vybírám ADSL připojení

Máte nějaké dobré tipy? :-) Je to firemní linka, je potřeba zachovat stávající telefonní číslo, pevná IP není třeba, rychlost není extra důležitá, rozhoduje spolehlivost a cena. Díky za jakékoli nápady a zkušenosti :-)
Musí to být nutně ADSL?

Pokud ne, tak doma (Ostrava) mám nejlevnější (download 10Mbps, upload 1Mbps, agregaci si nevzpomenu, půjde někde dohledat..) připojení od UPC (cenově vychází měsíně asi o 200 levněji (všetně "pronajmu" linky) než O2..) Za celou dobu používání (asi 2 roky, původně Karneval) jsem NEzpozoroval jediný výpadek..

(Sice první technik, kterého k nám kdysi poslali byl nešika, ale to je vedlejší..)
V podstatě je to jedno. Všude je byrokracie.
Já sám mám Volný ADSL. Technicky funguje bez problému a za ty tři roky jsem nezaznamenal žádný neplánovaný výpadek. Byrokraticky je to však problém na druhou. Dostat něco z podpory je na nervy.

Avšak všude je to jiné. Dost záleží na kvalitě linky a vzdálenosti od ústředny. Kvalitu posoudí technici od Telefoniky.

Pro firemní společnosti nevím, ale je to asi jedno. Něco mi říká, že asi GTS Novera, ale i ostatní nabízí i firmám.

A pokud jde o zasíťování uvnitř firmy, tak není problém. Nikdo nekontroluje, co máš za routerem.
Tak nemusí to být nutně ADSL, ale tak trochu nemáme kabel na to UPC no... :-))) Ale i tak dík za tip.

Pokud to bude fungovat, tak snad tu podporu nebudu potřebovat tak často... stačí mi studijní oddělení na vejšce, to je byrokracie^n.

A to docela doufám že nepřijdou s nějakym limitem na maximální počet připojenejch počítačů nebo tak něco, to by mě moc nepotěšili... Snad by jim to mělo bejt jedno :-)
Velké množství počítadel se dá schovat za router nebo podobnou legraci ;)
Však to říkam. Skoro všechny ADSL routery mají v sobě NAT. Takže je jedno kolik je použito počítačů. Ti venku vidí pouze jeden počítač (router).
Funguje to i obráceně: Z jednoho PC nemám problém se připojit SOUČASNĚ jako více zcela nezávislých uživatelů, jako by byli připojeni přes NAT nebo jen z různých účtů jednoho PC.

Počítání připojených uživatelů tedy nemá smysl.
hm, dík, to je dobrá zpráva! :-)
Tak myslím že vyhrajou České radiokomunikace.
Pokud vím tak jen Volný a ČR nabízejí LLU, ostatní si jen pronajímají ADSL od O2 a nemůžou tím pádem nabídnout nějak extra jiné ceny a služby.
A pro živnostníky je Volný skoro 2x tak drahej jako ČR (ADSL a volání), navíc maj na stránkách bordel v cenách takže se člověk pořádně nedozví kolik by měl nakonec platit.
A krom toho nabízej 20M jen o 30% dráž než 8M, což je imho pěkný.
Je třeba si dávat pozor, co kdo co nabízí.
Samostatnou linku sice někteří nabízí, ale ta je dostupná pouze v některých městech. Takže pokud jsi na seznamu, pak je volba asi lepší. I když dneska už na tom ani tak nezáleží. Pro poskytovatele to pouze znamená volnou ruku ve služeb. Ale jak se tak dívám, tak toho stejně nic extra nenabízí. Kromě nižší ceny.

Ceny: Je třeba si to pořádně pročíst. Obecně platí ADSL 8Mbps s O2 linkou bývá za 470Kč + paušal od 02. ADSL samostatná linka za 700Kč. ADSL s 16Mbps bývá za 670Kč s O2 a 900Kč samostatně. U všech jsou ceny podobné. Vyšší cena, která je vidět u firem, je dána nějakými službami navíc (výšší kapacita emailu, více IP adres a tak).

Další pozor si dej na rychlost. 20Mbps je pouze marketingový blábol. Neříkám, že je to lež, ale na tuto rychlost se dostane pouze mizivé procento uživatelů (asi tak 10%). Silně záleží, jak daleko jsi od ústředny a jak kvalitní ústředna je. Čím dále, tím se rychlost snížuje. Takže jsou i případy, že u některých se to nevytáhne na víc jak 4Mbps.
Hm, na tu rychlost si zkusím dát pozor, dík za tip... Nečekám že to pojede 20Mbps, ale zeptám se, jaká reálná rychlost se tady dá očekávat...
V mojí lokalitě samostatnou linku nabízejí, koukal jsem na mapu pokrytí i jsem si to nechal kontrolovat telefonního čísla...
ČR má firemní tarif na internet a hlasový služby za 700 měsíčně (8Mbps, agregace 1:50), Volný má totéž v součtu asi za 1400.
české radiokomunikace, jasná volba. www.radiokomunikace.cz
Tak nějakej technik od O2 nám řek, že nám to poběží nejvejš někde kolem 7 Mbps (záleží především na vzdálenosti od ústředny), takže už máme objednaný od ČR 8M připojení. Objednávka se dělá moc hezky, dá se to všechno pěkně naklikat na webu. Až nám to zaříděj, tak se klidně ěště ozvu s dalšíma dojmama, pokud by někdo chtěl (a pokud se sem dostanu :-D).