Už by to chtělo PHP 5

Plánuje se někdy na webzdarma PHP 5? A docela bych ocenil i podporu rewrite modu. Konkurence už obojí má.

Stačilo by to třeba udělat i stylem výběru php4 ber reklamního banneru, php5 s reklamním bannerem, ale hlavně aby to bylo. Dnes je prostě jiná doba, a Webzdarma by si to měl uvědomit.
<HTML>Na jednom serveru běží testovací verze, ale termín, kdy bude php5 k dispozici všem, zatím znám není.

Co se týče mod_rewrite, tak ten samozřejmě podporován je.</HTML>
<HTML>Pokud máte se zprovozněním mod_rewrite nějaké konkrétní problémy, nestyďte se zeptat.</HTML>
Ok, za rewrite mode se omlouvám, asi byla chyba na mé straně.

Jinak teda "Na jednom serveru běží testovací verze, ale termín, kdy bude php5 k dispozici všem, zatím znám není.", je fakt užásné.

Wz.cz až zbytečně strikně omezený. Zrovna dnes jsem potřeboval na něco funkce pro práci se vzdálenými stránkami a také to nešlo. Konkrétně šlo o backlinks.com, chtěl jsem vyzkoušet reklamu.
Vzdálené stránky jsou dostupné, ale jsou defaultně vypnuté. Pokud chceš použít vzdálenou stránku, musíš si to sám povolit. Viz http://www.webzdarma.cz/forum/read.php?f=2&i=35747&t=35747
=Tobik=
Ono neni všechno zlato co se třpytí - bezpečnostni politika wz je možná tvrdá, ale ne moc. např. zapnutý safe_mod je téměř standardem.. spoustu nastaveni lze zmenit pres htaccess soubor php_flagy... atd. Jen se o tom nepise na "uvodni strance" :D

Z použitelných funkci, které zde "nejsou" bych mohl vyjmenovat snad jen sockety. A myslim, ze ta hrska uzivatelu, ktera vyuziva sockety k ucelum, ke kterym byly vytvoreny si je schopna i zaridit server, kde svou aplikaci (skript) spusti :)

___
Uprimne receno, jedina vec, proc sam pouzivam php5 je podpora objektu. Vetsina funkci (az na vyjimky), ktere jsou v php5 oproti 4 navic jsou jen blbinky :)
Zrovna v pondělí jsem chtěl nahrát novou verzi prezentace a teprve jsem si všiml, že na Webzdarma je jen čtyřka. Až do doby, než jsem začal psát své vlastní třídy (což bylo loni v únoru) to bylo celkem jedno, protože většina ostatních tříd, které používám je psaná v čtyřce.

Jenže literatura, která vychází od doby, kdy jsem s PHP začal (přibližně duben 2007) se týká už jen pětky a tak jsou i mé třídy (které ta nová verze prezentace používá k tvorbě výsledného HTML kódu) psány v pětce.

Prosím pěkně o co nejbližší update na verzi 5.
"termín, kdy bude php5 k dispozici všem, zatím znám není"

Můj odhad: až konkurence přejde na PHP6, tak tady nasadí PHP5 a to ještě 5.2.0, která je pro běžný provoz nepoužitelná :)
Václav M. (amavetmost.wz.cz)
Kde vidis problem? Zaloz si ucet na serveru, kde php5 je. Treba ten pokusny na wz.cz . wz ma proste php4, tak si muzes najit jiny hosting. Preci informace o hostingu jsou dostupne.
Misto toho ty a dalsich 100 lidi kazdy rok buzeruji s tim, ze ma wz prejit na php5. Nejsi nahodou z prahy? Tam jsou ti politici a dalsi lide, kteri maji pochybne mysleni :)
Chlapy je to jinak. To je pouze marketing! Někoho totiž napadlo, že aby jste byli nejlepší, musíte být taky v něčem první, a proto bude wz první společnost, která zcela vynechá PHP 5 a přejde rovnou na PHP 6! Tomu se říká "long time support" aneb "Jen s námi se nemusíte bát, že váš web budete muset upravovat s každým vydáním nové verze PHP, jen my vám zaručíme, že vaše skripty poběží beze změny po několik let." Tak, a teď kurňa přestaňte nadávat! :-D ;-) (A úsměv, šak co no.)
Peta: To jsou zase keci. Pokud PHP5 nepotrebujete tak vam na 99% pojedou scripty i na PHP5. To jeste ale neznamené, ze je v poradku, ze Webzdarma za takovou dobu nebyli schopni prejit na novou verzi PHP.

