Už by to chtělo PHP 5

Joelp: Občas se přesun vyplatí. A ve chvíli, kdy má více projektů než 1, tak to platí dvojnásob. Jinak díky za zajímavý hosting.. inhosting.cz jsem vůbec neznal ;)
Freeze: Vypadá to zajímavě, ale na můj vkus nabízí zbytečně moc prostoru. Dělal jsem teď jednu aplikaci, která se vešla do 1MB včetně databáze. Proč platit za něco, co nevyužiji?

Čím menší poskytnutý prostor, tím je server přístupnější a poskytuje lepší služby.
Kit: co má velikost diskového prostoru společného s přístupností a poskytovanými službami?
Joelp: Zejména to, že menší diskové pole mají většinou (obecně to lze říci) kratší odezvu (rychleji najdou požadovaný obsah). V případě datově náročnějších projektů se to (teoreticky) může projevit.

Kit: Poskytovatelé hostingových služeb dobře vědí, že potenciální zákazníci na velký volný prostor dobře slyší.. A rozhodně přilákají více zákazníku, když nabádnou 5GB než hosting s prostorem 500MB. A to přestože většina zákazníku půl giga nepřekročí. :)
Je to prosté. Velký diskový prostor bývá zarvaný fotkami, videem a jinými velkými soubory, které při stahování zatěžují server a přenosové cesty. Pokud je nabízený prostor menší, tato kategorie (často nežádoucích) webmasterů je vlastně předem vyloučena na jiné servery. Zbudou jen malé rychlé aplikace, kterých může být víc. Odezva je typicky také rychlejší.

Pokud mi na prezentaci stačí 20 MB, proč bych si měl pronajímat 1 a více GB a platit za ně?
<HTML>Místo několika velkých souborů máte mnoho malých... Z deště pod okap.</HTML>
OT
db jen 1MB?
Tak, my tu mame db phpRS, ktera ma se spamem za 3 roky 60MB :) Po prime cistce pres phpadmina jsem to ocesal asi na 2 :)
Je tam asi 300 clanku, ted uz mozna i 400, kazdy clanek ma 1-5 fotek. Na disku to melo myslim pri tech 300 kolem 10MB.
Cili souhlasim, ze celkove se s jednim programem v pohode vejdes do 50MB.

Muzu vas ale ubezpecit, ze 10 let zpet jsem mel dost problem se svoji webkou na volnem, kdy tam prave byl prostor 10MB. 2MB fotky, neco stranky, 13MB download (7MB vypracovane otazky ze statnic), neco programky. No, zkratka se mi to tam neveslo, tak jsem hledal neco schopneho a vetsiho, treba wz :) Navic je tu php, tam bylo jen htm.
Z toho zase vyplyva, ze bez databaze a velkeho programu jsem se proste nevesel do 10MB. A to bych toho chtel sdilet mnohem vic, nejlepe cely disk :)
Tak vlastní aplikace plus databáze samozřejmě toho tolik nespotřebuji. Tam stačí pár mega. Něco jiného je ten odpad kolem ;) Tím je myšleno obrázky, videa, soubory atd.
Na druhou stranu, když už mi placený hosting nabízí 10GB, tak proč ho nevyužít třeba i jako záložní disk. Tam přece není zakázáno mít datové skladiště jako zde.
Jenom bych chtěl dodat, že webová aplikace nemusí být jen redakční systém s obrovským množstvím dat od náhodných uživatelů.
Ahoj, nevíte co stím,Vaše PHP instalace je příliš stará. Drupal vyžaduje alespoň PHP 4.3.5. (Právě se používá PHP 4.3.4)
Dík za odpověď.
certlada: Není zač. A otázka?
certlada: Dá se to obejít. Někde na netu je návod jak zde zprovoznit Drupala. Minimální verzi lze editaci zmenšit, ale to nebude stačit. Je potřeba upravit ještě pár řádků. Ale i tak bude mít Drupal co dělat, aby zde vůbec fungoval. Drupal není stavěn pro freehosting. Jednak používá funkce, které zde nejsou dostupné nebo jsou zakázány, a jednak plýtvá prostředky, takže server nemusí stíhat.
certlada (certlada.borec.cz)
1. jak se to tyka tematu, co je nahore? Nijak, zaloz si sve.
2. Drupal je portalova zalezitost. Pokud nevlastnis cely server, nedoporucuji ti ho pouzivat. Na wz.cz se obavam, ze ti ani nepojede nebo prilis pomalu :)
3. Chces server s php5, najdi si server s php5. Nevim, proc cekas, ze server s php4 bude kvuli tobe upgradovat :)
4. Pokud si chces drupal vyzkouset, zkus v google najit neco jako wamp server a nainstaluj si to do windows. Uz u tebe v pc to pojede dost pomalu. Nemuzes cekat, ze na serveru s asi 500 uzivateli to pojede vyrazne svizneji.
oeta: Nechápu, proč by Drupal měl na vlastním LAMP serveru v PC běžet pomalu. Že je Drupal nenasytný, to už víme, ale dnešní domácí mašinky už jsou dostatečně výkonné.

