Jak se tvoří fotogalerie?

můžete mě někdo poradit kde bych sehnal něco jak se tvoři fotogalerie?
vezmes fotky, udelas nahledy, nahledy naskladas na stranku tak, aby odkazovaly na velky fotky. hotovo.
ma to par nedostatku - musis to delat rucne, neni tam interakce s navstevnikem a dalsi veci. na to uz potrebujes php. bud si muzes stahnout nejakou uz naprogramovanou fotogalerii nebo se naucit php a napsat si ji sam presne na miru
záleží na to,co si pod pojmem fotogalerie představuješ. Jedním z jednoduchých řešení je použít nějaký prohlížeč obrázků, který dokáže galerii vytvořit (nejjednodušší řešení je např. použít IrfanView) nebo zkus něco z http://www.slunecnice.cz/multimedia/fotoalba/
POTŘEBUJU NECO NA FOTOGALERII KVULI
WEBOVYM STRANKAM
<HTML>Nemusíš na nás křičet, Tonik a ds ti imho už dostatečně poradili.</HTML>
Jeden z kolegů tu vždy na řešení problémů doporučuje strejdu Gúgla. Takže strejda Gúgl na FOTOGALERII nabízí Picasaweb a 1GB místa na disku na uloženi fotek
PS
Jinak bych se přikláněl k tomu začít na jakpsatweb.cz pěkně od začátku
diky
takže muj návod na tu nejeepší fotogalerii:

do stránek vkládej tento kód a upravuj názvy fottek:

<a href="tatvojefotka.jpg"><img src="tatvojefotka.jpg width="taddydejšířkuzmenšeniiny" height="tadydejvýškuzmensteniny"></a>



nejlepší co může bejt :-)
nesro: tak to je prave to nejhorsi, co muze byt, protoze tam nemas nahledy, takze se to bude nacitat pekelne dlouho
tonik: načítá to sice dlouho, ale je to jednoduché :D

...


takže si vem tvoji fotku, a pomocí programu (třeba IrFan view nebo XnView, je jich hafo) jim dej parametry a tu fotku pak pojemeuj třeba nahled-od-japka.jpg a svoji originalni fotku japko.jpg si dej k ni a kod pak bude vypadat takhle:

<a href="japko.jpg"><img src="nahled-od-japka.jpg"></a>
nesro: jak jednoduché, tak debilní. Víš co je optimalizace?
"takže si vem tvoji fotku, a pomocí programu (třeba IrFan view nebo XnView, je jich hafo) jim dej parametry"

nesro: co, že to mám udělat s tou fotkou?
s miniaturama je sranda :) udělal sem si jednoduchej skript (thumbs.php?arg1=slozka&arg2=soubor) kterej ty miniatury generoval za mě... jenže problém byl ten, že při každým refreshi stránky to ty soubory zas přepisovalo (doba načítání fakt úžasná). aby se s tím člověk nemusel drbat, tak doporučuju napsat si skript na miniatury, jednou je vytvořit pro každou složku, a pak obrázky načítat staticky :) jako <img src="slozka/min/fotka.jpg"
<HTML>2Mike: a nebo si tam dát podmínku, že pokud už ten náhled existuje, tak se jen zobrazí; pokud ne, tak se vygeneruje a zobrazí. ;-)</HTML>
Thalia: "a nebo si tam dát podmínku, že pokud už ten náhled existuje, tak se jen zobrazí; pokud ne, tak se vygeneruje a zobrazí. ;-)"
Aneb princip většiny lepších fotogalerií. Některé ještě lepší (třeba ta co jsem kdysi dělal já ;) si ty náhledy vytváří hned po uložení obrázku na server a potom už jenom kontroluje, jestli je nějakej pitomec nesmáznul :)
<HTML>>>Některé ještě lepší (třeba ta co jsem kdysi dělal já ;) si ty náhledy vytváří hned po uložení obrázku na server a potom už jenom kontroluje, jestli je nějakej pitomec nesmáznul :)
To ale moje poznámka přeci nevylučuje ;-)</HTML>
» Thalia: je, vidíš, to mě nenapadlo ;-) i tak si ale myslím, že je nejjednodušší vytvořit miniatury jednou, a pak už je jen klasicky zobrazovat... nebo vlastně je to fuk... jedno if /else navíc. rozhodně lepší, než to vytvářet bůhví čím na disku za bůhví jakých podmínek :) (viz některé zde zmíněné připomínky)
to ds:

odborný název zní: převzorkovat (teda tak nám to řikal učitel :-) to je třeba že máš fotku 800px na 600px a uděláš z ní fotku o rozměrech 40px na 30px :))
Cauvec! Tak tenhle problem jsem donedavna mela taky, ale uz je to v klidu. Nejlepci je, kdyz si stahnes nejaky obrazkovy editor. Napr. zoner, nebo corel. Pak das organizovat-galerie html-vlozis fotky-nastavis ftp a je to. Myslela jsem, ze je to tezky jak svina, pac nejsu takovej zapalenej maniak, ale nakonec jsem to zvladla. Staci zapremyslet. Tak hodne stesti ;)
Sharinka.borec.cz: "Nejlepci je, kdyz si stahnes nejaky obrazkovy editor. Napr. zoner, nebo corel."
A ještě lepší je, když si jej nestáhneš, ale koupíš...

"Staci zapremyslet."
Konečně pořádná odpověď!
<HTML>>>A ještě lepší je, když si jej nestáhneš, ale koupíš...
Úplně jsi mi to vzal z klávesnice :-)</HTML>
Prominte lidi, ale uz si tu pripadam jak nekde na policii. Snazim se poradit, ale vzdycky se najde nekdo, kdo proste VI VSECHNO NEJLIP! Tak nevim proc se to v tom pripade jmenuje forum, proc to neni treba: napiste chytrolinovi, ten vi vse nejlip... Nic ve zlym. ;)
Pomahat muzes, ale neni vhodne nutit nekoho k nelegalni cinnosti.
Mimoto existuji i free programky, ktere bohate nahradi ten tvuj zoner, nebo corel. Napriklad irfanview, xnview, picassa a mnoho dalsich.
Ale ja prece nikoho nenutim k nelegalni cinnosti, samozrejme lze stahnout zoner i jako demo verzi na par dnu, kde si to muze vyzkouset... Je to kazdyho vec, jak se zaridi... A samozrejme, ze existuje X dalsich programku, ve kterých se to dá vytvorit, ale já nejsem expert, jsem pouhý laik, který chtěl pomoct tím, že sem napíše svůj názor.
dneska jsem v trafice viděl Zoner Photo Sudio za 99 Kč, v recenzi se píše, že:

"S naší verzí tak snadno mimo jiné vytvoříte třeba ohromující webové fotogalerie s takřka profesionálním vzhledem"

http://computer.zive.cz/?q=zoner-photo-studio-zdarma