Cena není za blbost. Já jsem inteligentní dost, ale proč se neustále konfigurovat a přebalovat s Linuxem a navzájem závislými moduly apod? Proč? Windows mají krásně vyřešenu správu nastavení, správu instalací, i jejich diskový prostor je přehlednější (i když to je síla zvyku). Linux to nahrazuje balíčkovači a velice krátké adresáře psané bez mezer a malými písmeny na přehlednesti nepřidávají.
s tou blbosti jsem to bud prehnal nebo jsi me nepochopil, lec oba nejspiz myslime to samy... (ikdyz ja narozdil od tebe o linech nic nevim)
Taku přidám svou trošku do mlýna. Používám linux už hodně let. Jako server na něj nedám dopustit. I na bídném hardwaru je svižný a stabilní (samozřejmě záleží na tom, jak si ho nastavíte). Doma mám slackwarový webový server na ladění stránek.

Před pár dny mi kamarád říkal, že si pořídil Mandrivu a nestačil zírat. Na jeden oddíl disku instaloval WinXP a trvalo to přes půl hodiny. Na druhý Linux Mandriva a za 16 minut bylo hotovo, kompletní harware nainstalovaný a aniž cokoli nastavoval, měl i nakonfigurovaný internet (v XP musel konfigurovat). Jen spustit prohlížeč. Hry už nehraje a tak tam najde všechno, co potřebuje: kancelářský balík, internet, prohlížeč fotek, Skype, ICQ. Prostě je neuvěřitelně spokojený. A to není žádný Linuxový guru, dosud znal jen Win. Nejvíce si pochvaluje přepínání pracovních ploch.
>nípal
Mam win xp sp2 s antivirakem Kaspersky antivirus... na netu sem uz skoro rok a zatim sem zadneho vira nechytil, kdyz pominu nejakeho toho trojskeho kone na ktery ne antivir upozorni a hned ho smaze... S Linuxem sem se kdysi skousel hrat (Mandrake Linux GPL Set 9.0) A nejak sem tam nemohl poradne najit ani disk od pocitace... Pak sem to sice nasel... Ale pride me to takove moc slozite... Pak sem skousel nekolik verzi Suse Linuxu a o moc jine to nebylo... Takze pokud se s "lin" nechcete opravdu zabyvat tak JA OSOBNE bych ho moc nedoporucoval... Tim nechci rict ze je na "lin" neco spatneho nebo nekoho odrazoval. To je jen moje skusenost...
Takze pokud to nekdo chcete skusit tak si sezente nejakou Lite verzi ktera se spusti jen s CD a pak uvidite jestli si sehnat nejakou "plnou"...
Neumím si představit jak funguje automatická konfigurace internetu. Myšleno taková, která funguje v Linuxu a nikoliv ve WinXP.
Pokud je všechno získáváno automaticky z DHCP, pak se připojení k internetu vytvoří i ve WinXPprof automaticky (zkoušeno několikrát). Pokud je potřeba zadat ručně IP či telefonní číslo :) pak nechápu kdo programoval umělou inteligenci Linuxu, že tohle umí uhodnout.

K instalaci - byl jsem u instalace Linuxu jedinkrát (nějaký Redhat, POZOR - je už to asi pět let nebo i více) a musím říct - zlaté Windowsy. I ty které v té době byly (ME nebo 98, nevím) měly instalaci nejen pohodlnější, uživatelsky příjemnější, ale hlavně rychlejší a to nesrovnatelně. A po nainstalování fungoval monitor, myš, zvuk. To se o Linuxu říct nedalo ani s přivřenými všemi očima.
Jak jsem upozornil - je už to spousta let, takže pokud se instalace Linuxů obecně (jestli se vůbec dají různé distribuce nějak zobecnit, asi ne) zjednodušila a zrychlila, pak je to jen dobře.
Nipal:
>Ad ta paměť - v Linuxu to není totiž vidět, swapují na jiný diskový oddíl, což nemusí být patrné... a mohou si tam vesele naswapovat pár GB
A win neswapuje? O tomhle, zda se, toho moc nevis...
linux je hracka? Co najde na lin udelat, co na win jde?
Pokud bych chtel win se stejnymi vecmi jako mam v std distribuci sveho lin, tak za to dam penize, ktere maji minimalne 5 radu (statisice).
adresare: kupodivu struktura adresaru je budovana podle doporuceni, ktere se pomalu stava iso. Je to naprosto logicky roztridene, narozdil od win, kde se mi to zda dost chaoticke. I kdyz se snazi nektere dobre veci prevzit (hosts, ...), tak to win umistuji na naprosto nesmyslna mista, proste ve FS maji win DOST chaos. Kde bys treba hledal dokumentaci k Office? v Program files/msoffice? nebo Program Files/common files? nebo kde?
Co je to "prehlednejsi diskovy prostor?" - to fakt vubec netusim.
Adresare s mezerama a s ceskyma znakama, i kdyz je linux zvlada, jsou imho prasarna, ktera dela problemy. Tady bych poukazal na nedoresenosti ve win FS, treba to, ze ceska pismenka ve FS jsou v kodovani cp852.
"Stale konfigurovat" - linux, narozdil od win, staci jednou nakonfigurovat a on tak ZUSTANE, coz se ani o tech XP prof., co to na nich ted pisu rict neda. Porad se mi neco meni.
A tak porad dokola...
Jak uz jsem na zacatku rikal. Linux neni uzivatelsky privetivy. Takze zacatecnik a windowsak se v linuxu nevyzna. Proste nepochopi, ze se neco nastavuje textove. Ono textove nastaveni je nekdy mnohem rychlejsi nez nejake kliky klik na okna.