>>ak si muzes najit jiny hosting. Preci informace o hostingu jsou dostupne.

to je opravdu argument! Co kdyz nekdo nechce menit URL?

>>Misto toho ty a dalsich 100 lidi kazdy rok buzeruji s tim, ze ma wz prejit na php5. Nejsi nahodou z prahy?

zase uchvatna veta. Pokud PHP5 nepotrebujete, tak prestante prudit ty, co by ho chteli pouzivat a kvuli jeho absenci si pri psani trhaji vlasy.
"prestante prudit ty, co by ho chteli pouzivat a kvuli jeho absenci si pri psani trhaji vlasy."
To nesmíš tak prožívat! Zdraví máš jenom jedno a nemá cenu si ho ničit kvůli PHP... :)
>"prestante prudit ty, co by ho chteli pouzivat a kvuli jeho absenci si pri psani trhaji vlasy."
>To nesmíš tak prožívat! Zdraví máš jenom jedno a nemá cenu si ho ničit >kvůli PHP... :)

Zlatá slova, PHP je velice specifický jazyk, u toho se na to prostě s klidem musí, zase na druhou stranu, třeba WZ o PHP5 vůbec neuvažuje, třeba chystá něco zcela revolučního, řekněme, že by úplně zrušilo PHP a nasadilo dejme tomu Python, to by byla změna^n =)
Co víte, třeba by to nebylo od věci, moc o tom nevím, ale prý je Python méně náročný a přitom hosting zase tak lehce neseženete (min na free hostingu těžko), takže z teoretického hlediska nejenže by byla nižší zátěž serveru, ale navíc by nabízeli něco, co jinde ztěží seženete!

PS: Neberte mě moc vážně, já jenom rád spekuluju a nemůžu si tyhle kecy odpustit ;-)
Po přechodu na PHP5 přestanou některé (hůře napsané) skripty fungovat jak mají. Například ty, které používají implicitní přetypování integer na boolean.
Kit (ekobrikety.vyrobce.cz)
A zapomnel jsi pripsat, ze se u par funkci meni
- poradi promennych
- typ promennych
- nektere nepojedou vubec
Celkove tak 5% problemu. Lze pocitat s tim, ze starsi free aplikace muzou zacit delat chybky.
Sranda bude až v PHP6. Co jsem četl, tak skoro půlka používaných funkcí v PHP4 přestane v PHP6 fungovat. Jde především o věci, které jsou v PHP5 označeny jako "deprecated". Jeden za všechny rodina funkcí ereg().
<HTML>Tomík: PHP je jeden z nejhůře napsaných programů - pomalý běh, nesystematické názvy funkcí... Změny v jazyce jsou pak už jen perličkou na dortu - např. goto... Každý normální programovací jazyk se goto snaží zbavit, PHP jej zavádí.</HTML>
GOTO jsem nepoužil aspoň dvacet let. Už ani nevím, k čemu by mohlo být dobré.
Nípal: ano, PHP má spoustu much, a v novějších verzích se to zlepšuje. Mě osobně by nevadilo, kdyby v PHP6 bylo 90% fcí změněno, tak aby v tom byl už systém.

Každá změna přináší něco zlé a něco dobré. PHP5 spíše přináší to dobré. Takže otázka zní:
Plánuje se někdy v brzké době přechod, nebo je to stále "v budoucnu / až naprší a uschne"?
Osobne doufam, ze bude server, kde pobezi i nadale php4. Nemusi to byt primo tento, ale pro urcitou skupinku lidi. Jinak je mi celkem jedno, jestli se nahodi primo php6. Stejne do vetsinu programu zasahuji, protoze nedelaji to, co by meli :) Napriklad pro minibb jsem pridelaval js antispam...
myslim že by nebylo od věci, kdyby php mělo nějakou all-time verzi, která by umožňovala nějak nastavit požadovanou verzi PHP
R.U.R. : Toto samozřejmě jde ;)
Jojo? Já znám akorát to, že se nainstaluje PHP 4 a 5 vedle sebe, a Apache pak podle přípony souboru vybere, co na to poštve...
R.U.R.: Případně verzi měnit za běhu (například staré forum provozovat na starém php4 a zbytek obsahu stránky na php5)... ;)
Joelp to už nerozdýchal a přesunul se na lepší :-*