PSPad, Total Commander a FTP

Ahoj.

Na www.vicko.cz vyšel článek http://www.vicko.cz/blog/clanek.php?id=17.
Zmiňuje se tam o FTP přez PSPad. Tedy že přímo vytvoří soubor přímo na serveru a má otázka zní "Je lepší "zálohovat" si web tím že si soubory uložím na PC a následně je nahraji přez Total Commander?"

Děkuji za odpovědí
Oba způsoby jsou možné, preferuji editování lokální verze a její následné nahrávání přes FTP. Osobně však aplikace lokálně i ladím, takže toho nahrávání na server je méně.

Je dobré, když editor umí lokálně editovat a současně umí lokální kopii nahrát přes FTP. Netuším, zda to PSPad umí, ale je to docela pohodlné a umožní to při chybě v kódu vrátit se v historii, uložit a znovu odeslat.
Já to právě nahrávám přez Total Commandéra a v PSPadu to jenom píši protože jsou tam ty "vychytávky".

Snažil jsem se to vyzkoumat ale nějak jsem došel k tomu že PSPad FTP pracuje se soubory pouze na serveru..
Zkus také vyzkoumat, zda PSPad umožňuje ukládat lokálně a následně odeslat na FTP. To by byla nejlepší kombinace.

Používám VIM, který to sice nativně neumí, ale dá se to v něm bez problémů nastavit jako makro. PSPad nemám na čem vyzkoušet, ale na VIM jsem si už zvykl tak, že bych neměnil.
FTP u PSPad, ale vlastně i v jakémkoli dalším editoru, který to umí, je vlastně to samé jako kdybys otvíral soubor na dálku. Takže takový soubor je na počítači uložen pouze dočasně.
Připojíš se přes FTP, otevřeš soubor na něm uložený, upravíš a po uložení se soubor znovu pošle zpět na FTP.
Prostě takový správce souborů, ale bezpečný a pohodlnější.

Nevím jak u TC, ale možná to půjde také. Existuje i další trik. Veškerá komunikace přes FTP probíhá přes TC. Pokud chci nějaký soubor upravit, tak v TC vyberu a nechám ho editovat (F4). Neprovádím žádné kopírování. Otevře se editor a na něm zdrojový kód. Upravím a v editoru dám uložit. Tento soubor by se pak měl automaticky uložit i na FTP. Mělo by to fungovat i na nový soubor.


Ideální je však mít všechny soubory ve svém počítači a veškeré změny a ladění provádět pouze lokálně. Jakmile bude vše hotové, tak tyto změny zkopírovat na web. Je to výhodné z několika důvodu. Jednak a to hlavní, máš zálohu. Dále při experimentování ohrozíš pouze lokální soubory a chyby vidíš jen ty a máš možnost je rychle opravit. Kdybys to dělal na webu, tak nejenže ty chyby uvidí i jiní, ale může nevědomky web z této chyby i ohrozit. Navíc zobrazovat chyby návštěvníkům není zrovna pravé ořechové.
Ladění na lokálním stroji je výhodné, to je jasné. Ovšem je potřeba mít nainstalován LAMP či WAMP. Občas vznikne problém, když na lokálu mám PHP 5.3 a na serveru je jen PHP 4.3. To se ladí docela blbě a např. výjimky nejedou vůbec. Proto taky svůj web s ekobriketami dál nevyvíjím. Už se mi s PHP 4 dělat nechce. Anonymní funkce zatím oželím, ale ty výjimky jsem už začal brát jako nepostradatelné.