Vista?

Zdravím, poradí někdo zda si koupit Vistu na stroj s procesorem 1GHz a pamětí 512 MB? Jaké jsou vůbec nároky na tento systém?

Jsou i u Visty běžné modré obrazovky?

Poběží mi tam základní programy jako Office 2003?

Neví někdo zda jsou k dispozici OEM verze, přibližně za kolik a v čem se liší od plné verze?

Díky za každé info o tomto systému.
kdyz vypnes aero, tak to bude jakz takz.

modra obrazovka? tohle jsou windows, co jinyho by jsi chtel? zeleny obrazovky? :)


samozdrejme jsou OEM verze, OEM je ale mozne koupit pouze s novym PC (oproti krabicove verzi se lisi asitak polovicni cenou)
No provozovat vistu na takovem stroji lze, ale s naprostym minimem. To jest bez tech grafickych udelatek. Ono zalezi hodne i na grafarne.
Ja zkousel Vistu na Athonu2000 (1.6GHz), 512MB RAM a nvidia GeForce4.
Vista na nem sla, ale nadseny jsem z toho zrovna nebyl. Melo to skoro dvojnasobny start oproti XP a nektere aplikace sly subjektivne pomaleji. A na monitoru s 1024x756 se toho zrovna taky moc nevejde.

Pokud to neni vylozene nutne, tak bych s Vistou pockal. Ono taky skoro kazdy rika, ze Vista je lepsi s novym strojem.
A koho by to zajimalo, tak jsem na tom stroji ziskal jednicku. Pekna to znamka ;) Odnesla to prave grafarna.
Mike: Aero má tu výhodu, že přenáší své nároky z procesoru na grafiku, takže s vypnutím Aera nároky mírně stoupnou (vlastnoručně odzkoušeno).

OEM stačí koupit i s libovolným hardwarem, takže pokud k tomu na jednu účtenku přibalíš i čtečku karet za 150kč, tak jsi za vodou.


Gnd:
Ceny OEM Vist jsou podobné jako u XP - tedy něco mezi 2000 - 2500Kč, pro běžné použití se od plné verze liší jenom tím, že si nemáš co postavit do vitríny (nemáš krabici).

Office 2003 ti tam 100% půjdou.

Modrý obrazovky jsou i u Vist. A dle mého názoru i celkem často. Když jsem je zkoušel u sebe na počítači (P4 2,4GHz, 1,75Gb RAM, ATi Radeon 9600Pro), tak po instalaci první spuštění, 10vteřin a BlueScreen. Potom reset, nainstalovat všechny drivery, pár hodin seznamování se systémem a opět BlueScreen. Během těch 14 dní mi spadly tak 20 - 30x a to jsem s nimi skoro nic nedělal, většinou šlo o instalování různých programů (na zkoušku), "zátěžové" testy (aneb NFS MW v 1600x1200 full detaily ;). Já jsem z toho jejich "PCRanku" nevymáčkl víc než 2,5 (tuším ...).

Jinak Visty na pohled pěkný, na práci dle mého názoru nepoužitelný. Zlatý Windows XP a ještě lepší Linux ;)

Můj závěr: pokud to chceš na předvádění před kamarády, tak Visty, pokud to chceš na práci, tak Win XP nebo Linux.
>> OEM stačí koupit i s libovolným hardwarem, takže pokud k tomu na jednu účtenku přibalíš i čtečku karet za 150kč, tak jsi za vodou.

to je prave omyl. doba kdy se OEM dalo koupit s libovolnym HW je uz par let minulost
Gnd (trouble.borec.cz)
Mam notebooka a ten ma vselijake Toshiba ochrany. Po startu:
- 700MB v pameni
- pozdeji 400MB v pameti
Pustis si office a kdejake nesmysly a to prida +200MB. 512 je tudiz na hranici pouzitelnosti, ale slo by to pouzivat, doporucuji 1GB.
- misto MS office pouzivam Open office, to funguje vsude.
- zakladni instalace mela kolem (5-10GB), ale nedovoli mi zmensit partition pod 80GB. Pri prechodu na rezim spanku si 10-30GB zapisuje na disk, ale zas to nabehne do 10ti vterin.

