Nové RAM

Ahoj, chtěl bych se zeptat těch zkušenějších, jestli je potřeba zakoupit i nový chladič (vetrak) do PC, když si do něj dám výkonnější Ramky.

A jestli je to třeba i pro jiné komponenty.

Díky moc.
Určitě v případě, že se ti karta s RAM pamětmi bude žhavit do červena :-) Normálně se RAM nijak zvlášť speciálně nechladí, protože to není prvek, který by vyzařoval nějaký extra tepelný výkon (jako např. CPU, grafická karta nebo zdroj). Pokud ti čidla v PC vykazují nějaké vyšší hodnoty, můžeš nějaký ten ventilátor přidat do skříně. Akorát nevím, jak tohle souvisí s tématikou Webzdarma. Možná tvoje stránky vytáčejí CPU k šílenství? :-))
Tak diky moc.
A promin, myslel jsem, ze kdyz je tu rubrika "Mimo téma", že se to nemusí týkat webzdarma.
<HTML>gamesis: Většina dnešních RAMek má na sobě nějaký pasivní chladič (jinak by to byl v podstatě tišťák s pár SMDčkovými šváby), tudíž nový chladič není nutný. Výkonnější RAMky by neměly zahřívat ostatní části počítače.

Lama: kroť se, je to v sekci Mimo téma.</HTML>
Nepotřebují chladit. I ty pasivy jsou na okrasu, teda pokud nemáš 1066MHz CL4 paměti.

Jediné topící paměti jsou FB DIMM, ale ty se používají jen v Intel top.
'když si do něj dám výkonnější Ramky'
Obecne se za RAM povazuje ten modul pameti, co se pouziva pro praci PC. Ten, pokud vim, tak chlazeni nepotrebuje. K cem? Tam pouze el. nabojem menis polaritu.
Jsou vsak vyvinute silene rychle pameti pro specialni ucely, ktere zrejme nemas, kde zmena polarity probiha tak rychle, ze uz tam chlazeni je vyznamne.
Take mas moznost RAMky taktovat. Coz nekteri hazarderi delaji. Nebo bios si neumi poradit s taktovanim a da ti tam proste jinou rychlost, obvykle vyssi, nez zvladnou. Ale to stale netreba chlazeni.

Soucasne jsou RAM moduly treba na graficke karte. Pamet jako takova pak chlazeni nepotrebuje, ale vetsinou se pak pretaktovata procesor karty, aby ti sel CS rychleji s lepsimi texturami a pak by bylo dobre zvysit i chlazeni.

Podstatne je, aby teplota na jakemkoliv kremikovem prvku nepresahla urcitou kritickou mez, pak muze dojit k deformaci vlastnosti vsech. Jinymi slovy zniceni.
Technologicky je to totiz vyrobeno v nestabilnim stavu, rekneme jako zmzla kostka ledu, ktery se diky teplote muze uvolnit a pri opetovnem zatuhnuti uz to nemusi byt stejne hranata kostka ledu a muzou se objevovat chybne stavy v signalu prvku. Ta teplota je nekde v tabulce, zalezi na druhu polovodice, mam pocit, ze by to mohlo dobre snaset teploty jeste kolem 70-100, ale neriskoval bych to.

Co se tyce toho jemneho chlazeni, pouzivaji se tusim peizo clanky, ktere chladi/ohrivaji +-10 stupnu od teploty na jedne strane. Coz neni nic moc, ale v pripade nenarocnych pameti na teplo se to da asi pouzit
Asi máš na mysli Peltierův článek. Na paměti prakticky nepoužitelný, někdy se vkládá mezi procesor a chladič. Bohužel má velkou spotřebu energie a je poměrně drahý - proto se používá spíše vyjímečne.
<HTML><span style="font-variant: small-caps;">Peta: ano, vím, jaký máš přehled o dnes prodávaných pamětích RAM. Každý obvod se vzhledem k tomu, že nic není naprosto ideálně vodivé (a ani by nemělo být, jinak by neexistovalo nic jiného než zkrat), průchodem proudu zahřívá. U dnešních pamětí, které jsou velmi malé (myslím ty vlastní paměťové čipy), je (navíc vzhledem k tomu, jaká je frekvence signálů) potřeba i je chladit. Teplo není tak velké, aby paměťový modul vyžadoval kvůli zachování rozumných rozměrů nákladné aktivní chlazení, stačí pasivní chladič. Jestli vám to stále nestačilo, zkuste se mrknout na <a href="http://www.shivaranjan.com/shivaupload/ocz/DDR2_XTC_DC.jpg">pár DDR2 modulů</a>. Jasně, levnější paměti chladič nemají, ale přehřátí je u nich pravděpodobnější. A samozřejmě, velmi staré paměti neběží na takových frekvencích, aby byl chladič potřeba, a uchladí se samy.</span></HTML>
Nonono. Paměti (ty levnější) nedosahují takových rychlostí a časování, aby bylo nutné je chladit, takže "přehřátí je u nich pravděpodobnější" je trošku lež. Je to správně v případě, že se přetaktují, ale o tom tu není ani zmínka.

Jinak se dají koupit i chladiče za cca 250,- na paměti, které jsou téměř dokonalé a dá se přikoupit i aktivní chladič co se nasadí nad všechny moduly (Arctic Cooling, bohužel model si nepamatuju).