Struktura adresaru v lin je podle mne lepsi nez ve win. Vsechny disky, mechaniky, flashky jsou na jednom miste. A navic si strukturu muzes rozdelit na vice disku (1. na /home, 2. na /usr, 3 na ty ostatni), coz je nekdy vyhodne. A pokud nekdo chce windowske znaceni disku, tak at si na plose, nebo nekde udela link.

Rellik, Tom: Instalacky linuxu se za tu dobu vyrazne zlepsily. A nektere jsou na tom rozhodne lip, nez samotne windows. V dnesni dobe se vyrazne zlepsila automaticka detekce hardwaru, takze v instalaci se ti to jen uz nastavi a ty jen zkontrolujes spravnost. To se tyka i nastaveni site. Pokud DHCP neni, tak ti nabidne rucni nastaveni, ktere je jednodussi. Jen napises IP, DNS, .. Mam s tm zkusenosti, pac jsem zkousel vsechny mozne lin distra od vami uvedenych verzi MD8, Suse6, RedHat az po ty dnesni MDV2006, SUSE10,Fedora3. Zalezi vsak na volbe distra. MDV,SUSE maji jednoduche instalace, ale takovy Gentoo je uz pro znalce linuxu.
Abyste nerekli, ze jsem linuxak, tak to jeste nejsem.
Na notebooku mam Windows XP a pouzivam ho az moc. Na domacim kompu mam taky Windows a taky se vic pouziva. Ale posledni dobou se snazim na domacim kompu prejit na dobro k linuxu. Pac u windows uz toho moc nenadelam a vsechno se da nahradit linuxem. Duvod prechodu je server. Doma skoro nejsem a pripojuji se k nemu dalkove, takze VNC, SSH, WEB a FTP server. A jednak grabovani telky. V linuxu mencoder, kde kvalita obrazu je mnohem lepsi nez ten program ve windows. Vyhodou toho vseho je, ze system se nezatezuje a nespadne, jako u win. U win pokud grabuji a prijde do toho neco slozityho, tak se kousne a jsem v cudu.
MzM, Tomík:
Jo, windows taky swapují. Ale ještě se mi nestalo, že by naswapovaly giga, o to jde.

Dokumentaci k Office bych kupodivu hledal v nápovědě. Nebo do linuxu móda nápověd ještě nedorazila?

U XPček jsem nakonfiguroval jednou, ale jakmile chceš upgradovat linux, je s tím mrtě práce. (Automatické update v linuxu možná jsou, ale nemám tady takovou distrubuci zrovna na stole.) Nehledě na to, že pokud chceš nainstalovat jeden program, tak zjistíš, že je závislý na modulech téhle verze a téhle verze. Pak potřebuješ jinej program, ten chce jiné verze, ale ten předchozí program fungovat třeba přestane, protože ta konkrétní knihovna má například změněné vstupy apod. Ve Windows se mi to stalo asi jen jednou, u linuxu už několikrát. A to Windows používám déle a častěji než linux.

