kniha C++

Čau, chci začít C++, mohli byste mi doporučit knihu, která je podle vás nejlepší? dík za každou radu
<HTML>Ja mam doma knizek o C ci C++ mnoho...
Pokud chces nejprve proniknout do C tak v pekne prehledne forme o tom pise Pavel Herout: Učebnice jazyka C (cca 250kc)
Pokud mas v planu pustit se do OOP a C++ at uz rovnou nebo z C prejit doporucuju Mistrovstvi C++ (990Kc) od CPress lepsi knihu o C++ jsem nenasel, ba naopak mam doma spoustu pasqilu ktere se opravdu cist nedaji
(viz. napr: Od C k C++ od M. Viriuse)</HTML>
jj, take mohu doporucit p. herouta, ma opravdu solidni publikace. mam radu jeho knizek doma, jsou srozumitelne a cenove prijatelne.
oki a čím mám začít (co mám vědět o C++)?... jaké programy, doporučujete i nějaké jazyky udělat před C++ (umím PHP)? no a to je asi všechno, hlavně bych ještě teda věděl jaké budu potřebovat ty programy (četl jsem že 1 na kódování a 2. na čtení)...prosím konkrétně.

Díky za názor na knihu, v pondělí asi zajdu do obchodu, když nebude tak po netu jsem to viděl za 1050,- s poštovným ;-)
u c++ je dobre naucit se jeji zakladni syntaxi a klasicke veci (zatim bez objektove orientovanyho prg) ostatne jako u jinych jazyku. nedoporucuju prechazet rovnou na c++ a zacit s necim "lehcim", tj. pascal resp. objektove orientovanej delphi abys pochopil princip. problem bude asi sehnat kvalitni IDE (programatorske prostredi), protoze bych zezacatku kompilator "natvrdo" (v pripade delphi). delphi uvadim, protoze jeho pomerne propracovany IDE i s form designerem je k dispozici v Personal verzi zdarma na kvantech CD z casopisu. ani texty pro deplhi z internetu nejsou k zahozeni...
<HTML>Jakej ma vyznam ucit se delphi kdyz chce umet c++ ?????
Pascal je prg. jazyk urceny pro vyukove ucely ne pro skutecne programovani.
O tom ktery program na to si poridit se doctes mimo jine v te knize</HTML>
a jaký je rozdíl mezi pascalem/delphi/c++ ?
<HTML>C je skutecny programovaci jazyk, pascal je pasqil :)
Jinak pascal byl vytvoreny prave v C a delphi je object pascal.

(nejsem zaujaty Cckar ;)</HTML>
aha :D, a jaké aplikace umí vytvořit pascal/delphi ? ... oproti C#
Richard: Proč pasqil? To co se dá napsat v Pascalu se dá napsat i v konzoli C, imho :) stejně tak assembler je programovací jazyk, to co se dá v Pascalu se dá i v Assembleru x86 (těžko, ale dá :))
to že se to dneska u moc nepužívá neznamená, že to bylo něco špatnýho.
BTW jakou knížku doporučíte na OOP v PHP?
Prave proto, ze pascal je urceny pro vyuku, bych doporucil ucit se v nem.

Cecko je na uvod dost silny kafe. Jeste jsem videl pouzivat jako vyukovou Javu.
a mohli byste mi poradit knihy na Delphi/Pascal/Java/JavaScript ? díky v pondělí budu utrácet :D:D:D
<HTML>Rika ze umi PHP..
PHP vychazi z C stejne jako Java.
Kdyz se bude ucit po php pascal a pak C++ nicim si nepomuze.</HTML>
Richard: Proc myslis, ze je Pascal k nicemu? Ja jiz delsi dobu pouzivam Delphi a umim s nim udelat jakekoli aplikace, ktere chci. Mimoto v Delphi jsou napsane i nektere popularni aplikace.
Ale je pravda ze kvalit Ccka nedosahuje. Takze v tomto pohledu je Ccko skutecnym programovacim jazykem.
Ja naopak povazuji za paskvil Visual Basic. Ten jeho zpusob zapisu je az moc neformalny az neprehledny a ten jeho zpusob kompilace je o nicem.

