Opera alias rovnocenný prohlížeč

(původně jsem to psal sem: http://www.webzdarma.cz/forum/read.php?f=3&i=55940&t=55940?, ale nechtěl jsem zasírat topic offtopic blbostma)

Opera samozřejmě je rovnocenný prohlížeč, používám ji asi z 50% (zbytek je Firefox). Existují ale věci, které Opera z mě nepochopitelných důvodů nezvládá (tak jak bych si představoval a zároveň tak jak to zvládají ostatní prohlížeče) a které mi i asi po roce používání lezou na nervy. Nechci flamovat, ale třeba někdo znáte řešení alespoň některých, nebo mi něco poradíte, nebo to někdo do Opery doprogramujete...co já vím :-)

1. Občas blbne kódování. Myslím, že to v minulosti bylo horší, ale problémy stále existují. Nevím přesně jak to je, ale někdy prostě Opera zobrazí stránku v blbym kódování, přestože v ostatních prohlížečích je to ok. To je hodně nepříjemný. Navíc jsem nově zjistil, že Opera neumí cp852 - to samozřejmě není klíčové, ale když si přesměrujete výstup windowsí konzolové aplikace do html souboru, hádejte v kterém kódování bude...

2. Nemá ráda frames. Zejména neumí skrolovat jen jeden frame na stránce. Ano, frames jsou kostlivec a hrůza a nemáme je rádi. Ale občas jsou sakra šikovný. A i kdyby ne, používá je PHPMyAdmin. Nevím jestli je Opera tak prasí proto aby je lidi nepoužívali, ale myslím, že pokud to bude mít nějaký efekt, tak spíš opačný.

3. Pamatuje si maximálně 14 osobních údajů. Na jednu stranu souhlasím, že není moc užitečné, když vyplňuju někde captchu a FF nebo IE mi nabídnou všechny captchy které jsem tam kdy vyplnil (a navíc to zpomaluje ten prohlížeč). Na druhou stranu, vyplňuji o sobě na webu pravidelně více než 14 údajů - nehledě na to, že někde to co tam mám vůbec neopovídá té kolonce, ani tak 14 nestačí, nevím co je to za číslo, je to něco jako 42... Navíc často vyplnuju spoutstu neosobních údajů - třeba na idosu furt dokola potřebuju vyplňovat "Kladno [KD]" a "Praha-Dejvice"...:-)) Kdybych si třeba, podobně jako u hesel, mohl vybrat, jestli si má zapamatovat obsah formuláře (myslím že FF to tak umí), nebo kdyby těch políček aspon bylo neomezeně, to by bylo něco...

4. Při stahování se mi vždycky otevře takovej ten list pro stahování a já ho pak musim ručně zavírat - dá se nějak nastavit aspon automatický zavření po dokončení stajhování?

5. Když kliknu někde třeba v mailu na link, tak se mi spustí opera se dvěma listy - jednak tim url a jednak prázdnym listem. Jak se to dá vypnout?

Jinak tam občas něco nechodí a občas se něco rozsype, ale to už bude spíš problém webu. I když nevím - třeba WZ se mi sype často, text "Rychlá půjčka pro každého
Půjčíme Vám peníze na cokoliv,..."
se mi zobrazuje v jednom sloupečku ošířce jednoho písmene. Pěkný pohled :-)

Používám Operu, protože je nejrychlejší- FF mi každou chvíli zůstane viset s bílou obrazovkou, a to mě už nebavilo. Opera mi zamrzne fakt málokdy. A má gestures. Ale tohle je otrava.
<HTML>1. To je na podnět tvůrcům, psal jste jim? (Pokud to už někdo neudělal)
2. Nemám ten dojem. Na které stránce to dělá?
3. Tuhle fičuru nevyužívám (narozdíl od kouzelné hůlky). Jinak viz 1.
4. Tak mám další tab někde. On se hodí, pokud se chci mrknout na soubor, který jsem někdy dříve tento týden stáhnout.
5. Nevím, že se to děje.

Neber to jako že bych s tebou nesouhlasil. Spíš jsou to věci, na které nenarážím nebo mi nevadí. Každopádně část těch věcí, které jsi napsal, jsou na náměty tvůrcům.

