Dane?

Vydelavam cirka 5000 mesicne prodejem software, jenz jsem vytvoril, je mi cerstve 16 let, a asi bych mel platit dane :)

Jenze nevim v jake vysi - jestli 19% nebo 5% nebo 24%. Vyrobni cena software je nulova a jedna se o dusevni vlastnictvi, defakto prodavam par pismen a cisel (serial) kteryma si program lidi odemcou.

Mozna bych mel platit dane jen z Evropskych zisku (to je tak pulka):
"European Union has passed a law requiring non-EU companies to collect VAT taxes on sales made to customers living in the European Union."

Jenze ja jsem EU company, tak bych to asi mel platit ze vseho. Chjo.

Jestli je podnikani v tomto veku nelegalni, mam o problem vic :\

Zamaskovat to nemuzu, jelikoz si chodim sek vybirat pravidelne do banky. Chodit kazdy mesic do jiny banky taky neni idealni, protoze je to v jinych krome CS as drahy a taky bych si musel zakladat porad nova konta.

Moc tomu nerozumim, zacal jsem to jak hobby ale ted uz je z toho skoro seriozni business, zisky porad rostou, takze bych chtel poradit..

Nekde jsem slysel, ze do 10.000 rocne dane platit nemusim, ale kdyz to prekrocim, musim je platit i z tech 10.000 ?

Diky za rady.
Preco sa neopitas mamy alrbo tata? Ty tomu budu asi viac rozumiet... (ozaj o aky software ide?)
de o www.dextronet.com
S tím máš doopravdy problém anebo se jen chceš pochlubit? Oni se tě v bance ptají, odkud a za co máš ty peníze? V tom případě změň banku!

Pokud jsi alespoň zpoloviny takový odborník, jak líčíš, tak na internetu jsou k mání všechny zákony, vyhlášky atd. Prosím tě, neptej se kde! Takže pokud tě tvůj problém i nadále krutě sužuje, obrať se na Mr. Googlea. Je to dost ukecaný chlapík :-))
Chlubit se nechcu, to bych sem rovnou cpal i linky a grafy, niceho bych tim nedosahl. Nicmene hrdy na to jsem, to je nesporne pravda :)

Vim ze na internetu jsou kompletni zakony, nahlizel jsem do nich, ale je to velice slozite a studovat to nekolik dni se mi vazne nechce.

Spousta z vas urcite dela weby za penize tak sem myslel ze byste o tom treba neco mohli vedet.

V bance se me na nic neptaji (zatim), ale proste nechci porusovat zakon.
Takže porušuješ zákon - NECHTÍC?

Takže prodáváš keys and serials - NECHTÍC?

A jak se na to dívají provozovatelé, majitelé, autoři - taky NECHTÍC?

Myslím (můj skromný názor), že několikadenním studiem těch zákonů získáš více, než několikadenní diskusí tady.

PROSTĚ NELZE PRODÁVAT TO, CO PRODÁVÁŠ - NECHTÍC !
Yp: problém asi chápu. Je mi trochu divné, že by kupující nechtěli doklad - pak by doklad dostali, ten kdo ho vystaví musí mít firmu (rozuměj IČO), tj. platit daně. Předpokládám že ty to nejsi, protože IČO afaik v 16 nedostaneš.

Takže pokud nedostáváš peníze přímo od kupujících, kterým to prodává nějaká firma, zřejmě dostáváš od někoho něco jako provizi. Chtělo by to víc podkladů, ale když tak uvažuju:

- jestli nemáš firmu ani zaměstnání, jde zřejmě o tzv. "ostatní příjmy":
" 1. Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména
a) příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem"
dále zákon říká
"Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000 Kč;..." atd.

ale taky to může bejt úplně jinak :-( těžko říct jak zákonodárce myslel např. "příležitostné činnosti"... takový odborník zase nejsem. Doporučuju spíš nějakého daňového poradce, obávám se že na výsledek bude mít vliv spousta podrobností...

jinak ten zákon je tady http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast1.aspx
dis:
Fachci to takle:
Kupujici si kupujou software a plati firme co pro me zpracovava platby, firma mi posila penize a bere si malou provizi za to ze zpracovava kreditky, paypal, faxy etc.

Ten zakonik co uvadis jsem jsem procetl, ale hlavni roli hlavne hraji ty detaily, jak rikas.

Nicmene z DPH uz strach nemam (nakonec pomohla zahranicni stranka):
"VAT registration is mandatory if turnover reaches CZK 1,000,000 (approx. EUR 30,000) within any twelve consecutive calendar months."

