dotaz ohledně obrázku

Mohl by mi někdo trošku pomoct? Mám jeden obrázek, ale je moc široký. Já se v malování atd nevyznam. Ten obrázek pro mě dělal můj kamarád. Jenže já zjistil, že je moc široký (ten obrázek). Tak jsem ho poprosil, jestli by ho nezúžil. Jenže jemu se nechce. Nenašel by se někdo, kdo by mi ho zúžil? Výšku bych chtěl nechat stejnou. Popravdě řečeno se mi ten jeho obrázek moc nelíbí, takže kdyby někdo měl opravdu zájem, tak by mohl třeba vytvořit nový, daleko hezčí ;-). Ale tak rozumim, že zadarmo ani kuře... No, alespoň jsem to zkusil.
Ty stránky jsem vytvořil právě pro toho mého kamaráda, aby viděl jak je ten obrázek široký. Už si je víceméně neupravuju, ale děkuji za vaše rady. Nebojte, až za ty stránky dostanu známku, tak si je smažu.
Snad jsem to napsal do dobrého topicu.
Zkus tohle: http://www.gimp.org/
Menu Obrázek -> Velikost obrázku

Rada je zadarmo a zadarmo je i program GIMP.
a co ta čeština, já tam vidím nějaké paznaky?

a co si představuješ pod pojmem zúžit obrázek - změnit jeho rozměry?
a co uvést jeho adresu, takhle je to takové moc akademické
a si to bude ten horní s lo gem :-)
Jednoduchý a česky je Irfan z http://www.irfanview.com/
Aleš:oceňuji, že je ten příspěvek napsán alespoň slušně česky, tady: ds.mysteria.cz/eu.jpg - máš zúžený obrázek od strejdy ds.

Nevím jestli to ta vaše vyučující před vámi tají nebo jestli při jejích hodinách podřimuješ, ale tag img má atributy width a height - když je použiješ a zadáš jim správné hodnoty tak v omezených případech, kdy rozdíl nebude moc velký, můžeš nastavit ty správné rozměry i bez fyzického změnšení obrázku.

PS: co to Československo na té mapě, dneska už trochu mimo mísu, ne?
Děkuji moc. K tomu Československu, ono se to jen zdá. Kamarád ten obrázek nejdřív udělal velký, a tam to bylo jasně vidět, že to je rozdělené. Potom (když měl ještě chuť spolupracovat) mi ho párkrát pozměnil, takže to vypadá, tak jak to vypadá.
K těm atributum, :D, nechápu proč mě to nenapadlo. Děkuju opravdu moc. Sice bych ten obrázek potřeboval ještě krapet zúžit, ale to už si udělam přes width (nebo height? pořád se mi pletou). Tak super, díky vám všem za vaše rady.
zužuje se sukně, kabát nebo něco podobného, brečel jsi hezky, ale co vlastně chceš jsem se úplně nedozvěděli - příště se polepši
google.com
hledat = gimp
Stahnout, nainstalovat GD, pak Gimp, oboji najdes na strance s Gimpem, pravdepodobne te zajima verze pro Win.
V gimpu pak mas moznosti
* zmenit rozmery platna - coz znamena, ze obrazek muze byt vetsi, ale zobrazovana cast bude treba vyrez nebo naopak
* orezat rozmery obrazku - nastavis po kliknuti na orezani
* orezat automaticky - coz dela podle vybrane oblasti nebo si sam urci oblast
* zmenit velikost nekterou zvetsovaci/zmensovaci metodou

google.com
hledat = xnview
ten umi obrazek tusim pouze orezat, coz by ti mohlo stacit a je mensi

google.com
hledat = photoshop
coz je neco jako Gimp, ale placene, demo verze se da pouzit

malovani
Umi pouze orezat obrazek, mozna i zvetsit nejakou obycejnou metodou. Pro orezavani tam mas menu, cesky, dokonce je tam menu Napoveda. Takze si to staci precist a udelat presne podle navodu v napovede.
Malovani jsem na to nepouzival, takze si nejsem jist jeho moznostmi pro upravu obrazku. Pouzivam ho pouze pro ukladani screenshoot, pokud chci nekomu rychle poslat, protoze Gimp se dlouho otvira.