Vlastní mp3

Lidičky, když si namixuju mp3, třeba Shakiru, můžu je pak legálně zveřejnit?
Pročti si http://www.elmaart.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=27&sid=e9b66b2aecc7952a6ae621987e6cf0fa
zdravim, sice sem to necet cely, ale rek bych, ze to nak neresi zmineny problem... mam na mysli moznost stahovani remixu neceho z webu, ne verejnou produkci

diky
"sice sem to necet cely, ale rek bych, ze to nak neresi zmineny problem"

Moc hezké vyjádření.


K prvotní otázce je tam jasná odpověď: "pokud chcete dělat vlastní remix, pak musíte napsat například autorovi Stingovi melodie (psát Stingovi je zbytečné, je to jen zpěvák určité písně) tak pište držiteli autorských práv danné písně o svolení k užití podkladu pro Vaší práci"



Stáhnout s webu si můžeš, co chceš. Ale pak s tím nemůžeš volně nakládat: žádná veřejná produkce mp3, žádné instalování softwaru s autorskými právy (mimo freeware, shareware na zkušební dobu apod.). A rozhodně ne další šíření. Ani fotky nejsou volně k použití. Každou fotku někdo udělal a i když tam není výslovně uvedený Copyrigt, podle našich zákonů se na ni vztahují autorská práva. Podívat se na ni můžeš, ale už ji nesmíš upravovat a následně zveřejňovat.
:)

Toť asi hlavní problém. Dejme tomu, že chci udělat remix nějakýho songu třeba 12 let starýho, tak jak mám zjistit, kdo je držitelem autorských práv...

A co se týče stoprocentně vlastní produkce, tu si můžu publikovat kde chci, a šířit komu chci, ne? (Předpokládejme, že mám program na tvorbu el. hudby, originál cd)

Ty fotky sou mi celkem jasný, ale řek bych, že asi ještě nikdo nevynalezl script, kterej monitoruje ukládání obrázků =)
Existují organizace, která se starají o autorská práva, např. OSA. Tyto organizace by na požádáni měly byt schopné zjistit majitele autorských práv (zastupují jej na našem území), případně pro něj vybrat odměnu. Doporučuji se zeptat se tam.

Ano. Vlastní 100% mp3 můžeš publikovat a šířit, jak chceš. Jen mě napadl paradoxní příklad, kdu OSA požadovala po Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm platit za to, že na VLASTNÍ nástroje hrají LIDOVÉ písničky. Prý podle zákona i za to se poplatky platí. To nemluvím o presumpci viny, kdy v ceně zařízení schopné reprodukce autorských děl (kopírky, vypalovačky, CD-R média) je započítán poplatek OSA za možnost kopírovat a šířit chráněná díla. Jedna věc je rozumná ochrana autorských práv a druhá je skutčné znění zákonů, do kterého lobbysti propašovali různé nesmysly.

De fakto cokoli, co vytvoříš (fotka, písnička, nahrávka, ikona) podléhá autorskému právo. Umělec (fotograf, programátor) samozřejmě může poskytnout jeho výtvory jiným ať už za úplatu nebo zdarma.
No jo, no. Takových paradoxů by se našlo víc...
Každopádně díky za info.