Visty jako takove nedoporucuji, zabiraji spoustu mista na disku, spoustu pameti. Nelze v nich spustit celoobrazovkovy rezim (nektere dosove veci nejdou). (pravdepodobne to lze obejit nejakym meziprogramem, ale zatim nevim jeho jmeno. Mam treba hru, ktera je dosova, ale donahralo se tam asi 15 souboru kolem 3MB a jde to pod win. Takze by melo byt nejake spoustetko i pro tyto veci.)
Pri startu to hrabe s diskem 2x tolik nez XP. Tj, disk rychleji odchazi.
Hur se to ovlada, MS zase vsechno prestavelo a nektere veci je treba dohledavat.
Ale, stale jde vypnout to graficke menu a pod, coz mi usetrilo asi 100MB pameti.
Celkem mne otravuje kazdy program povolovat na spousteni. Zatim jsem to vyuzil jen jednou, ze jsem zakazal stahovat Java runtime upgrade. U kazdeho programu musis pak rucne povolit nebo nastavit mu, ze se ma spoustet jako spravce. Nebo si tuto ochranu muzes vypnout. Ale to bych nedoporucoval. Radeji se otravovat a mit prehled, o tom, co se deje.
A pak tu jsou ty vyhody Vist... To jeste zkoumam.
S vaší sestavou je Vista takřka nepoužitelná. Sice pojede, ale šnečím tempem.
Zkoušel jsem ji na P4 1.8 GHz, 512 RAM a na normální práci jako jsem byl zvyklý s XP mi rychlost nedostačovala. Po rozšíření paměti na 1.5GB už celkem jela ( PC tolik nesvapoval), ale zas už nestačil procesor.

Být vámi tak zůstanu u XP nebo raději koupím nový PC přímo už s Vistou.

Jinak pokud chcete moderní systém a nebojíte se naučit něco nového, můžete zkusit "nemicrosoft" OS.
No tak Vistu jsem mel na compu asi 2 hodiny .... (p4 2,66GHz, 512RAM,...) ... no system fungoval, ale spoustel se strasne dlouho, sezral strasne moc mista na disku , atd. vzhledove relativne pekne, ale dam prednost rychlosti. Pak jsem Vistu nadobro smazal! :)

Pro porovnani Ubuntu 7.04 Beryl mi funguje uplne bez problemu, stejné vizualni efekty (i moznost je menit!) mi i na postatne slabsim starsim notebooku (centrino 1,4GHz, 512RAM Ati mobility radeon 64MB) bezi bez problemu, velmi slusnou rychlosti .... pouzivam to jako vychozi system ... IMHO kdyz porovnám cenu i vlastnosti tak u me jasne vitezi linux. Mozná je to u ostatních jinak ...... !?!
Freeze (dreamer.xf.cz)
:)
souhlas, nebo jeste pouzitelny jsou XP.
V linuxu neni Far. To je jedine a velice zasadni minus tohoto systemu, MC je takrka nepouzitelnej pro smrtelnika. A TC totez, ale proti MC uz je na tom lepsi.

Vojta (kedysek.borec.cz)
U mne to bylo tak, ze jsem dostal notebooka primo s vistami a k tomu DVD, ze ktereho se to nahralo do 30s. Takze se to dalo, jeste. Bohuzel je to uz predinstalovane pro muj notebook, coz mi treba moc nevyhovuje.
Zvlast mne tam toci Toshiba Flash cards (notebook Toshiba), coz je program zalozek pro rychlejsi pristup do nastaveni systemu a soucasne je tam nejaky programek proti otresum a ochrane disku. Toci mne na tom to, ze to najede 1/4 pokusu. 3 pokusy to proste zkape. Proti otresum funguje, ale na obrazovce mi visi zkapata aplikace, ktera nejde kilnout pres procesy, protoze si ji nejaka jina cast toho toshiba smejdu hlida. Proste zabit :)
Peta: "V linuxu neni Far"
A co ti brání v portupvání FARu na Linux? Požádej autory o zdrojové kódy a můžeš začít. Linuxácká komunita to určitě uvítá :)
peta: a co ti brani ty programy odinstalovat kdyz ti tak vadej?

ad far: nezamenujte neschopnost programu a uzivatele

jenom pro zajimavost, co ten far umi tak prevratnyho aby to TC, MC nebo neco jinyho neumelo?
<HTML>FAR :D</HTML>
Ja nabyvam toho dojmu, ze MC nabizi skoro totez co FAR. I s temi jeho pluginy - pakovace, FTP, zvyraznovani textu v editoru, apod.
Tomík (tom.czweb.org)
"nabyvam toho dojmu, ze MC nabizi skoro totez co FAR"
ani zdalekaaa :) MC je 100 let za opicema, to i 65k vc.com nabizi 100x vice.