Osobně se těším až bude dokončen Kestrel. Doufám, že bude ještě lepší než současná Opera, že bude lepší než FF (stále) a že těch drobných nedostatků ubyde.

PS: Jsem rád, žes to napsal do Mimo téma. Za zasírání offtopicu bych tě musel mazat.</HTML>
používám Operu už dlouho, a nic z toho, co tu píšeš nepozoruju

1. HTML stránka má mít kodování v meta, navíc je dobré to ještě posílat HTTP hlavičkou. Pokud nemá, afaik nebude mít problém jen Opera

2. Nechápu. V PMA rolování funguje bez problémů, pokud myslíš to, že po dorolování iframu do konce začne rolovat celou stránku, tak to je jen o zvyku.

3. Automatické dokončování se dá dodělat pomocí UserJS

4. FF zase otevře Správce stahování který taky musím zavřít. V čem je rozdíl?

5. Nemám probém
Osobne pouzivam FireFox .. Opera neni spatna, ale nevyhovuje mi :D .. pouzivam ji jen pri stahovani souboru (protoze tam to maji zmaknute, oproti foxu, ktery napr. z 90% neni schopen pokracovat v pozastavenem stahovani..)

1)stane se :)
2)občas se zobrazí divně, ale většinou ok (i phpmyadmin).. a co se tyce rolovani, tak mi prijde identicke s rolovanim v ff
3)Nikdy jsem nevyuzil tolik dulezitych udaju - udelej si nejakej plugin a muzes to mit jak chces :D
4)Spravce stahovani v paneli mi pripada vyborny - jeste lepsi mi ale pripada ff rozsireni download statusbar (stav stahovani ve spodni liste prohlizece..)
5)muzou se ti otvirat 2 okna jen jeslti mas jako vychoziho mailoveho klienta Operu. Ja jsem vychoziho klienta zrusil uplne a klik na mailto: odkaz nedela vubec nic ;) (jako bych neklikl :D)
sry za OT:
kdyz uz je tema u prohlizecu, tak me zajima, proc se mi WZ zobrazuje s rozsypanym reklamnim vysunovacim menu .. - nepomaha ani kompletni vymazani cache/vyrovnavaci pameti, .. (jinak opera,ie6,ie7 i safari v klidu)..

prohlizec - Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14
screen - http://tmp.icebolt.info/wz.jpg (orezano ..)
Díky moc za reakce (a čekám případně na další)! :-)

osobní:
Nípal (a nejen on): potkáváme se tu na fóru už nejmíň tři roky, tak myslím, že si můžem tykat ;-)

a k tématu:

1. až se mi to stane, pošlu link. bývalo to horší, ted už to není tak časté. ale stávalo se mi třeba, že byl v html správný meta tag, ale opera použila jiné kódování. možná to má co dělat se zasíláním kódování v http hlavičce.

2. Takhle to myslim: http://rur.webzdarma.cz/opera-scrolling-halfsize.gif
Místo, aby se roloval jen ten pravý frame, tak se to roluje celé. Možná nějaké špatné nastavení? Nevím. Vám se to neděje?

3. Pokud vim opera nemá pluginy ale jen widgety a v těch to imho nejde (tzn. zkoušel jsem to a nešlo mi to). A co se týče nějakýho JS - dovedu si představit jednoúčelovej bookmarklet, kterej po kliknutí vyplní jeden konkrétní formulář. To neni úplně to vono, žejo. Anebo něco chytrýho, co proleze celou stránku a odhadne, do kterýho políčka chci asi co doplnit. Anebo něco úplně strašně moc vychytanýho, co proleze všechny inputy a ke každýmu mi nabídne co tam chci dát, ale to bych psal půl roku. Leda že byste o něčem takovym věděli hotovym. Hledal jsem, našel jsem leccos užitečnýho (třeba JS kterej mi zobrazuje, co mam kde za hesla, pač to Opera standardně nedělá), ale tohle jsem nikde nenašel. Nevim jak to můžete nevyužívat, mě fakt nebaví psát furt dokola stejný texty.

4. Správce stahovánmí je celkem fajnej, o tom žádná, ale jen bych chtěl, aby se automaticky zavřel po dokončení stahování. Správce ve FF to umí, dokonce se umí neotvírat a jen mi decentně oznámí, že už to stáhnul - to je prostě ideální.

