Resize obrazku jeste pred uploadem

Ahoj chtel jsem s ezeptat jestli nekdo nevi jestli je mozne resizeobrazku jeste pred uploadem na server.

Jde mi predevsim o to ze uzivatele v dnesni dobe pouzivaji fotaky s mnoha pixely a jsou dost lini aby neco zmensovali pres externi programy. A php ma sice v sobe funce pro resize ale nejdriv musim nahrat soubor na server a to muze ten server dost zatizit pokud tam budou lide nahravat fotky cca 5MB apod a za druhe ma server omezeni. Takze mi slo o to vzit nejdriv napr pred JS nebo neco takoveho obrazek zmensit ho a pak ho teprve predat serveru ale tak aby to uzivatel vice mene nevidel.

Zkousel jsem brouzdat po netu ale vice neme jsem nic nenasel tak jsem se chtel zeptat jestli to nekdo nahodou uz neresil.

Diky moc

Pavel
Na javascript zapomeň, protože ten může manipulovat jen sám na sobě a na stránce, ve kterém se nachází. Nemá vůbec žádnou možnost zasahovat do systému, na disk, či spouštět externí program. Takže neumí pracovat ani s obrázkem. Sice umí, ale ne resize.

Možností jsou hned tři:

- Java (Java applet)
- Flash
- ActiveX (na ten raději zapomeň)

Z těch tří bych dal přednost flashi. Je používanější a máš vyšší šanci, že bude na většině prohlížečů. Navíc oproti Javě nemusí tolik zatěžovat. Chtělo by to hledat a vyzkoušet.
oki moc dekuju za radu zkusim to jeste nejde dohledat
<HTML>Flash je co se zátěže týče podobný neřád jako Java. Volba vhodné technologie je spíš otázkou toho, jak široce je podporována na různých systémech a prohlížečích.</HTML>
Tohle je celkem snadné a funkční (podařilo se zprovoznit i mi :-)

http://www.adylevy.com/index.php/2009/07/22/multiple-files-uploader-with-preview-on-client-side/
Dodatek: Před pomlčkou na konci odkazu odstraň mezeru (vloudila se při uploadu příspěvku).