Ajax

Ahoj,

pouzivate na svych strankach Ajax?
Ja ne. Na mych strankach to nema cenu.
sousedi mají Ajaxe u boudy, ale jestli ho používají i na stránky to nevím
ds: Ja mam doma Foxe a taky k nemu nepouzivam Fire;) A co ty a Ajax? ;)
goddard: ja používám Firefoxe, vím určitě, že by se s Ajaxem snesli, ale nemám s ním žádné zkušenosti
ds: No ja se prave cvicim Ajaxe:) Podle myho je uziti vsude kde mas menu a nacitas nejakej obsah po kliknuti na polozku menu. To je ale zakladni pouziti
<HTML>Ajaxem vlastně načteš javascriptem data ze serveru a pak je zakomponuješ do již existující stránky. Z pohledu uživatele se tedy nenačítá znova celá stránka, ale jen její část. Fakt šikovná věcička, nepoužívám ji.</HTML>
snazim se JS pouzivat co nejmin, popravde ani me nikdy moc nenapadlo ajax v necem pouzit.
<HTML>donny: tak AJAX se vyuzije kdyz potrebujes menit dynamicky podobu/obsah stranky bez znovunacitani. Pouzivaji to treba Gmail nebo Google Maps</HTML>
<HTML>hm aha nipal me predbeh :]</HTML>
Fakt šikovná věcička, nepoužívám ji.

:-D

Nápodobně.

:-D

Akorát s tím rozdílem že já jsem se ještě nedostal ani k tomu abych si to vyzkoušel, i když jsem to měl v plánu. Ale už jsem o tom četl ;)
Proc nepouzivas JS? Kvuli bezpecnosti? Je standardizovany.
2goddard: JavaScript je dobra vec. Ale zde plati zname prislovi "Dobry sluha, ale spatny pan". Zacatecnici pouzivaji javascript k blbostem, jako hodiny, stopa za mysi, apod. Ti chytri zase k otravovani zakazniku - reklama, vyskakovani oken. Lidem toto vadi, a tak pokud to prohlizec dovoli, tak jej vypinaji.
Opravdu otravni jedinci si vzdycky najdou cestu;) Takze vypnout JS nema skoro vyznam.
<HTML>Ajax pouziva taky predevsim seznam.cz a musim uznat ze je to paradni vec..
nebrani to seo a je to velmi userfriendly</HTML>
Používat javascript není někdy dobrý, když jde o nějakou důležitější funkci na stránce, někdo má javascript vypnutý a nezapíná ho ... takže by to pak bylo k prdu :).
<HTML>Kamajkl: no, pak je několik způsobů, jak to ty weby řeší:

1) web není takovým lidem určen
2) uživatel přijde o komfort, ale ne o základní funkčnost
3) je nabídnuta alternativa

Ti, co mají javascript vypnutý - nebudu se o té skupině vyjadřovat. Je to příliš malá menšina, ten počet je vážně natolik mizivý, jde fakticky jen o zapřísáhlé fanatiky, nebo o lidi, kteří mají JS vypnutý z nutnosti - já si jej například vypínám, když si chci přečíst nějaký článek na gamasutra.com, ale jinak jej mám zapnutý.</HTML>
A jdem flamovat :D Pokud chcete povolit/zakazat javascript jen urcitym strankam, tak pouzijte Operu9. Devitka ma novou vlastnost, a to individualni nastaveni urcite stranky. Takze staci povolit vsem javascript a strankam, kde to otravuje, staci javascript zakazat. U firefoxu nevim jestli to ma taky, ale mozna, ze jo.
Kontrétně JS nejde ve FX povolovat/zakazovat pro kontrétní stránky. Možná že jedině nějakým pluginem, nevím.
Jde ale aspoň (určitě ale i v Opeře) zakázat jednotlivé funkce JS a ne JS jako celek. Já tak mám JS povolený, ale neumožňuju aby stránky prováděly hrátky s okny (velikost, přesun, focus...), stavovou řádkou a místní nabídkou. Tak mi to úplně stačí a kdybych narazil na nějaký web s extra agresivním JS mimo uvedené tak JS na chvíli vypnu.
Samozřejmě ale že tahle funkce Opery vypadá dobře a užitečně, stejně jako spousta jiných. Ale dá se žít i bez nich :)

Jinak ajaxu se samozřejmě týká to samé co JS obecně:
- pokud web na jeho použití vysloveně stojí a to s dobrým důvodem (například mapy.cz), pak je namístě vyžadovat aby si jej návštěvník zapnul (nezapne = jeho chyba)
- jinak by měl jen zvyšovat komfort uživatele, to znamená že bez něj se dá stránka obsluhovat na stejné úrovni (akorát pomaleji či komplikovaněji) nebo postrádá jen prvky které nejsou životně důležité.
<HTML>vsak takove obecne pouziti pro odkazy je:
a href="page.cz/obsah" onClick="nacti_obsah(...)"
nefunguje-li JS provede se pozadavek standardnim zpusobem
kdyz se to dobre udela neni to ani takova pritez pro programatory</HTML>
2Tom: V Opere9 je mozne vypnout cele JS pro konktertni stranku. Nacti si stranku, pak pravym zvol "Editovat mistni nastaveni..." a v nem pak zalozku "Skriptovani" a odskrtnout "Povolit javascript". Ja to tak pouzivam.
<HTML>Tomík: pointa? z toho, co Tom napsal, jsem nikde nevyčetl, že by popřel tuto vlastnost Opery. Ale každopádně já ti poděkuji - nastavím si to na gamasutru a už nebudu muset přepínat. (ta gamasutra, to je nepochopitelný web - programátoři webu kontrolují přihlášení javascriptem, a jsou tam zajímavý články o programování her). Dík.</HTML>
2Nipal: Reaguji na posledni cast "Jde ale aspoň (určitě ale i v Opeře) zakázat jednotlivé funkce JS a >>> ne JS jako celek <<<." Ale mozna je to receno pro FF.
Jo, ta závorka je umístěná hned u té části o zakázání jednotlivých funkcí JS a tudíž se týka toho, jinak bych ji dal až na konec věty ;)
Koukam jste se dostali docela mimo tema:) Ne ze by JS nemel co delat s Ajaxem, ale melo by to byt o pouziti Ajaxu jako celku. Jeste bych bral kdyby se probiralo jak na XMLHttpRequest z domeny na domenu, coz souvisi s problematikou prohlizecu.