Mike (specialfx.xf.cz)
"co ten far umi tak prevratnyho aby to TC, MC nebo neco jinyho neumelo?"
To se tezko vysvetluje, kdyz znas jenom TC. A neni to podstatne, prost mame kazdy neco oblibeneho. Moje je VC a Far. Pokud mam pracovat s dosem, vzdy si tam nahraji VC, pokud s win, vzdy Far nebo pouzivam okenka win.

Ale tak, treba kompletni ovladani pres klavesove zkratky. Vubec nepotrebujes mys. v TC musis klikat na ruzne inputy a tlacitka. Katastrofa prepnout levy/pravy panel na FTP nebo info o disku bez mysitka.
Pak tam mas radu pluginu, asi tak 500. Pro ruzne jazykove verze, cteni mailu, obarvovani (php/html...) a 100vky dalsich veci, ktere jsem v zivote nepouzil. Velice fajn se tam edituje textovej soubor a velice fajn je, kdyz si muzes zobrazit obsah v hexa.
Nevim o tom, ze by TC a spousta dalsich dokazali editovat soubor vetsi jak 64k pripadne 2MB/GB.
Editace textu - vertikalni bloky. Far jako jeden z mala umi pres Alt+sipky oznacovat a kopirovat vertikalni bloky. To jsem videl zatim jen u hrstky editoru, se kterymi se ale delali dalsi veci trosku krkolomne. Neumi to ani linuxovy editor.
Co se tyce MC, tam kazdou chvili musis mackat esc, protoze mi to tam vnucuje divne znaky uz jen pri prochazeni adresari a tak.
Tez u MC nefunguje kopirovani pres schranku pri editaci, mam dojem. Proste s tim mam strasne problemy, kdyz tam chci editovat soubor. Takze pouzivam gEdit myslim. gEdit ma taky obarvovani celkem slusne. Ale zas to neni vestavene a je to proste dalsi okenko a pak mam plnou listu vseho mozneho. Proste MC je nouzovka, pracovat se s tim neda.
Zkratka ve Faru delam temer vsechno. Mimo dokumenty word a takove, co se nedaji jako text.

Co se tyce Far zdrojaku, to jsem se uz ptal, autori nedaji a verze pro linux se delat nebude jako u Raru.

To neberte jako propagaci, proste muj oblibeny :)

... mno, ale je to off topic ...
Proste je to vec nazoru. Kazdemu neco vyhovuje a neco ne.
Mne zase FAR nijak moc nenadchl. Mozna mam nejakou blbou verzi. Pac se mi tam nedari strcit i obycejnou cestinu (cestinu mam, ale odmita prijmout).

Dale je to jen mensi ripnuti. Neber to jako flame ;)

1) Vubec nepotrebujes mys.
>> To ani v TC ;)
2) v TC musis klikat na ruzne inputy a tlacitka
>> Nemusis. Viz klavesove zkratky
3) Plugins
>> TC je ma take
4) Editace textu
>> Pravda TC nema vlastni editor, ale kompenzuje to externim editorem. Treba Pspadem.
5) zobrazeni obsahu v hexa a zobrazeni vic jak 64k ci 2M
>> TC taktez umi zobrazit. Zrovna jsem zobrazil v textu a hexa 700MB video. Editace je vec editoru. Coz PsPad umi.
6) Co se tyce MC, tam kazdou chvili musis mackat esc
>> Priznam je to pravda, ale na vine je uzivatel, ktery macka neco co nema ;)
7) Tez u MC nefunguje kopirovani pres schranku pri editaci
>> V ramci jednoho souboru to jde. Jedna se o magickou klavesu F3. V globalnim meritku je to vsak problem mezi textovou konzoli a Xservrem.

Pro zmenu ja zase neberu TC jako propagaci, a neni to muj nejoblibenejsi. Porad hledam solidni nahrady za TC, ktere jsou navic zdarma. FAR ne. diky ;)
Tomík (tom.czweb.org)
http://www.webzdarma.cz/forum/read.php?f=4&i=46602&t=46602