5. Asi to bude někde v nastavení, když se vám to neděje - vyzkoušim různý nastavení spouštění a tak, třeba to někde bude dělat to co chci. Jinak asi jsem se nyvjádřil jasně. Jde o to, že když v Thunderbirdu třeba mam v emailu odkaz na nějakou stránku, tak na něj kliknu a otevře se mi Opera. A otevře se mi se dvěma listy, v jednom je ta stránka a druhej je prázdnej.
a samozřejmě chci napsat tvůrcům, ale teprv až zjistím, jestli to chování který mi vadí nejde nějak upravit už ted

a btw na ukázku soubor v cp852, kterej v opeře imho prostě nejde zobrazit správně; ostatní prehliedače nemaj problém:
http://rur.webzdarma.cz/treap.html
(je to html výstup z jednoho zápočtovýho programu, kterej je windows konzole a proto je téměř nutně v cp852)
pokud to někdo dokážete zobrazit správně (aniž byste ten soubor jako takovej překódovali), rád se nechám poučit

thx
Tak abych jako věrný uživatel Opery taky nějak příspěl ;)

1. Občas kodování blbne, ale na vině je spíše kolize mezi hlavičkou a metatagem, případně metatag chybí.
Pokud jde o cp852, tak máš pravdu. Je rozházený. Navíc mám pocit, že cp852 Opera nepodporuje. Ale z nějakého důvodu tam je cp866.

2. S rámy nemám problémy. V případě phpMyAdmin jsem nezpozoroval nic zvláštního.

3. Taky mi to sere. Používám nejčastěji použivané hesla. Ale dnes jsem našel docela dobrou fintu od kolegy, ktery zase nevěděl o osobních info. Tou fintou jsou poznámky. Můžeš si udělat libovolné množství poznámek (slov i vět), které pak ve formuláři vyvoláš pravým tlačítkem na volbu "vložit poznámku". Jinak dalším řešením je UserJS (http://www.operacesky.net/forum/viewtopic.php?f=13&t=507), ale ten takový zdrženlivý než užitečný.

4. V okně přenosy je volba "Zobrazit" - "Při stahování nezobrazovat přenosy". Průběh přenosu pak můžeš sledovat přes boční panel.
Výhodou je historie stahování a hlavně obnovení přenosu tam kde končil.

5. Prázndý list většinou zobrazí při příloze. Jinak pokud se Opera otvírá odjinud, tak má ve zvyku otevřít dvě listy. Jeden s obsahem, druhý většinou defaultní stránka, která se otvírá spolu s Operou.

Stabilita je odvijena od použité verze. Takže se klidně může stát, že jeden build dělá neplechu a druhý zase ne.


>> WZ zobrazuje s rozsypanym reklamnim vysunovacim menu
V jednom čase se mi to stalo i v Opeře. Na lištu od WZ používám fintu, které ostatní prohlížeče vůbec nemaji. Tím je personalizace stránky. Prostě jsem si pomoci vlastních stylů tu lištu vyhodil z mých očí ;)

>> (původně jsem to psal sem: http://www.webzdarma.cz/forum/read.php?f=3&i=55940&t=55940?, ale nechtěl jsem zasírat
>> topic offtopic blbostma)
Sice jsem offtopic založil, ale vlastně to ani offtopic nebyl. Byla to pouze reakce na klamavou informaci, kterou peta uvedl.

Jinak jsem zvědav na petovou reakci na tomto vlákně ;)
=RUR=
1) Jsem se nudil a prosel vsechny kodovani co mi Opera nabidla - v zadnem se nezobrazil tvuj treap spravne :)
2) U phpmyadmin jsem v Opere zadny rozdil nezpatril - roluje tak jak ma, rozhodne nenastava nic podobneho tvemu screenshotu ..
3) Myslel jsem ze Operovske widgety teda zvladnou vic:D Jinak mě překvapilo Tomíkovo řešení, dobrý nápad.
5) Tak to jsem to predtim pochopil spatne, sry :) ja na odkazy v mailech vetsinou neklikam :D a kdyz uz jo, tak mam vychozi prohlizec ff a ten otevira jedno okno, v mem pripade otevira k stavajicimu oknu jeden panel navic..

