Budoucnost internetu

Zajímaly by mě vaše názory na budoucnost internetu.

V poslední době mi totiž připadá, že "klasický" internet, který je založen na prohlížení stránek kódovaných v HTML či XHTML, z části mizí. Myslím si, že stále více uživatelů raději přistupuje na nativní aplikace, které si nainstalují do počítače a ty jim stahují potřebné informace. Teď mám například na mysli programy stahující informace o počasí, rss čtečky, a další...
Osobně mi připadne, že časem to bude tak, že lidé budou mít jen potřebné aplikace a na "normální" stránky chodit téměř nebudou. Všechny informace o firmách si naleznou na nějáké obsáhlé databázi, kterou nyní třeba tvoří v ČR Seznam.cz a tyto informace si budou stahovat pomocí aplikace, kterou pro ně třeba samotný server nebo někdo jiný vytvoří. Je to podle mého názoru jednodušší, uživatelsky příjemnější a možná také rychlejší.
Dobrým příkladem tomuto je Microsoft Word, který má už v sobě zabudovanou chytrou funkci pro firmy, že v pravé liště mohou rychle vyhledávat např. sbírku zákonů apod. Pro užvivatele je to rychlejší, nežli by otevíral okno prohlížeče a pak složitě hledal. Raději si to najde v nějáké obsáhlé databázi..
Dalším příkladem můžou být nové Windows Vista, který mají třeba samotné v sobě integrovanou RSS čtečku, která se dá zapnout tuším i jako desktop na ploše.
Dále mi připadne, že hlavně tyto aplikace, které budou uživatelům stahovat potřebná data bude produkovat hlavně jedna firma - Microsoft, který je automaticky integruje do svých operačních systémů..

A jak to pak bude s reklamou na internetu? V poslední době čítávám, že pro inzerenty už nění internet tak efektivní médium, jako bývalo. Budou se moci v budoucnosti severy uživit zobrazováním reklamy?


Možná, že se ve spoustě věcí mýlím, ale jak říkám je to můj názor a ke všemu názor ani ne 15letého kluka, který v tomto dlouho nežije a proto mě moc zajímají vaše reakce a co vy si o tom myslíte.

Díky za každou reakci.
Muj dojem je presne opacny.

Co se tyce jazyku zalozenych na XML, ty jsou obecne prave na vzestupu. Rekl bych, ze se do nich dokonce cpe i to, co by nemuselo (treba existuje programatorsky jazyk zalozeny na xml). I zminena Vista v mnohem stavi na XML. Stranky HTML/XHTML trochu ustupuji flashi, ale nikdo seriozni si nemuze dovolit je opustit - mezi html a flashem je obrovsky rozdil v pristupnosti stranek.

Pokud jde o protokol http, ten taky jen tak nezemre. RSS beha po http. Zminene okno se zbirkou zakonu ve Wordu nebude podle me nic jineho nez zjednoduseny prohlizec.

A jako platforma pro jine sluzby jsou prohlizece dle meho taky porad jeste na vzestupu. e-mail, konference/fora, internetbanking, studijni informacni systemy, dokonce i vyhledavace - to jsou vsechno sluzby, ktere puvodne fungovaly na vlastnich protokolech a aplikacich, ale dnes jsou vsechny vetsinou pristupne pres prohlizec. A to ani nemluvim o tom, ze vetsina vetsich firemnich systemu jede taky pres prohlizece - vypocty dela server a na pracovni stanici se jen prezentuji vysledky - a prezentuji se pres prohlizec. Zda se, ze totiz soucasny nazor je, ze unifikovane a dobre zname rozhrani prohlizece je pro uzivatele mnohem komfortnejsi, nez pouzivani mnoha ruznych aplikaci.

Tak tolik asi muj pohled na vec.

Pokud jde o reklamu, jsem take zvedav.
Informacni kanaly se mozna presunou do nativnych aplikaci, ale samotna podstata internetu zustane. Na internetu jsou tisice webu, ktere jinak nez pomoci prohlizece nejdou zobrazit. Mam na mysli treba osobni weby, fan stranky, tematicke stranky a mnoho dalsich odvetvi.
Reklama v budoucnosti? K cemu prohlizec, bilboardy, televize, radia.
Staci nacpat reklamu primo do mozku :o)
Bezvadné, myslím, že mám teď v dané věci větší jasno. :-)

Akorát by mě opravdu zajímala ta reklama. Je tu už spousta aplikací, které reklamu blokují. Sice ne všechnu, ale minimálně otravné bannery. Asi jediná efektivní reklama bude už jen ve vyhledávačích..
Musim rict, ze jako skoro ve vsem me zaujal inovativni postup Googlu. Nemyslim tim adsense, myslim tu dobu, kdyz byl jeste Google jen vyhledavac.

Nebyla v nem zadna viditelna reklama. Trik byl v tom, ze za nejaky peniz google zajistil, aby se odkaz na Vas dostal na prvni stranku hledani. Neco podobneho delaly uz i jine vyhledavace predtim, ale davaly tam vicemene nahodne odkazy. Google pomerne spravne usoudil, ze je dobry napad se striktne drzet toho, ze sponzorovany vysledek musi vyhovovat hledani.

