Poznámka - help

Poznámka se do zdroje vkládá mezi značky <!-- a --> <!-- Toto je poznámka, která se nezobrazí. --> (zdroj www.jakpsaweb.cz)
To je hezké ale nějak sem to nepochopil takže k čemu je pznámka dobrá, kde se zobrazí ta první a na co je ta druhá děkuji za odpověď
<HTML>Nezobrazi se ani jedna.</HTML>
Poznámky mají význam pro toho kdo má velmi obsáhlý web a skládáho např. pomocí php a to jen proto aby se vtom trochu zorientoval (v kodu).
Presne tak. Je to poznamka ve zdrojovem kodu, tudiz se nema zobrazit, resp. zpracovat. Poznamky se pouzivaji k zprehledneni kodu a v HTML se vkladaji jako tag SGML, tedy znacka, ktera zacina znaky "<!" (bez uvozovek) a konci znakem ">". Podle definice jazyku SGML se nezpracovava takova cast tagu, ktera je z obou stran uvozena dvema pomlckami "--" (zleva nejblizsim lichym a zprava nejblizsim sudym vyskytem). Tim, ze vnitrek html poznamky (resp. sgml tagu) nic jineho nez ignorovanou oblast neobsahuje, nema prohlizec co zpracovat, a tedy nic nezobrazi. Samozrejme prohlizece maji interpretovat predevsim HTML, ne SGML, takze poznamka je vse, co zacina "<!--" a konci "-->". Podle SGML standardu spatny zapis

<!-- toto je poznamka -- a tady je chyba -->

tedy chybne vyhodnoti jako "poznamku" - prazdny tag. Spravne by to mel zpracovat tak, ze ignoruje retezec " toto je poznamka " a jako funkcni cast tagu zpracuje " a tady je chyba ". Pak narazi na "--", tedy zacatek dalsi poznamky, tudiz znak ">" a vsechny nasledujici znaky (az k mistu, nez narazi na dalsi "--") ma ignorovat. Ale to jen tak naokraj.