Opravdu si myslíš, že je tady jen 500 uživatelů? :-)
Cením si vašich odpovědí a omlouvám se že jsem narušil vaše vlákno tímto dotazem. Ještě jednou děkuji za uvedení do reality.
Kit (ekobrikety.vyrobce.cz)
ikdyz je tento server vykonny, tak proti domacimu PC pujde drupal vyrazne pomaleji. Hawk, to jsem chtel rici.
peta: Tak ono nelze srovnávat desktop se serverem. Jednak odlišnou konfiguraci a jednak zátěži. Desktop podstatě obslouží jen jedno vlákno pro jednoho uživatele. Což je skoro nulová zátěž. Naproti tomu server musí v jednom okamžiku obsloužit několik tisíc vláken (klientů) a tak vzniká zdržení = zpomalení drupalu.
Freeze: můžu tě ujistit, že existují disková pole (všechny profi pole), která mají mnohem lepší odezvu, než jediný malý disk ;)

Navíc argument, že malý prostor = rychlejší provoz je blbost. Hosting ti sice poskytuje velký prostor, ale to neznamená, že ho všichni využijí a že zaplní celý disk. Momentálně zabírám 53MB (a to jsem většinu souborů přestal kompilovat a udržuji jen archyv) a většina na tom bude obdobně. Jde o to, mít možnost ten prostor využít a nemít tu možnost.

Pár obrovských souboru je pro server mnohem lepší, než obrovské množství malých soubrů. A to jak do vytížení HDD, tak CPU.

On placený hosting není jen o prostoru. Jde o mnohem větší možnosti (výkon, nastavení, služby). Pokud jsi ale nikdy nezkusil kvalitní placený webhosting, tak to nikdy nepochopíš.
Joelp: nemusíš snažit o ujištění, já o tom dobře vím. Ale taky dobře znám základní principy plotnových disků (které se ve většině případů používají stále) a klidně se vsadím, že ze dvou polí (jak ty píšeš profesionálních) se stejným počtem disků (a stejnými přístupovými metodami) vrátí požadované data to prázdnější (ať už bude mít menší celkovou kapacitu nebo ne, a pokud to plné nebude celé zaplňeno pouze párem větších souborů) - zejména ve chvíli, kdy se bude hledat nezaindexovaný záznam/soubor (a tedy se bude zahájeno sekvenční hledání ;)

Ten algument z teoretického hlediska blbost není, z praktického ale ano - to, že webhosting umožní skladovat 5-10GB stejně neznamená, že mají diskové pole, které by tolik dat mohlo skladovat -- počítá se jen dle průměru na zákazníka/doménu.. (a většina se vleze do 100MB).

Výkon, nastavení, služby.. za těmito slovy se dá schovat všechno :) Ale na rovinu si řekni, kolik věcí potřebuješ změnit oproti "defaultnímu/běžnému" nastavení? (pominu-li dokompilování některých knihoven php).. Samozřejmostí jsou u placeného hostingu věci jako podpora 24/7, statistiky a drobnosti.. k nějakých zásadních věcí nic ;) -- mluvím z vlastní zkušenosti (vyzkoušel jsem několik webhostingů z České země).
Freeze: Co je to sekvenční hledání v souborovém systému? Pokud vím, všude se už používají B-stromy. Jak jinak bys chtěl uložit třeba 1E6 souborů v jednom adresáři?
Kit: Sekvenční byl jen příklad pro stav, kdy by byla nad těmi disky vybudována databáze (a sekvenčně se jenom prohledával jeden index). I když, napsal jsem to asi trochu nepřehledně :)
No jasně. Pokud klíčovou položkou v databázi je text a nepoužiješ fulltext index, tak v ní můžeš hledat pouze sekvenčně. Zkoušel jsem kdysi vyhledávat soubory mezi 400000 dalšími soubory na ReiserFS (sekvenčně) a trvalo to celých 15 s. Pro praktické nasazení neúnosné.
Už je na WZ PHP 5?
Kdy má vyjít PHP 6?

Viděl jsem na něj knihu, ale na php.net je verze 5.3
<HTML>Bóže...<br>
<em>Už je na WZ PHP 5?</em><br>
Vidíš to snad ve svém phpinfo? Ne? Tak není. Viz 23. 09. 2008 19:24.</HTML>