To podle me ma budoucnost.

Take si vsimnete, o kolik jsou mene rusive reklamy od googlu nez ty klasicke. Snad prvni prisel s ciste textovymi reklamami, a musim rict, ze ja osobne dodnes nemam jeho reklamy blokovane. Nerusi me zdaleka tak, jako ty obrazkove, flashove nebo dokonce vnucujici se. Zatimco ostatni pritvrdili a rozhodli se vam reklamu doslova narvat pred oblicej, Google zavedl jednoduche texty, ktere se skrome drzely na svem miste na strance.
ja bych se trosku pozastavil nad internetem jako takovym. necetl jsem vsechny prispevky, jen prvni (nemam moc casu), tak snad nebudu nekoho opakovat. Internet neni jen sluzba www, ale treba takovy e-mail, instant messengery a podobne. to vsechno jsou sluzby, ktere ke svemu chodu potrebuji nejaky klientsky program - webovy prohlizec, emailovy klient, im klient, dnes take rss,news ctecka, torrenty a jine programy vyhledavajici v ruznych databazich... takze bych nerekl, ze internet je na ustupu. ani sluzba www neni na ustupu, jen se z ni derivovaly jine sluzby obsluhovane vlastnimi klienty.a imho je to dobre-pro lidi. Pokud budu chtit nalezt nejake informace nebo vyuzit nejakou sluzbu,neni vsechno na jedne hromade, neoptimalizovane. Dnes, abych si s nekym pokecal pres Internet, nemusim se s nim schazet na webovem chatu, ale mam icq nebo irc. Nemusim se zdrzovat prochazenim webu kvuli zjisteni, co je kde noveho, ale zapnu si rss ctecku. atd.
co se tyce reklamy, je to docela problem. protoze internet (webove servery) jsou dnes z velke casti zivene prave jen reklamou, takze jim nezbyva nic jineho, nez vymyslet ruzne zpusoby zobrazovani reklamy tak, aby je automaticke programy neblokovaly.
Donny: Tak s tvým názorem přesně souhlasím. Myslím si totiž téměř to samé.

Řekl bych, že s tou reklamou není ani zas tak problém, že ji blokují programy, jako, že se spíše v důsledku přejití uživatelů na nativní aplikace, přestane zobrazovat vůbec. Pak už nebudou ani potřeba programy na blokování reklamy.

Toto téma jsem vlastně založil hlavně kvůli tomu, že mě zajímalo, jak to bude s reklamou. Ta je dnes závislá na tom, že se zobrazují stránky. Bez toho by reklama dnešní formy nebyla..

A v budoucnu...?
no když nebude net, nebude odkud stahovat ty rss ap. Nezanikne, určitě ne v blízké budoucnosti, pač spíš zaniknou ostatní věcí, co byly doposud třeba v kamených budouvách ap.
jak nad tím může někdo uvažovat, že je jeho budoucnost ohrožena ... :))
Xili: Spíš se bude postupně přecházet a kontextovou a textvou reklamu a platby za proklik. I servry přišli už na to, že to někteří lidé blokují.

BTW ale to, že si pokročilejší uživatelé blokují reklamu, neznamená, že to dělají BFU. tipuju, že tak 90% uživatelů IE to nedělá :)
Já si nemyslím, že zanikne net jako takový, ale že jen webové servery.. Usuzuji z toho, jak zde byli zmíněny ty aplikace, které se namísto webových stránek používají (mailové klienty, rss čtečky, ....)

Jasně, že si určitá větší část reklamu neblokuje. Můžu se přiznat, že já osobně, ač se považuji za pokročilejšího uživatelek, si reklamu neblokuji, ale to jen kvůli tomu, že mě zajímá, jak vypadá z grafického a obsahového hlediska..

Myslel jsem, že v důsledku používání těch prográmků zanikne zobrazování takovéto reklamy..
Ale proč by měli weby a webové servery zanikat v důsledku RSS čteček? Vždyť to s tím vůbec nesouvisí. Kolik lidí používá čtečky? Kolik lidí vůbec ví, co je RSS?

A navíc: odkud se RSS kanál stahuje? Z webového serveru, pomocí HTTP. a navíc se nepoužívají jako primární zdroj informací, naopak většinou obsahují jen část textu článku. A i když ne, primárně se informace uveřejňují na www stránce, ne v rss.

A už vůbec nezanikne Internet jako takový. Naopak, tyhle novinky ho ještě víc rozvíjejí. Vždyť původně to byla univerzitní síť zaplacená US Army. Pak ve Švýcarsku vymysleli hypertext, Mosaic první prohlížeč...

A co se týče reklamy, myslím, že budoucnost je v kontextové reklamě.
no s tou reklamou to mozna nebude tak zli:
http://www.novinky.cz/internet/prijmy-z-internetove-reklamy-nadale-rostou_96732_j1lb2.html

imho internet prochazi jen dalsim vyvojovym stadiem a o jeho budoucnoust se myslim nemusime zatim obavat, ba naopak. podle me se jen pretranformuje v neco jeste mocnejsiho, protoze pokud lide bodou nadale pouzivat pocitace tak uz se siti jako takovych jen tezko zbavime...