Ale porad nevim jak je to s tou dani z prijmu, to by mohli vedet prave hosi co delaji profesionalne weby.

Kazdopadne diky za pomoc :)
>>>Kupujici si kupujou software a plati firme ...

To si jako nějaký zákazník koupí software bez seriálu? Protože v úvodu píšeš, že "defakto prodavam par pismen a cisel (serial) kteryma si program lidi odemcou". A ty tady s vážnou tváří tvrdíš, že chceš studovat a dodržovat zákony? A navíc to "skoro veřejně" - přiznáváš? Zkus zajít na kliniku - a zajímej se tam o něco, co souvisí s IQ.
Josef.. ses krapet mimo, slysel jsi nekdy o 'shareware' ? Zakaznik si koupi plnou verzi, a tu mu dodam tak, ze mu poslu klic na odemceni zkusebni verze, kterou si predtim stahnul.
No slyšel jsem všelicos - například pohádku o tom Jak firma "oficiálně" vyplácí svého zaměstnance - agenta, dealera ap. Takže "firma" tě má oficiálně na výplatní listině? Tipuji že ne (můj pustý dohad) - a ty se zajímáš o to, jak z těchto peněz odvádět daně... Nebo jsem ještě pořád mimo?
Protože si navíc sám odporuješ: hned nahoře v prvním a druhém odstavci. V jednom tvrdíš, že prodáváš software, který jsi vytvořil, a ve druhém tvrdíš, že de facto prodáváš seriály.
Josef: Serialy pro MUJ software, to se samozrejme nevylucuje.
No to nevylučuje. Jen pro zajímavost by mě a možná i ostatní zajímala cenová relace seriálu na TEBOU vytvořený software.

Takže konec pohádky, jdu spát...
Josef: seš fakt nějak mimo mísu, přijde mi že snad jakoby závist.. nebo kyselý hrozny.. ;-)

Yp: myslím že by to opravdu chtělo se zeptat někoho, kdo tomu rozumí a komu můžeš vypovídat podrobnosti. Protože mě okamžitě napadá - ta firma má účty na prodej, a aby z toho všeho neplatila daně z příjmu, když jí zůstává jen daleko menší část jako provize, tak si rozhodně peníze, co dává tobě, musí nějak odepsat, tj. vyplácet ti je nějak oficiálně, na smlouvu, dohodu, zaměstnaneckej poměr.. prostě nějak. No a od toho by se měly odvíjet taky tvoje daně, imho.
ohledne DIC: registrace je povinna pokud presahne rocni prijem 1 milion.
pokud ne, tak muzete ale nemusite byt platcem DPH

>>Vyrobni cena software je nulova
s prominutim vetsi kravinu sem neslysel

zalezi na tom, zda tech 5000 je provize od firmy za vytvoreni soft. nebo zda to byla zakazka primo pro tebe.

jinak jelikoz mas prijem nad 10000 tis. tak by se dane platit meli

(pak je tady jeste otazka soc. a zdrav. pojisteni, to ale podle me neni aktualni pokud jsi stale student)
Bass:
5000 je soucet penez od lidi kteri si koupili muj program.

S tim milionem to uz vim, taky jsem zjistil, ze do 50k rocne se dane platit nemusi. To jeste nejakou dobu nepresvihnu, takze zatim klid.

diky
dis::: Ani závist, ani hrozny... Já to beru tak, že není ani zaměstnanec, ani podnikatel, OSVČ - nebo jak se to vše jmenuje. Takže je to pro mě osoba, která má příjem přinejmenším podivný, neřku-li přímo nezákonný. Sama to ve shora uvedené odpovědi naznačuješ.

Neprostudoval jsem, na rozdíl od jiných, uvedené odkazy nebo přímo zákony, ale pokud mi někdo chce tvrdit, že 16-ti letý mládenec, asi student, bez ofi pracovního poměru nebo jiného způsobu zaměstnání je osbobozen od placení daní - to je, jako by někdo chtěl tvrdit, že kdejaký blbec, mající minimální mzdu nebo životní minimum, platí daně vlastně nějakým omylem. Protože i tito lidé platí daně. V každém případě - ať je to ta firma nebo ty - přinejmenším trošku to zapáchá.

A pokud opravdu nechceš porušovat zákony, jak píšeš v některé z odpovědí, není přece nic snažšího, než si zajít na finanční úřad a poradit se, případně se dotázat e-mailem.