fórum

Ahoj pánové, popřípadě dámy.
Po nějaké době okounění na netu jsem se rozhodl založit diskusní fórum. Všecičko si dělám sám - teda šablonu mám staženou a chat(Vanilla) taky. Jináč jsem na tom "dělal" samotinkej a ouplně od píky --> zelenáč, amatér, nevěděl, že se webovky tvoří v nějakym htm či html. Ještě před dvěma měsíci, fakt.
Můj problémek spočívá v zakódování chatu na moje webovky - mám tam pár nedodělků, ale to mne příliš netejrá.
Takže: fungující šablona s nějakýma textíkama, odkazama(viz. vygoogluj e-mail a hodí tě to tam), na kterou jsem chtěl vložit; nejlépe pod odkaz Chat - diskus. fórum, které jsem si kompletně stáhl. Fórum jsem vložil na server v mylné představě, že bude v kódu html na který vytvořim odkaz a budu postupovat jako dříve s ostatníma věcma.
Když jsem to provedl - fórum funguje skvěle, leč překrylo mi moje prvotní dílko. tzn.: na serveru vyskočí chat bez úvodní stránky.
Načež jsem na chat(Vanilla) vytvořil adresář, zase s úmyslem vytvořit na něj odkaz na šabloně - tak jsem zjistil, že taky nelze.
Dále jsem zkoušel najít cestu k chatu přes adresář chatu a lomítka na index PHP. a jak jistě tušíte - nelze. zatim nevim proč.
No nezbejvalo mi, než prostudovat nějaké materiály ohledně skript PHP - nejsem z toho ale vůbec chytrej. Dozvěděl jsem se akorát, že mohou mít koncovky inc, txt, nejčastěji php, že je mohu vložit pomocí tagu <"include">.
I přes tyhle informace to nemůžu dát dohromady.
Jdu na to dobře? Nebo to chce ještě víc osobního studia? Kde dělám chybu? ..... jo,omlouvám se, že je to tak dlouhý, ale ještě jsem to s nikym nerozebíral. Když neodpovíte, alespoň jsem se vypsal. S pozdravem Neználek Neznal.
To "všecičko" by mělo začínat na adrese http://rozum.unas.cz/index.htm (nebo .html, nebo .php) - a ono NIC. Fórum ti možná "funguje skvěle", ale je někde v utajení - což mě taky "netejrá". Takže to vem přes to "osobní studium" a začni na http://jakpsatweb.cz/
Soráč za krátkou odpověď. :-)
No jasně, tam jsem taky začal. Jenže se s tim opravdu dělám sám, bez cizí pomoci. Tak jsem hledal nějaké spřízněné duše co vědí víc a byly by ochtni mi poradit. Taky není jednoduchý, to samostudium, abys věděl(a)?! >:-(
Samý chyby, omyly a zase chyby. Jestli tady vadim, stačí říct.
Jenom využívám nabízející se možnost se poradit. Ale pokud Ti tak moc vadí, že mám jinej webhosting, tak to tedy raději budu studovat sám, než si to nechat mlátit vo hlavu. Každej učenej z nebe nespad...a díky za odpověď! NN
Nepochopil jsem, proč "nejde" fórum/chat umístit do podsložky (například /forum/) a odkazovat na něj z "normálního" webu. Takový postup musí jít vždycky ;) Zkusil bych se vrátit k němu.

Jinak PHP nepoužívá tagy. PHP je běžný skriptovací/programovací jazyk -- pokud ovládáš nějaký imperativní programovací jazyk, tak s PHP nebudeš mít problém. Pokud ne, začni pěkně od začátku s pomocí nějakého tutoriálu (a nepřeskakuj hned k include ;)).
Pokud sis stahoval nějaké šablony pro fórum, tak to znamená, že používáš nějaké 'hotové' fórum - např. phpBB fórum. A pro ten případ nepotřebuješ vědět o samotném PHP akoro ani p*d. Těžko ti tady někdo reálně poradí s tvým 'fiktivním' diskusním fórem, umístěným navíc kdoví kde. Pokud jsi našel jakpsatweb, možná jsi našel i http://www.tvorba-webu.cz/php/ - a nastudovat to budeš muset každopádně sám. Nečekej, že to někdo udělá ze tebe. :-)
OK! Díky za odpovědi a celkovou motivaci i těch pár informací navíc.
Oběma příjemný den.
... a jinak adresa toho mýho webu o kterym jsem mluvil , není http://rozum.unas.cz/etc., ale http://www.2012chat.cz

- no a právě server, na kterém je tato adresa, jsem chtěl natáhnout již vytvořené fórum(tzn. složky se soubory a skripta.php - s phpBB jsi byl blízko, ale mám jednodušší(alespoň jsem si myslel) do začátku tvorby - Vanilla-1.1.10) a když jsem tak učinil, po zadání této mé adresy ve vyhledavači se objeví pouze to fórum -->překryje již vytvořené dílko(podle mého laického názoru).
Takže já vlastně jen hledám cestu k fóru. nerozumím tomu jakým způsobem ho zakomponovat do již vytvořeného indexu html.

