firefox a mäkčene

dobrý,čo mám spraviť,aby mi na mojej stránke vo firefoxe ukazovalo mäkčene?V exploreri to ide,len v mozille nie :\
Co je "mäkčene"? Myslíš diakritiku? (V některých slovenských výrazech příliš zběhlý nejsem.)

S diakritkou je problém ten, že v hlavičce svých stránek (dokumentu) nemáš uvedeno kódování. Tvoje stránka je (podle toho, kde se zobrazí čeština srpávně) v kódování win-1250. IE má jako defaultní (když v hlavičce html dokumentu není uvedeno, jako v tvém případě) kodování taky win-1250, proto se zobrazí dobře. Avšak FF má jako defaulní utf-8, takže se diakritika nezobrazí.

Vice na http://www.jakpsatweb.cz/cestina.html
<HTML>Freeze: mäkčene -> měkčeně -> měkčící značky. Ano, jsou to háčky. A čárka je dloužící značka, vo slovenčině dlžeň.

Btw, kdybys ve slovenštině hodně tápal, zkus slovník - např. <a href="http://www.dict.cz/">http://www.dict.cz/</a>

//EDIT. Tak ten slovník je <b>silně</b> neúplný...</HTML>
dik, ale ten odkaz mi nejde, nemáš ešte nejaký?
Jak nejde? Mně normálně fungují oba zmíněné, tedy http://www.jakpsatweb.cz/cestina.html i http://www.dict.cz/ . Zkus to znovu.
no,už to ide :).....tak ked robím stránku v notepade,tak sa s tým nedá nič spraviť?Iba spraviť tú stránku v niečom inom?
Notepad ve Windows používá kódování windows-1250. Kromě IE je toto kódování pro jiné prohlížeče spíše exot. Ale umí s ním pracovat. Jen jim to musíte říct. A to právě tím, že do hlavičky přidáte:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

Pak se bude diakritika zobrazovat správně a vy můžete nadále používat Notepad.

Multikódovacím editorem je třeba PSPad, který umí pracovat nejen ve windows-1250, ale i v iso-8859-2 nebo v utf-8. Umí také mezi ními přecházet.
<HTML>Tomík: A kdyby měl tazatel Windows Vista nebo Windows 7, tak by si v notepadu (poznámkovém bloku) při ukládání (jako) mohl všimnout ve spodní části dialogového okna rozbalovacího seznamu s označením Kódování. (Nevím, jak se tomu nadává ve slovenské verzi, ale tam to bude podobné.)</HTML>
Nipal: A jo. Ale popravdě pro mně to má nulovou hodnotu. Máš na výběr jen ze tří možností. Stará klasika windows-1250 (ANSI), které je jediné použitelné. Unicode, které je k ničemu, protože dělá potíže. A poslední utf-8, které sice jde, ale na začátek přidává posraný BOM.
U HTML to možná není problém, ale pro PHP je použitelné pouze ANSI.
Myslím si, že pokud bude Microsoft vylepšovat Notepad tímto tempem, dočkáme se za pár let i záložek :-)

Kódování Windows-1250 není žádný problém, pokud je deklarováno v hlavičce.
nekteri z nas maji povedomi o notepad++ uz radu let. Na MS bych nespolehal :)
Když si jednou za čas sednu k cizím Windows, je Notepad zpravidla jediný použitelný textový editor. Než bych instaloval něco jiného, tak raději potřebné úpravy udělám v Notepadu a jdu rychle pryč. Na svém PC však Notepad nevedu. Na editování mám VIM a na změnu kódování recode.