=Tomík=
Personalizace stylu je nejakym zpusobem mozna i ve firefoxu, jen nevim jak - nehledal jsem to, nepotreboval jsem to :D
Tomík: díky moc za konečně opravdu podnětný příspěvek :-)

1. asi prostě chyba opery. ještěže to většinou funguje

2. tak si ještě projdu nastavení

3. SUPER SUPER SUPER a ještě jednou super, to je prakticky přesně to co jsem chtěl :-) jen jsem to opravdu, ale opravdu nehledal pod názvem "Poznámky". Dokonce není třeba chytat krysu, stačí v políčku stisknout šipku dolu a opera nabídne osobní údaje a pod nima poznámky - takže perfekt :-) Jen se na ty poznámky (narozdíl od osobních údajů) neaplikuje automatické dokončování - ale to už se přežije :-) Strašně mi to vždycky chybělo, ale očividně o Poznámkách moc lidí neví, pač jsem se na to nikde nedoptal, ani jsem to nevygůglil. Dík moc tobě i kolegovi :-)

4. opět velmi děkuji, to je PŘESNĚ TO nastavení co jsem chtěl, hledal a neviděl :-)

5. no ano, to přesně myslím, to otevírání odjinud. no. ono to souvisí s tím předchozím a i s tím stahování - jsem chvíli na webu a koukám, jaktože mam otevřenejch tolik listů - a koukám, ten první je startovní stránka, jeden je soprávce stahování, dva jsou vzniklý downloadem souborů - a ono se to nasčítá :-)))

personalizace: good tip ;-) thx again

to zas* jsem nemyslel jako proti tobě :-) to byla jen moje úvaha - začal jsem to psát tam a pak jsem si řek: nebudu to tu zas*

já taky :-) ale peta má vždycky co říct, takže se určitě dočkáme :-)
<HTML>R.U.R. sorry, já tady na fóru vykám nějak automaticky, navíc jsem během psaní příspěvku pozapomněl tvůj nick. Psal jsem to po návratu ze školy a spíše jsem řešil nadměrné množství potu způsobené těmi tropickými vedry. ;) (doufám že alespoň jednu z těch výmluv sežereš)

Tomíku, vyhazovat webzdarmí lištu? I ty jeden ;) Víš, že se to nemá. ;)

Takže zůstaly jen dva problémy: cp852 a dvě okna z mailu. To docela jde. Zatím toto téma považuji za jedno z těch s vyšší informační hodnotou. Že bych se naučil ty osobní údaje využívat? :-?</HTML>
hm, taky často nekoukám, koum odpovídám :-) jo, tohle téma mě potěšilo, povedlo se vyřešit dva palčivé= problémy :-) (ty frames se mi furt nechovaj tak jak bych chtěl, proklikal jsem část menu a nepomohlo to, tak to budu ěště zkoušet)
viz Quinix (quinix.wz.cz)
"1. HTML stránka má mít kodování v meta, navíc je dobré to ještě posílat HTTP hlavičkou. Pokud nemá, afaik nebude mít problém jen Opera"
... v PHP je to funkce header(), zatim mi to zobrazovalo spravne vsude a kdysi jsem testoval ajax na Opere, i tam. On ti totiz server muze odesilat jine kodovani podla nastaveni v php.ini, nebo kde...

"4. FF zase otevře Správce stahování který taky musím zavřít. V čem je rozdíl?"
Ve FF se da nastavit, aby spravne neotvira, ale osobne jsem radeji, kdyz se muzu podivat, co se mi stahuje, na co jsem klikl. Takze moznost skryti nevyuzivam.

- ja mel treba problem hodne z javascriptem. Nevim, zda uz to je, ale jedna ze zakladnich prevodnich funkci na 16stkovou soustavu se musela nahrazovat. tato: 12345.toString(16)
Jestli by to nekdo chtel testovat, pak:
http://peter-mlich.wz.cz/x/ww/js/jspriklady.htm
odkaz js-grad.htm
A mnoho dalsich veci v JS a CSS.

