Šablony

Velice rád bych si nainstaloval nějaký redakční systém, ale jediné co mě odrazuje je použití cizí šablony. Nevíte třeba o nějakém programu na vytvoření šablony do redakcniho systemu, je jedno do jakého?
Programy, které by vytvářely univerzální šablony zřejmě neexistují - nedovedu si představit, jak by takový program fungoval. :)

Pokud máš nějaký blok (ať už fyzický nebo psychický) nebo se ti prostě jen nechce používat cizí šablony, tak nejjednodušší způsob vytvoření vlastní bude vypadat asi takto:
1) stáhneš si nějakou šablonu, prakticky jakoukoliv
2) odstraníš z šablony nepotřebné věci
3) upravíš si šablonu podle svých představ (většinou se jedná pouze o úpravu css stylů, někdy i hlavičkových a patičkových html souborů) *
4) použiješ svou šablonu

* Pro CSS a HTML neznalé by mohl být třetí krok poněkud obtížnější. Někdy(!) to lze vyřešit tak, že se šablona na "testovacím" html souboru (například zrojový kód z úvodní stránky CMS) upraví ve WYSIWY(M)G editoru. Ovšem to je trochu polovičaté řešení - dlouho pak trvá ještě finální dolazení...

___
Jinak výběr CMS by měl primárně být založen na tom, co CMS umí a co majitel stránky potřebuje (často pak chodí s kanónem na vrabce..), nikoli na tom, jak vypadá..