průhlednost

Zdravím, potřebuji dát na web obdélník se zakulacenými rohy, nebo nějaký obrazec a chtěl bych, aby plaval na tapetě, aby měl průhledné pozadí...jaký je na to kód? Díky
<HTML>Problém je konkrétně v čem?

1) obdélník s kulatými rohy - nakreslíš, nebo CSS3 (border radius)
2) průhlednost - buď je v tom obrázku (PNG), nebo umí CSS dát prvku průhlednost (opacity)
3) plavání na tapetě - nejsem malíř pokojů, ale plave se tak možná v pixle barvy, ne?

Dávat nějaké kódy bez možnosti nechat tě na to přijít je kontraproduktivní - HTML/CSS není magie a stránky se nevyrábí pomocí nepochopitelných zaklínadel (no, ačkoliv...). Bez pochopení HTML/CSS jen hrozí, že budeš pokládat další a další dotazy, čímž budeš zdržovat nejen lidi na fóru (no, my nemusíme odpovídat), ale hlavně sebe (čekáš na řešení na stříbrném podnose).

Doporučuji začít upřesněním problému (zejména konkrétní požadavky), jeho rozebráním na kousky a řešením po částech. Přístup ve stylu "chci atomovku, jaký je na to kód" si jenom říká o podobně drsné reakce, jako je ta moje.</HTML>
jakpsatweb.cz - css?

Fixovani
Tusim background: url("obrazek") fixed; zafixuje obrazek do stranky i pri rolovani.
http://peter-mlich.wz.cz/web/js/prjpw/fixed-object.html

Pruhlednost
http://peter-mlich.wz.cz/web/js/prx/efekty/mizeni/menu4.htm
Filtry JS v CSS:
/* CSS3 */ opacity:0.5;
/* linux KDE */ -khtml-opacity:0.5;
/* Mozilla */ -moz-opacity:0.5;
/* MS IE */ filter:Alpha(opacity=50); /* !IE musi mit width */
/* MS IE5.5+ DX */ filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(opacity=70);}
Opera nepodporuje, resi se pres PNG, neresim podradne browsery

Filtry JS: (opacity=0..1 (0.49); object.style)
.opacity = opacity;
.MozOpacity = opacity;
.KHTMLOpacity = opacity;
.filter = "alpha(opacity="+(opacity*100)+")";
Nezaspal jsi dobu, peto?

Dneska všechny prohlížeče podporují standardní vlastnost opacity (a to včetně tebou zatracované Opery). Nejsem si jistý pouze u Konqueroru (KDE, ale běží na Webkitu, takže by měl s opacity fungovat také). Jedinou výjimkou tak je pouze Internet Explorer <= 8, kde jsou filtry nutné. Ve výsledku je kód pro poloprůhlednost mnohem kratší:

opacity:0.4;
filter:alpha(opacity=40); /* For IE8 and earlier */

___
Pokud jsi chtěl vyjmenovat všechy proprietární CSS vlasntnosti, zapomněl jsi na -webkit-opacity ;) To ale stejně není důležité, protože si původní autor vlákno znovu nepřečte.
<HTML>peta toho zaspal víc...

Jinak potvrzuji, co říká Freeze. Nedávnou jsem právě tohle na firemním webu řešila a mám tam přesně jeho zápis (+ standardní mód prohlížeče) a funguje to i v oblíbeném IE 6.

<strong>pete</strong>, odteď ti smažu všechny příspěvky, které vytáhnou kostlivce a nebude na ně ještě reakce, jako v tomto případě. To aby ses nedivil a neříkal, že jsem tě neupozornila. Tvá odpověď je v tuhle dobu absolutně k ničemu (nemluvě o obsahu).</HTML>
Ale ja netvrdil, ze je treba psat vsechno. Pouze jsem vypsal vsechny moznosti i s JS verzi. Jestli to nekdo chce smazat a muze to udelat, je ciste jeho vec.
Z oficialnich stranek MS, spis pro zajimavost, jak moc zastarale jsou me informace (net 3, nejnovejsi je .NET Framework 4):
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms532853%28v=VS.85%29.aspx