Jako, je to prohlizec, funkcni. V mnoha ohledech velice prijemny. Ale diky tomu, ze neco dela jinak a neco neumi (podobne jako IE a FF), ze bych pro nej vymyslel, jak to udelat, kdyz dominantni je FF a IE, 90% a vic, mno, na to bych se vykaslal. Do te doby, nez bude mit aspon 20% je to bezvyznamne a kdyz mne nekdo rekne, ze chce, aby to chodilo v Opere a zjistim, ze se to musi slozite doprogramovat, tak se s nim rozloucim nez ztracet cenny cas, za ktery muzu udelat 3 takove projekty.
=peta=
Ano, kazdy prohlizec ma sve mezery .. (vetsina IE chyb je sepsana a jejich obchazeni je prevazne dobre dokumentovano(pokud je mozne), chyby ff a opery vsak sepsane moc nejsou a casto reseni neexistuje - napr. z mych vlastnich zkusenosti ma opera problemy s nekterymi zasahy js do css...)

> "nez ztracet cenny cas, za ktery muzu udelat 3 takove projekty"
To je sice pekne, ale porad to budou projekty, ktere v Opere nepofrci,nebo pofrci jen castecne :/
A Operu pouziva docela velke procento uzivatelu/navstevniků .. (asi by se statistiky lisily od zamereni stranky, ale imho napr abclinuxu navstivi vyrazne vic uzivatelu s operou nez s IE .. rozdily imho nebudou jen u stranek orientovanych k linuxu ..)
No je fakt že ta Opera je používaná mizivě, nějak se u ní nedá pozorovat takovej boom v použití u normálních lidí jako u FF. Lidi jako my asi vždycky měli a vždycky budou mít a používat nejrůznější prohlížeče, ale u zbytku světa v tuto chvíli jde téměř výhradně o FF a IE...
No přiznám se, že Opera je v něčem jiný něž ostatní. Však má taky vlastní renderovací jádro a jako jediný více bdá na dodržování standardu. Což je ale paradoxně nevýhoda, protože větší procento vytváří své weby pod taktovkou microsoftu, který na normy sere, takže se stane, že takový nenormalizovaný web nepůjde pod Operou. Jenže to pak není chyba Opery, ale tvůrcu webu.
Naopak to naštěsti nefunguje. Pokud budete dělat web pod taktovkou Opery, pak máte zaručenou kompatibilitu i u jiných prohlížečů.

Proč se Opera neprosazuje, jsou trojiho důvodu. Za prvé Opera byla dříve placená, pak zdarma, ale s reklamou a nakonec úplně zdarma. Toto několik lidi odradilo. Druhým důvodem je skoro nulová propagace. IE reklamu nepotřebovalo, byl bez vědomí uživatelu a násilně zakotven do Windowsu. Firefox se stal při své premieře populární kvůli masové propagaci. A za třetí většinu lidi odradí poněkud nestandardní rozhraní a bludy od lidí, že je Opera pro ně až moc těžká.
Prostě Opera svým způsobem zaspala dobu a dnes už těžko překoná konkurenty. Tak se snaží aspoň udržet dobu a uspokojovat své věrné uživatelé.


2peta: Jestli ti to nevadí. Mám otázku? Kdy jsi naposledy použil Operu a jakou verzi?
Protože mám pocit, že problémy, které popisuješ jsou z dob Opery 7 nebo aspoň z Opery 8.0. Od té doby se toho hodně změnilo. Opera udržuje dobu, dokonce dobu i předbíhá. Takže základní věci zvládá a podporuje.
Třeba ten šestnactkový zápis .toString(16) jsem teď zkoušel a funguje.
Opera má své renderovací jadro a opravdu lze říct, že dbá na dodržování standardů více než Firefox .. (IE se na standardy neohlizi - aneb heslo vyvojaru u MS -> "takhle se mi to libi, tak to tam v IE budeme mit")..

Jenze :
> "Opera udržuje dobu, dokonce dobu i předbíhá."
A to je další problém - Opera obsahuje i některé nestandardizované možnosti (ktere jsou v cekani na standardizaci, ale to neznamena ze standardizovane budou)..

