look back

Ahoj,
Vedel by mi niekto poradit ako dosiahnut toho ze ked zadam napr adresu:
www.domena.sk/novinky
tak sa spusti index.php a napr. do $_SERVER['PATH_INFO'] sa mi preda hodnota "/novinky" ?
Nemusi to byt pomocou look back funkcie ale hoci coho.
P.S.: Viem ze ak zadam www.domena.sk/index.php/novinky tak pomocou look back sa mi tam ta hodnota preda ale tomuto sa chcem vyhnut.
P.S.2: Neviem ci toto bude fungovat na wztku ale aj tak ma zaujima ako by som to dosiahol aspon na localhoste s apachom.

Thanx
Asi jsem nepochopil, jak chces brat tu hodnotu "/novinky" - protoze nekam ji do url asi budes chtit napsat, ale nerekls kam :)

Ale k tematu.. pro zrovna promennou $_SERVER['PATH_INFO']? Nestacilo by ti pouzit obycejnou $_SERVER['REQUEST_URI'] nebo $_SERVER['SCRIPT_NAME']?
No o to ide, ked zadam adresu www.domena.sk/novinky tak server bude hladat priecinok novinky a tam nejaky index, pokial ho nenajde tak vypise ze stranka neexistuje, ale ja by som chcel aby to novinky (co nasleduje za www.domena.sk/) bolo predane nejako indexu a ten uz zobrazil patricnu stranku. Ono mi ide o to ze apache (a asi nielen apache) ma taku moznost ze ked zadam napr. www.domena.sk/categories.php/novinky/150 tak pokial nenajde patricne adresare tak bude hladat kam inam to predat a ked najde categories.php tak tomu preda v $_SERVER['PATH_INFO'] "/novinky/150". Cize chcel by som nieco podobne len nech sa to cele preda indexu.
Tak to je bude docela problém - protože na index v kořenu se nepošle žádný požadavek při pokusu o vstupu do adresáře novinky..

Tvuj problem je resitelny asi pouze pres mod_rewrite.. (mas nejaky duvod, proc jej nechces pouzit?)
Můžeš využít controller. Ten pracuje tak, že všechny požadavky předá na index.php a ten podle hodnot rozhodne co zobrazit.

Stačí mod_rewrite, který předá vše indexu

.htaccess:
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ index.php?ctrl=$1 [QSA]

A v indexu pak zjišťuješ hodnoty. Můžeš využít přímo proměnnu ctrl nebo serverové proměnné $_SERVER[REDIRECT_QUERY_STRING], $_SERVER[REDIRECT_URL], $_SERVER[QUERY_STRING], $_SERVER[REQUEST_URI]
2Freeze, Tomík: Diiky za radu aj za príklad :), toto potrebujem. Este by som mal jeden dotaz a to ako spraviť výnimku lebo mal by som este jeden subor ktory mi generuje captchu cize by som potreboval ze ked navstivim www.domena.sk/captcha.php aby sa sputil skript captcha.php a nepredala sa tato hodnota indexu. Tusim ze sa to nejako riesi pomocou RewriteCond ale neviem to zapisat, mohol by mi este niekto pls poslat ako vyriesit toto?
To už tam je. To jsou ty dva řádky. První testuje existenci souboru a druhy existenci adresáře. To jest, pokud adresa fyzicky existuje, tak jej zobrazí, jinak jde přes index.php.