jeden mysql dotaz

Dobré ráno,

už jsem tady jednou psal a někdo mě odkazoval na serial na linuxsoftu, ten jsem si přečetl a zčásti se mi to povedlo to co jsem chtěl, ale přijde mi že to ani nejde, proto se tedy ještě jednou zeptám. V podstatě chci sloučit tyto dva:


$bla = "cokoliv";

$select = mysql_query("SELECT zaznam1, zaznam2 FROM `tabulka1` WHERE zaznam = '".$bla."'");
$result = mysql_fetch_assoc($select);

$select2 = mysql_query("SELECT zaznam3 FROM `tabulka2` WHERE `zaznam1` = '".$result[zaznam1]."'");
$result2 = mysql_fetch_assoc($select2);


přičemž po vyselektování kontroluju jestli v `tabulka2` není záznam, pokud není dělám něco a pokud je tak dělám něco jinýho:

if(mysql_num_rows($result2) != 0)
{
$insert = ("INSERT INTO `tabulka2` (sloupec1, sloupec2, sloupec3) values ($result['zaznam1'], $result['zaznam2']", NOW())");
}
else
{
práce s proměnnou $result2['zaznam3'];
}

vyjádřešní slovně:
jde mi to že mám hlavní tabulku se záznami o uživateli, pak druhou. Člověk si může poslat každý den články. Kdžy si člověk pošle články, uloží se čas odeslání, jeho id a nějaký věci z první tabulky do druhé tabulky, když však odešle znovu zkontroluje jestli jsou v druhé tabulce záznam o dnešním odeslání (resp kontrola probíhá jako první), pokud ano tak hláška o tom že dnes si už poslal a když ne tak samozřejmě záznam se v píše.

Zkoušel jsem i pod dotazem, ale taky se mi to nepodařilo zprovoznit:(
Sloziteji se zeptat nejde? Chces provest 1 dotaz s podminkou kterou ziskas v tom dotazu?

SELECT tabulka1.zaznam1,tabulka1.zaznam2,tabulka2.zaznam3 FROM tabulka1,tabulka2 WHERE tabulka2.zaznam1=tabulka1.zaznam1;


(mimochodem ... lina ruka hole nestesti ... google.cz => http://mm.gene.cz/)
Freeze

to není tak jednoduchý jak si myslíš. Za prvý, v tvém dotazu vůbec nepočítáš s proměnnou $bla. Dali jsme dohromady tohle:

select tabula1.zaznam1, tabulka1.zaznam2, tabulka2.zaznam3 tabulka2.zaznam1 from tabulka1, tabulka2 where (tabulka2.zaznam1=tabulka1.zaznam1 and tabulka1.zaznam='$bla')

problém je však v tom, že po selektu potřebuju aby mi zůstali definovaný proměnný z první tabulky, tedy tabula1.zaznam1, tabulka1.zaznam2
<HTML>Vim co myslis..
zkusim to z hlavy, snad to nebude spatne

SELECT A.zaznam1, A.zaznam2, B.zaznam3, B.zaznam1
FROM tabulka1 A
LEFT JOIN tabulka2 B
ON B.zaznam1=A.zaznam1
WHERE A.zaznam='$bla'
GROUP BY A.zaznam1


BTW (technicka): proc tahas z tabulky2 zaznam1 kdyz musi mit stejnou hodnotu jako zaznam1 z tabulky1 ?</HTML>
Richard

myslel jsem že je nutné vyselektovat záznam abych na základě jeho mohl spojit tabulku, jinak už to funguje, jen abych mohl insertovat musím zkoušet jestli záznam z druhý tabulky není NULL, pokud ano, tak tím zjistím že v druhé tabulce není záznam a můžu tedy insertovat...nedá se to jinak?