posledny radek souboru

Existuje neco takovyho aby jsem mohl nacist posledni radek z daneho souboru a pak ho smazat?
<HTML>Nic jednoduchého neexistuje. K načtení posledního řádku můžete použít funkci file(), která vám vrátí pole řádků - poslední prvek pole doufám vzít umíte. Pak můžete soubor vymazat a zapsat tam všechny předtím načtené řádky s výjimkou posledního.

<small>PS: Věnujte větší pozornost studiu českého jazyka, vazby se slovem <em>by</em> vám nejdou, stejně tak formulace vašich dotazů je značně neobratná. Jen tak pro inspiraci, jak by mohl vypadat stejný dotaz, ale 100krát lépe formulovaný:

Lze nějakým způsobem načíst poslední řádek ze souboru a potom jej smazat?

EDIT: Teď koukám, že jste Slovák. Prosím, nesnažte se psát česky, většina zdejších uživatelů nemá s porozuměním slovenštině problémy, zato má problémy psát česky, jsou-li Slováky.</small></HTML>
<HTML>Takové využití souboru ale může být nebezpečné. Protože je web víceuživatelské prostředí, riskujete načtení souboru v momentě, kdy jste jej vymazal, abyste mohl zapsat n-1 řádků. Pak se zákonitě stane, že po zapsání druhý skript soubor opět vymaže a nezapíše nic, protože není co.

Proto bych doporučoval zauvažovat nad využitím databáze, kde se s jednotlivými řádky tabulky manipuluje mnohem spolehlivěji.</HTML>