nemuzu najit ntfs data

zdarec.. sim mam nalehaveje problem. Jedu ted na linuxu Suse 10.1 a ten disk je rozdelenej z 20ti GB pro linux a zbylejch 50GB jsou na nem data na NTFS. Ale nikde tady nemuzu najit cestu jak se k tem datum dostat! poradte pls
http://www.suseportal.cz/ntfs_3g_aneb_uplny_pristup_do_windows
Linux ve vychozim stavu nepodporuje NTFS. Moderni distra (coz mozna SUSE 10.1 je) by melo v sobe podporu NTFS mit, jen neni pripojeny. To znamena, ze musis disk s NTFS namoutovat a pridelit prava beznemu uzivateli.
Proste by to chtelo se obratit primo na jejich forum.
dikesmoc
mrkvo (mrkvo.wz.cz)
problem MS je, ze nevede dokumentaci a neposkytuje ji svetu. Takze pak naprogramovat filtr na zobrazeni NTFS a aby to bylo 100% ok je dost tezke. Cili, neco se jim podarilo naprogramovat a neco ne. Radeji bych to pouzival pouze pro cteni.
Nikdo neprogramuje filtr, ale ovladač na filesystem. Ten v kernelu podporuje spolehlivě čtení, ale zápis je bezpečný jen za specifických okolností (nemění se velikost souboru...)

Pak existuje driver ntfs3g, který běží přes fuse v userspace. Podporuje spolehlivě jak čtení tak zápis. Nikdy jsem s ním já ani lidé (ani lidé, které znám) neměli problém. Více se dočteš na stránce projektu http://www.ntfs-3g.org .