Kdyz uz chcete zacit programovat tak vrele doporucuji toto poradi:
Pascal -> C -> C++. A kdo nechce, tak muze pascal vypustit a pustit se rovnou do cisteho Ccka. Pascal je urcen jako vyukovy, kde se naucite pouzivat prikazy a hlavne jak psat kody. Komu se pascal zalibi muze pokracovat v Delphi. Ostatni se muzou na programovani vykaslat, nebo prejit na Ccko.
Rozhodne nedoporucuji zacinat C++ bez predchozi znalosti Ccka.

Ondra: Pokud umis PHP, tak na pascal zapomen a zacni rovnou s Cckem. PHP je dosti podobne Ccko, kde zakladni prikazy jsou naprosto stejne - if, while, for, .. . Takze zacit programovat v Ccku by pro tebe nemelo delat problemy.
2Tomík
>jj to už jsem si všiml, když jsem listoval v nějakých knížkách.

2All
>proč mám první dělat Ccko a potom až C++? ... to je mezi tím tak veliký rozdíl nebo proč? já to prostě nechápu. Není snad C++ lepší (a také novější) než C?
<HTML>Protoze C++ je i kdyz pominu OOP o dosti komplikovanejsi (pretezovani, sablony,...) Nejprve je nutne vedet co je funkce, deklarace, definice, pointery, datove typy (char, int, double,..) struktury atd... teprve potom se da neco ucit o pretezovani, pretypovani, odkazech, sablonach a predevsim o OOP</HTML>
Ondra: Zkusenosti. Na vysoky jsme meli predmet Prakticke programovani v C++ a skoro vsichni (mimo mne a par borcu) se na zacatku nechytlo, a proto jsme museli pulku semestru ucit misto C++ ciste Ccko.
Knihy o C++ jdou v podstate primo k veci a to muze pro nekoho byt slozite a nechytne se. Proto u knizek, ktere jsem o C++ zahledl, videl na zacatku poznamku, ze je dobre mit znalosti z Ccka.

>>Není snad C++ lepší (a také novější) než C?
C++ je pouze rozsireni Ccka. Je to neco jako naucit se nejdrive staticke HTML a pak k nemu pridat CSS, pripadne dynamicke prvky.
oki a jakou si teda mám koupit knížku o čistém Ccku?
<HTML>Je to v prvnich dvou reakcich, cos na tom nepochopil?</HTML>
aha to jsem přehlíd, díky všem co mi poradili ;-)
V C++ nemuzes zacit rovnou s objektama proto, ze ten jazyk neni primarne objektovej a obsahuje spoustu "balastu" se kterym se musis poprat. Je to predesignovanej jazyk (to je hezky slovo ze?;) ). Proto se vetsina lidi uz od zacatku nechyta. Zatim vsechny knizky o C++ pro zacatecniky co jsem videl sly cestou proceduralniho, modularniho programovani a az na konci byly objekty a sablony, coz je IMHO chyba. Objekty jsou to prvni co se v poradne knizce o Jave naucis. Nevim jak jsou na tom ostatni moderni jazyky, jako C#, Ruby, Python atd.
Pascal nee, akorat te zmate. C ano, pokud budes casem chtit progamovat podle norem. To ti zajisti dobrou prenositelnost na "vsechny" platformy (na urovni zdrojaku, samozrejme). C++ ano, ale existuje mnoho mnoho pristupu jak v tomto jazyce docilit stejneho vysledku. pro nekoho vyhoda, pro nekoho ne. Doporucuju Mistrovstvi v C++ (C++ Primer) od Praty, jako Richard, ale pokud chces zacit primo OOP, tak preskoc uvodni kapitoly a jdi rovnou na tridy a objekty. Co nebudes vedet najdes vetsinou v kap. o funkcich. Da se to pochopit, ja jsem se to tak ucil (ale to uz jsem neco o programovani vedel). Hodne zdaru;)
a jaký je rozdíl mezi C++ a C#?....a které mi doporučíte?
C++ je vseobecny standard pouzivany vsude. A je primym rozsirenim Ccka.
C# je vyplod Microsoftu pouzivany v jeho vyvojovem prostredi Visual Studia a v podstate pouziva technologii .Net.

Pokud se v budoucnu nebudes chtit spratelit s Visual Studiem, tak doporucuji C++. Pokud budes pouzivat VS pro tvorbu okennich aplikaci, tak se nevyhnes C#.
a čím mám začít? ... jestli nezměním názor, tak asi začnu C#, pač ta knížka má "jenom" 300 stran ;-)

2tomik
>dík, to jsem chtěl slyšet