Autorská práva <img..

Dobrý den,
rád bych věděl, jestli je v souladu s autorskými právy tento kód:
<img src="adresa obrázku z cizího serveru.png"> ?
Není.

HTML kód je z pohledu uživatele skrytý. Uživatel vidí pouze obrázek. A při tomto zobrazení také nemusí vědět, že se jedná o obrázek z jiného serveru. Takže z tohoto hlediska je to porušení autorství, i když se odkazuje z originální adresy.
Aby to bylo v souladu, musí se u obrázku viditelně uvést zdroj.
Quagmire::: Zdá se, že jsi založil flame! :-)
Tomík::: Zdá se, že jsi založil flame! :-)

Co když je i zdrojový obrázek ukradený? Autor taky nemusí souhlasit se zveřejněním? Samotné "viditelné" uvedení zdroje taky nestačí (např. když majitel zdrojového obrázku nesouhlasí anebo o tom ani třeba neví). Jak prokáže "autor" obrázku, že je skutečně "autor"?
Lama::: Zdá se, že jsi založil flame! :-)

Tak ono je to všelijak. V zásadě platí pravidlo, že bez souhlasu autora, nelze jeho dílo použít k prezentaci.

Ovšem realita internetových obrázků je, že si každý dělá co chce. Někteří si s autorskými právy nedělají hlavu. Natož aby věděli, že nějaký autorský zákon existuje ;) Na druhou stranu jsou pak poctivci, co kontaktuji autora o svolení. Pak jsou tu někteří, co jdou střední cestou a uvedou zdroj, jehož podoba je u každého jiná. Od prostým obrázek.cz až po ČSN ISO 690.

A třešničku na konec :)

Uvedení bibliografických citací o dílech nebo jejich částech převzatých od jiných autorů je mimo jiné požadováno autorským zákonem: "je však nutné uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen". Podle autorského zákona je možné cizí autorské dílo rozmnožit pouze pro vlastní potřebu. Využít jej, například na svých webových stránkách, zákon povoluje v případě, kdy bude v odůvodněné míře užito výňatků ze zveřejněných děl ve vlastním díle; nebo bude užito výňatku z díla nebo celé drobné dílo pro účely kritiky nebo recenze k tomuto dílu či pro vědeckou nebo odbornou tvorbu; případně dílo bude užito při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení hospodářského prospěchu. Vždy však musí být splněn požadavek zákona o citaci uvedený v úvodu tohoto odstavce.
Tak to už je jednoduší prostě kopírovat a neptat se ani zdroj neuvádět. Když se zeptám, musím dlouho čekat na odpověď a je možné, že autor řekne ne a navíc není jisté jestli obrázek je vlastně jeho, nebo ho taky zkopčil. Uvádění zdroje z hlediska autorských práv nepomůže tak je lepší to tam nedávat vůbec, aby do toho někdo nezačal rejpat ;-)
Když někdo něco "zveřejní" na internetu, tak by měl počítat s tím, že s tím bude zacházeno jako s "veřejným". Pokud to chtěl někdo utajit, měl si to uchránit do trezoru a nevystavovat to na internet. Představa, že někde na internetové stránce použiju "třešničku" z Tomíkova příspěvku - mě děsí! Už proto, že když dojdu na konec odstavce, tak zapomenu, co je na začátku. A poznámka o webové stránce je uprostřed. V každém případě bude asi nejlépe počkat, až si autor bude stěžovat - a pak obrázek smáznu. :-)
<HTML>Lamo, naprosto se s tebou ztotžňuju. Autorský práva, to je jungle...</HTML>