výpočty

ahoj, dělám stránky pro známého, co dělá garážová vrata a potřeboval by, aby tam byl někde na vyplnění formulář např. rozměrů vrat, typů atd. a podle těchto údajů by se mu tam vypočítala orientační cena. Nechci po nikom, aby mi to vyrobil, jen radu, co bych se pro to měl naučit. Díky za případné rady
abych to upřesnil, potřeboval bych, aby si návštěvník vybral mezi např. 3 druhy vrat (takové ty puntíky, kdy můžu vybrat jen jeden), zadal dva rozměry a zaškrtl třeba dva tři doplňky, pod každou věcí by bylo číslo (cena) a vše zaškrtnuté by se mi sečetlo ve výsledném políčku. Rozměry by byly orientační, třeba, pokud je zadáno číslo do 200(cm), tak mi to přičte nějakou cenu, nad 200cm jinou cenu.
Tak urcite budes potrebovat zaklady JavaScriptu ..
http://www.jakpsatweb.cz/javascript/
Nekde tam najdes i zpusoby, jak lze pristoupit k obsahu jednotlivych formularovych inputu atd.. (Pochopitelne je to zdroj jiz ponekud starsi, ale zakladem by mohl stacit..) - napriklad alternativne se k obsahu inputu nemusi chodit pres formular, ale pres id inputu (document.getElementById(id);)..
PHP
<HTML>app: PHP je moc velká ráže, nemá jít o odesílání objednávek, ale jen o orientační výpočet. Tato potřeba přímo volá po využití JavaScriptu.</HTML>
=app=
Zajimavy napad - a chces to bez odeslani formulare provest jak?
Protoze odesilani formulare v takovemto jednoduchem pripade je opravdu zbytecne..

___
Pripominas mi timto prispevkem petu :)
To hej ,ale nic sa nestane zleho ked sa odosiela formular, a bol to len napad ze popripade da sa pouzit aj php
V tom pripade proc zminovat jen php.. (psal, ze dela pro znamena, takze asi ne na wz..), kdyz mame tolik jinych jazyku jako python, asp, ruby ...
asi jsem se do toho pěkně zamotal. Na jakpsatweb jsem si četl o formulářích, ale vždycky tam výsledek odesílali na nějakou jinou stránku (např. action="stranka.html"). Četl jsem si o javascriptu, ale tam jsem žádnou velkou spojitost s formulářema nenašel...Asi jsem čekal, že to bude jednoduché jako rovnice v Excelu, kde do jednoho políčka zapíšu hodnotu, zmáčknu enter a ono mi to vypočítá díky rovnici cenu. Ale rozhodně se nechci vzdát. Jen kdyby mě někdo chtěl nasměrovat ještě trochu, tak budu jedině rád.
Prostě bych chtěl, abych třeba zaškrtl jedno tlačítko a cena ve výslednym políčku mi vzrostla o 1000kč a ne žádné otevírání nové stránky :(
AJAX funguje i na WZ :-)
=Moonchild=
Pouzij JS události ..

<input type="button" value="Spočítej" onclick="pocitam()">

zavola javascriptovou funkci pocitam po kliknuti na tohle tlacitko.. ;)

v te funkci napriklad nactes pozadovane data (jak uz sis precetl o formularich) a vysledek uzivateli nejak sdelis (at uz zapises do nejakeho jineho pole ve formulari nebo vyhodis pomoci alert(hodnota); )
Zde je takový jednoduchý skriptík pro začátek a na pochopení. Akorát je to od hlavy a nezkoušeno. Takže tam mohou být chyby. Stejně je to jen na ukázku ;)

<script>

function Spocitej()
{
var a = document.forms['vypocty'].a.value;
var b = document.forms['vypocty'].b.value;
var c = a + b;

alert('Vysledek součtu je: ' + c);

}

</script>
<form name="vypocty">
<input type="text" name="a">
<input type="text" name="b">
<input type="button" value="spocitej" onclick="Spocitej();">
</form>
" by se mu tam vypočítala orientační cena"
Autor: Freeze (dreamer.kvalitne.cz)
"=app=
Zajimavy napad - a chces to bez odeslani formulare provest jak?
Protoze odesilani formulare v takovemto jednoduchem pripade je opravdu zbytecne.."

Chiiii, chaaa :)

"Pripominas mi timto prispevkem petu :)"

A ted uz se valim po zemi, to mame dneska pekny den, ze? :)
Uz o tom byla rec, javascript, nejlepe priklady na jakpsatweb.
Priklad v praxi:
http://www.rar.cz/reg.php
Priklad Peta:
http://www.volny.cz/peter.mlich/jpw/#formulare
* Objednávka
Napis si tam Freeze pocet kusu a schvalne mi rekni, zda ti to prepocitava cenu? A klikl jsi na odelat? Ne? A kucis, Petovo kouzlo. Predpokladam, ze ma JS zapnuty.
<HTML>Pete, ty sem choď častěji, člověk se aspoň pořádně zasměje :-D Tys evidentně ten Freezův příspěvek nepochopil...</HTML>
=peta=
Peto,Peto,Peto .. ja jsem onclick uvedl jako priklad - aby pouzil udalosti.. a kdyz uz jsme u toho, tak i ty tve "objednavky" maji sve.. misto onchange muzes prepocitavat v realnem case (s pomoci onkeyup), mohl bys osetrit vstup (a nenechat to tupe pocitat s tim, ze to samo vrati NaN :))..

Mym planem bylo, at Moonchild pochopí, jak JS funguje, a co umoznuje. Ale uznavam, ze sbirka tvych prikladu muze nekterym zacatecnikum pomoci také.
priklady jsou pouze upravou jakpsatveb, preusporadane, nektere jsou pridane, spousta upravenych. Nektere zacali fungovat, jine zas prestali, jak uz mi nekdo hlasil (treba ajax fungoval a uz zas prestal, protoze se zmenili pravidla v prohlizeci asi 2 tydny na to. to fakt potesi, ze?). Zatim mam lepsi zabavu nez je opravovat.
=peta=
Jestli myslis ten svuj "uzasny" ajaxovy kod, ktery nedela nic moc zvlastniho nez obycejny dotaz, tak me prekvapuje, ze ho lze napsat tak, ze nekde nefunguje :)
jak rikam, ten kod fungoval, 2-3 mesice zpet. Zkousel jsem ho snad 100x a schvalne mazal vse nepotrebne. Ted se mi nechce zkoumat, co zas zmenili v prohlizeci.
Nebude chyba spíše v tom, že z jednoduchých věci děláš věci složitejší. Což je na tom zdrojáku taky pěkně vidět. AJAXová struktura je už pěknou řádku let pořád stejná a to i teď. Dnešní prohlížeče jsou na takové úrovni, že tvoje udělátka jsou k ničemu. Jen způsobí, že to přestane pracovat.