Řidičák

Na úvod omluva - sorry za téma, který v žádnym případě nepatří na WZ, ale čekam od vás odpověd, kterou sem jinde nedostal - ani v autoškole!

A k doktoru to mam daleko.

Takže. Mam moc dioptrií a potřebuju vědět při kolika dostanu řidičák (pokud to na tom vůbec závisí) protože mam čočky a s nima vidim úplně stejně jak normálně vidící člověk, takže potřebuju vědět jak to funguje.

Díky moc snad to někdo ví :)
Možná, že Ti to trochu pomůže:

http://www.autoskol.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2005122312
Pomohlo. Ale bohužel mě to vůbec nepotěšilo :(((

Já s čočkama vidim jak normálně vidící člověk a mam jich 20, a kvůli nějakejm debilům nebudu mít řidičák? Vždyt vidim s čočkama jako vy ;( ;( ;( ;( ;( ;(
Co já vim, tak stačí mít v řidičáku napsáno "Brýle nebo čočky nutné". Ale jestli je to nějak omezený, nevim. Zeptej se svýho dokotora.
O zpusobilosti ridit auto muze rozhodnout tvuj odvodni lekar, nebo i ocni lekar. Ten ti rekne, jestli muzes, nebo nemuzes ridit auto.

Ja narozdil od tebe vidim pouze na jedno oko (na druhem mam neoperovatelny sedy zakal od narozeni) a co si pamatuji, tak muj ocni lekar rikal, ze bych moh ridit auto.
Tomíku, s jednim okem :D ... (Neber si to prosim osobně....) já jen se tlemim našim úřadům, který by tě s jednim okem nechali řídit auto, ještě že je to tady tak děravý :).

Každopádně si mě vyved ze špatný nálady, protože jsem myslel podle toho článku, že jsem asi v prdeli. No možná že ne... :) Aspoň doufam :)
Ono jde o to jak moc dobre vidis. At uz s cockou, nebo bez. Sice na jedno oko nevidim, ale na druhe vidim dobre. Z pohledu ridice nemam jen prostorove videni. Cervenou barvu semaforu, dopravni znacky, i chodce vidim. Jestli to vidis aj ty, tak by snad nemel byt problem.
Ale jak rikam. Tvuj doktor by ti mel rict, jestli muzes nebo nemuzes ridit. Stejne k nemu budes muset jit pro lekarsky posudek. Hej a mimoto proc jezdi autem i 70leti dedci se silnyma brylema?
Ja ridicak jeste nemam. K cemu mi taky je, kdyz zadne auto jeste nemam ;)
A pokud mi nekdo rekne, ze nemuzu mit ridicak, tak hold se s tim budu muset smirit. Aspon muzu jezdit zdarma hromadnou :)
Přesně jako ty, jen ten úhel výhledu mam větší .... asi 165 °.

Já bych se v životě nesmířil s tim, že řidičák mít nemůžu, to bych šel i na rizikovou operaci...
Já bych viděl větší problém u Tomíka než Zbyňka. Zbyněk bude mít napsáno že musí při řízení mít vhodné brýle a vše bude ok. Ale Tomíkovi nepomůže nic a tady nejde o perspektivní vidění, jde o úhel který vidí. S jedním okem je větší šance že přehlédne auto přijíždějící z boku atd.

Neříkám že bych Tomíkovi nedal řidičák! Jezdí i lidé kteří jsou invalidní atd. Jen říkám že by teroeticky měl Tomík mít větší strach než Zbyněk. (Nejsem ale odborník, je to jen můj názor.)
mě by to omezeni zas tak nesmyslny nepřišlo. něco se stane - spadnou ti bryle a zpusobis dopravni nehodu protoze v tu chvili neuvidis nic.
to nastane imho tak od 6dioptrii vejs.
No tak já mám necelý čtyři dioptrie a v řidičáku mám tuším Brýle nebo kontaktní čočky nutné. Imho pokud budeš s brýlemi nebo čočkami vidět dostatečně a správně, tak by to mělo jít.