> "problémy, které popisuješ jsou z dob Opery 7 nebo aspoň z Opery 8.0"
Problémy s hex soustavou jsou známe delší dobu, proto bych se nedivil, že ve verzi 9 byly opraveny (aby taky ne), ale asi to s opravou jinych vykreslovacich chyb o tolik lepsi -> ve verzi 9 jsem narazil (osobne) na 2 chyby - obe u js, jedna se tykala dynamicke zmeny velikosti tabulky (ve snaze o debug,mi opera byla ochotna tvrdit, ze sloupecek tabulky, kteremu jsem dal velikost 20px, ma velikost 20px, prestoze se vykresloval minimalně na 100px..), skoda, ze druhou chybu uz si moc nepamatuju, ale taktez se tykala zasahu js do css... (k prvni chybe vim, ze je stale i ve verzi 9.27)..

___
Kdo vi, jake konretni zmeny ve vykreslovani nam prinese Opera 9.5 ;) (coming soon..)
Omlouvám se za rozdělení příspěvku ..

=Tomík=
> "pod taktovkou Opery, pak máte zaručenou kompatibilitu"
Tomuhle bych se radeji vyhnul - co se zobrazi spravne v Opere, se z 99,99% zobrazi spravne i ve Firefoxu a Safari, ale rozhodne to neznamena vyhru v IE .. (viz doubled margin, float bug,..)

___
btw: IE myslim Internet Explorer na systemech MS windows ..
Mac IE je kapitola sama o sobe, udajne zmrsi asi 10* tolik stránek co klasické winIE.. (nepocital jsem to :D)
No s dynamickou změnou rozměru objektu má Opera problémy. Nevím jestli je to záměr nebo bug, ale Opera odmítá přes js zmenšit písmo pod 5 pixel. Dalším problémem, kterým jsem se setkal u js, že u bezrozměrného obrázku IMG někdy uvede neúplné čí špatné údaje o rozměru obrázku.

Ale i přes tyto nedostatky, nemám se zobrazováním a použiváním Opery žádný problém. Bez problému pracoval/pracuje i s Servis24, který tehdy oficiálně nepodporoval jiný prohlížeč než IE.
servis24 fungoval i na Firefoxu, i když ti na začátku psal že máš nepodporovaný prohlížeč.
Jo, jsem jim (ČS) tenkrát psal mail, že se mi nelíbí že chtěj od lidí, aby používali výhradně IE. Poněkud arogantně mi odpověděli, že nějaké velké procento (99?) jejich klientů používá IE atd.
Asi půl roku poté přidali podporu pro jiné prohlížeče.

Opera má taky jednu "vlastnost" - když dám písmu podobnou barvu jako má pozadí, Opera to ignoruje a dá mu jinou barvu.
<HTML>Tomíku, je tu ještě jeden důvod, proč statistiky vykazují malý počet uživatelů Opery. Až do osmičkové řady se prohlížeč Opera světu standardně hlásí jako Internet Explorer. Spousta lidí toto nastavení neměnila (a ani o tom neví). Osobně teď nevím, zda toto nastavaneí přetrvá po upgradu na devítkovou řadu, ale mám dojem, že ano. Pouze čerstvě nainstalovaná devítková Opera se hlásí jako Opera.</HTML>
hm, to je sice pravda, ale jen na první pohled, při podrobnějším zkoumání z toho (pokud vím) člověk steně vykouká, že je to opera. takže pokud ty statistiky nedělá úplněj blbec, tak by to z toho mělo vypadnout správně.
Nípal: Ono tohle nastavení možná oblbne mizernější statistiky, ale v tom User-agent stringu je pořád někde na konci uvedeno slovíčko Opera, takže chytřejší to poznají :)

Mně třeba zase vadí, že kašle na nastavení pozadí/okrajů u intupů a selectů ;) a to jak při nastavení v CSS, tak i dynamicky přes JS

Musím ale říct, že díky bohu za IE7 ;) Oproti šestce má sice pořád mizernou, ale o dost lepší podporu standartů. Dokonce jsem se setkal i s případem, kdy se IE7 narozdíl od FF a Opery zachovalo správně :)

Nj, peta jako obvykle mimo mísu :-D
<HTML>Inputy problém nemají, ale selecty mají problém asi ve všech prohlížečích. Jinak pozor na ty standarty. Standarta je vlajka. To, co jsi měl zřejmě na mysli, se nazývá standard.</HTML>