Ale i přesto děkuju za snahu vysvětlit to nechápavci jako jsem já. Zatim.
- noa právě na server, ... oprava větné skladby v předchozí zprávě.
Pokud chceš provozovat vlastní fórum, musíš uploadovat soubory např. do složky /forum/ (není podmínkou - je to přehlednější). Cesta k tomu fóru by pak byla třeba http://www.2012chat.cz/forum/

Mimochodem - hned nahoře ti tuhle možnost zmínil Freeze.
složku na fórum jsem vytvořil. jenže právě adresa s lomítkem a názvem složky mi hlásí, že nebylo nalezeno. Jinak Freezeho připomínky jsem si všiml.
Pojal jsem to jako jednu z prvních logických možností.
A co teď.
Pro upřesnění - co se skrývá pod pojmem upload souborů?
Složka forum tam očividně není (nebo se jmenuje jinak anebo používáš různou velikost písmen v názvu, případně máš špatně nastavený CHMOD nebo .htaccess). Upload je "nahrávání" souborů na server. Zajdi si znovu na jakpsatweb, tyhle věci tam najdeš dost podrobně vysvětlené.
ale, jo. Já jen jestli to nemá jinej význam než nahrát nebo zkopírovat.
Složku s fórem jsem teď hodil pod odkaz CHAT, abys teda vyděl, že tam je, ale zobrazuje pouze soubory a složky v ní uložené( fórum nefunguje , jako když ho z tý složky vytáhnu - všechny složky a soubory, které vydíš po otevření odkazu). Neměla by míti složka s fórem nějakou příponu, aby si to teda server přebral?
Tak jinak - soubory a složky již nezobrazuje - nevim kam to zmizelo, ale píše, že mám špatnou stylizaci cesty. Jako kdyby do tý Vanilly chtěl vlízt, ale nemůže, páč jsem mu to neumožnil. opět odkaz na "include". takže?
... a neodesílej mně na jakpsatweb. základy mám snad za sebou, jen se špatně vyjadřuju a nevěděl jsem jestli upload neni ještě nějakej slangovej výraz pro IT. proto ta otázka.
Až mi na tohle odpovíš a zkusíš se tam mrknout, vyhodim to na server bez tý složky, aby bylo vydět, že opravdu na serveru fórum funguje.
zatim. NN
Abych se přiznal, tak teď jsem se v situaci úplně ztratil a přestávám ji chápat.

Nu čož, pokusím se poradil alespoň tak, jak umím:
Teď zapomeň na PHP, tím spíš zapomeň na jakékoliv include/require.
Svůj výtvor dej do kořenové složky webu (v rámci FTP připojení to ale nemusí být nutně kořenová složka), tedy do složky, jejíž obsah se zobrazí při přístupu na URI http://www.2012chat.cz/. Předpokládám, že na této adrese by měl být nakonec dostupný.
Ve stejné složce vytvoříš podsložku se jménem "chat" (bez uvozovek). Do složky "chat" poté nahraješ/uploaduješ instalační soubory k Vanilla foru. Posledním krokem je spuštění instalace Vanilla fóra z adresy http://www.2012chat.cz/chat/. Vanilla by mělo být dostatečné schopné pracovat pouze v podsložce.

___
Aktuální situace (nakolik ji jsem schopný pochopit) sice má při zachování již rozbaleného/instalovaného Vanilla fóra také řešení, ale je zbytečně složité a (zejména pro pozdější úpravy) velmi nevhodné. Takže jej nebudu rozebírat ;)
OK! Freeze to trefil - fórum funkční pod odkazem chat.

CHyba byla v umístění na server při prvním pokusu. --> instaloval jsem nejprve fórum a teprve poté jsem pro něj vytvořil složku a odkaz v indexu.html.

Díky a rád se budu vracet. NN