Adresářová struktura. O tom se nehodlám bavit. Pro mě je jednodušší, když například vím, kde jsou programy a kde mám hry. V totalcommanderu mám nahoře tlačítka na jednotlivé disky a rychle jsem tam, kde chci bejt. Skladiště si dělám na jiném disku a web mám taky na jiném disku. Taky jde ten disk porozdělovat, navíc Windows UMÍ linkování (a nemyslím tím zástupce, soubory *.lnk), takže LZE udělat adresář, který vede na jiný disk. Pro mě je mnohem pohodlnější vidět hezky plné názvy programů, než nějaké zkratky. Takže se mi lépe hledá v C:\Program Files\Tenhle program co je na hovno, než třeba /usr/bin/xprog, pod kterýmžto názvem si nic nemůžu představit.
me se v lin taky nestalo, ze by swapovaly giga...

linky:
windows umi akorat hardlinky, pokud si chces udelat link na adresar, tak to ve win neudelas. Treba se pletu a jasnym prikladem me vyvedes z omylu, ale pokud si chci udelat ve win link, ktery by byl treba c:\moje, ktere by melo ukazovat na adresar c:\document and settings\markovo\dokumenty\, tak na to jsem jeste neprisel. Da se udelat ten lnk, ale ten se neda pouzit treba takto: copy c:\moje\soubor.txt nekamjinam..
adresar, co vede na jiny disk neni link, to je napojeni disku, na adresar, o uz umel caldera open dos v r. tusim 1992.

Nechci nijak plivat na ten ci onen system, jenom uvadim fakta.

Pak taky to, ze pokud nechci za programy vyhazovat desetitisice, tak musim pouzivat free programy, ktere v mnoha pripadech behaji lepe pod lin, jak pod win (treba GIMP).
A kradeni programu, to se mi chce jeste min jak vyhazovat penize. Pokud kradeni programu nekomu nevadi, tak to je smutne.
Linux rulezzz :))
Ne to není argument, já vím. Ale linux mám rád, a nebojím se to říct:)

k tý adresářový struktuře - stejně jako se ti zdá nesmyslná ta unixová, mě se zdá nesmyslná ta windousí. Každej máme svoji pravdu. Musím vzpomenout na nedávnou kauzu antiviráků a názvy souboru COM a LPT, kdy bylo možné pojemnovat virus com/lpt, takže se mu systém vyhnul. Všecko má svoji špatnou a dobrou stránku. Takže i unixový fs má pochopitelně nevýhody. Takže jen úhel pohledu

Mám taky rád, když se můžu v něčem šťourat. Třeba u Windows si asi těžko upravím zdrojový kód jádra. A neodpovídej, že se to nevyužije :))

Pak je tu ještě jedna fajn věc. A to sice že to může běžet console-only a dokonce bez grafiky, případně posílat konzoli přes sériák. Na serveru není grafiky třeba....

A co se týče toho linuxího swapování a využívání paměti. Asi nevíš, jak linux používá paměť. teda alespoň podle toho, jak ses k tomu vyjádřil. Protože kdyby si to věděl, tak by si věděl, že linux se snaží maximálně využít pamět. Kešuje co může. Pokud je potřeba paměť, tak cache uvolní. A co se swapu týče, tak kde si ho viděl využitýho 1 GB? Na serveru? Tak to se nedivim. S tím množstvím dat co pracuje...
MemTotal: 289220 kB
MemFree: 2176 kB
Buffers: 12280 kB
Cached: 137212 kB
SwapCached: 0 kB
Active: 186412 kB
Inactive: 78324 kB
HighTotal: 0 kB
HighFree: 0 kB
LowTotal: 289220 kB
LowFree: 2176 kB
SwapTotal: 1060248 kB
SwapFree: 1060248 kB
Dirty: 68 kB
Writeback: 0 kB
Mapped: 190764 kB
Slab: 15468 kB
Committed_AS: 335308 kB
PageTables: 1492 kB
VmallocTotal: 737272 kB
VmallocUsed: 4036 kB
VmallocChunk: 732828 kB
Jak vidíš ... volno 2 MB. Mno. A teď si povšimni toho čísla cached .. skoro půka paměti. A swap je úplně volnej. Linux má mm propracovaný. Btw doporučuju si o tom něco přečíst.

Jinak ten dump využívaný paměti je z grafiky... mám tu kde, to je docela žrout. Takže na paměť mi nešahej. Je tu spousta věcí, ve kterejch linux pokulhává, ale mm to neni...

Je pravda, že na win běžej rychlejc databáze. Linux stejně tak jako windows občas padne, i když se mi to od tý doby co mám novej disk a nový ramky ještě nestalo.

Ale existuje spousta a spousta věcí, ve kterejch je Windows lepší. Takže mě nebijte