2MF:
>>to nastane imho tak od 6dioptrii vejs.
jak jsem řekla já mám jen čtyři a když nemám čočky, tak nevidím zhola nic :-D
ja mam 3 a sice vicim kulovy ale rozeznam auto od silnice a od stromu.
Marcus: vždyť jsem řekl že nemám vokuláry ale čočky ;) a ty IMHO nevypadávaj :D
To je docela paradox. Pri obecnem pohledu jsme na tom vsichni stejne.
Mate sirsi uhel pohledu, ale bez bryli(cocky) vidite prd. Kdezto ja vidim jen na jednu stranu, a bryle nepouzivam.
Uhel je sice dulezity faktor, ale zase ne tak dulezity. Pri jizde se stejne nepouziva plnych 160 stupnu. Cim rychleji jedete, tim je uhel mensi. A o prehlednuti z boku jde jen o pozornost. Pravda ze mam vetsi sanci prehlednout, ale to mohou i ostatni. Mimo to, ze vidim na jedno neznamena polovicni uhel 80 stupnu, ale je to neco kolem 100-110 stupnu. Na druhou stranu pohledu kousek vidim, i kdyz pres nos :)

Ale pravda je, ze jsem na tom hur nez Zbynek, nebo ostatni. Ztratu ostrosti trpi vetsina lidi, ale jen malo lidi vidi na jedno oko. Vsak mam taky u ocniho svoji dokumentaci na jinem miste nez ostatni :)

Jak uz jsem rikal. Rozhodnuti pada na doktora. A pokud mi nedovoli ridit, tak se s tim nejak smirim.
Z tvýho příspěvku jsem nepochopil na kterej příspěvěk reaguješ tou první větou.

A pokud máš míň dioptrií než já a vidíš na jedno oko tak si myslim že taky nemáš problém... Stačí jen trochu víc otáčet hlavou :)
Reaguji na vsechny. Jako, ze jsme na tom vsichni stejne. Vsichni mame ocni vadu a vsichni mame nejake omezeni.
tj, ale to omezeni je koukam nekdy dost drsny. Myslim si, ze i s 20 ridicak dostanes. Ja mam takovou vadu zraku (i kdyz jsem po operaci obou oci), ze jednim okem vnimam uz pri mensi obraz vychyleny tak o 15°, a jeste neumim spojit obrazy z obou oci "dohromady"(kdyz se o to snazim, neprectu nic na 10cm), tedy vnimam dva ruzne obrazy (rozdil mezi L a P okem je par stupnu) vice mene nastridacku,takze nemam odhad na smer a vzdalenost - tedy jen, kdyz mam unavene oci, jinak vnimam jen jeden z nich, ktery-to zalezi na vzdalenosti, a potom se smerem nemam problem. Na leve oko vidim hur na blizko, na prave oko vidim hur na dalku-ve vyssi rychlosti obcas nestihnu zaregistrovat znacku-napis atp. Na ocnim oddeleni mi doktorka po mnoha testech bryle odmitla predepsat, ze pry je vse vporadku. ŘP mam nekolik let. diky bohu bez skrabnuti. Myslim, ze je to o tom, jak je kdo naucenej. Za volantem je podobny handicap nefunkcni oko, jako chybejici ruka. A i takovi lide muzou ridit. A oni to protezou nenahradi, kratkozraky clovek brylemi ano.
Ted kdyz ctu ten odkazovanej clanek, tak mozna budes muset mit jenom cocky, ne bryle...
Tak a je to tady lidi. Volal jsem svýmu vočákovi a víte co řek? Že mi to razítko klidně dááá! super to je fajn skáču radostí :D
gratuluju, je videt, ze je to inteligentni clovek.
Taky gratuluju :-), přeju hodně štěstí u zkoušek a doufám, že budeš jezdit jako člověk ;-)

2MF:
>>ale rozeznam auto od silnice a od stromu.
Jo to já taky, ale až když je to všechno tak metr ode mě :-/ bez čoček ani nikam nejdu, protože by mě přejeli při prvním pokusu přejít silnici...
trochu OT, už jste někdo dělali řidičák novým způsobem? Tedy na PC?
Ti reknu v patek.. To budu teprve delat, jinak ty testy jsou zverejnene na inetu... Jsou uplne stejne jako ty, ktere se budou delat... Jinak ty nove jsou o dost lehci, nez ty stare..
Euroska: Jak se to vezme, já taky dělám autoškolu a ty stary i ty nový zvládám v pohodě 8-) :) ale je lehci, ze je jenom jedna možná odpověď ;)


MzM: Zas podle mě není zas takový rozdíl jestli to zakroužkuješ na papíře nebo naklikáš do Pc. Ale mě to ještě čeká. :)
Ještě ne OT: Dají se udělat laserové korekce vad oka. Znám člověka, co měl asi 15D a teď nenosí brýle. Prý ho nikdo nemůže poznat ;-)
No já když přišla dom poprvní s čočkama, tedy bez brýlí, tak si toho nikdo ani nevšiml :-D O laseru samozřejmě vím, na mou krátkozrakost by zřejmě i byl použitelný, jenže na to by imho měl být již vývoj oka ustálený a já mám pocit, že se mi zrak stále pomaličku ale jistě zhoršuje :-/ BTW neznáte někdo v Brně nejakýho dobrýho očaře?