charset=windows-1250 alebo utf-8

Mam jeden dotaz mam vytvorenu stranku http://kasanicky.czweb.org moja
otazka znie mam pouzit znakovu sadu pisma charset 1250 alebo utf-8 co je lepsie?
V podstatě je jedno, jaké kódování použiješ, hlavně je potřeba to kódování systematicky dodržovat, nejlépe na celém webu. Osobně preferuji UTF-8 z praktických důvodů: Jede mi v něm můj OS, nemusím nic převádět. Uživatelé Windows zase obvykle preferují Windows-1250, protože před nahráním na web také nemusí nic konvertovat. Ti, kteří stránku editují přes Správce, zase používají ISO-8859-2.

Pokud bys používal PSPad, tak ten to konvertuje transparentně. Můžeš v něm používat kteroukoli znakovou sadu z výše uvedených.
Pouzivam PSPad hlavne sa mi tam jednalo o diakritiku pri utf-8 to rozhodi a teraz neviem pouzivat diakritiku ci nie?
To záleží na nastavení PSPadu. Nepoužívám ho, takže nemohu upřesnit. UTF-8 by měl sám rozpoznat.

Důležité je, aby deklarace v hlavičce odpovídala skutečně použitému kódování. Změnit nastavení hlavičky nestačí, je nutné překódovat všechny texty.

Klidně si nech kódování na Windows-1250, pokud nepotřebuješ jiné.
Myslím, že utf8 je nejlepší z pohledu univerzálnosti, proto pokud nemám dobrý důvod použít jiné kódování, používám právě utf8. Pokud bych chtěl někdy v budoucnu přejít na utf8, musel bych vše překódovat; že bych měl něco v utf8 a chtěl přejít na jiné kódování se mi ještě nestalo.
Mně se to už stalo, když jsem si chtěl prohlížet web na svém PDA, které UTF-8 ještě neumí. Ale jinak souhlasím, UTF-8 má budoucnost.
Myslim ze UTF-8 moze byt dobre kodovanie pre pismo len jedna poznamka PSPad vsetko koduje do znakovej sady windows-1250 teda aspon som v nastaveniach nikde nenasiel zmienku o UTF-8.
A este som zabudol dodat PSPad ma nejaku zmienku o kodovani UTF-8 je to polozka Format len ked sa ma zmenit to kodovanie na UTF-8 nezmeni sa ale ostane pri windows-1250 aj ked ma nastavenu sadu UTF-8.
Když nastavíš ve Formátu kódování UTF8 a uložíš to, tak se to uloží v utf8.
Janci: Očividně máš v prácí s pspadem rezervy. Dole (ve stavové liště), přibližně urpostřed máš vypsáno aktuální kódování dokumentu.
Položka "formát" v menu ti umožní změnu kódování v dokumentu, samozřejmostí (po změně) je uložení souboru (všimneš si potom, že se změní text ve stavové liště). A jinak když (v pspadu) vytváříš nový soubor, je defaultně v kodování, které jsi používal posledně.. ;)
Tak pro upřesnění fungování PSPadu a vůbec jakéhokoli editoru.
Samotná editace a zobrazení znaků v editační části se řídí znakové sady operačního systému (ANSI). V případě PsPadu ve Windows se tedy edituje v CP1250. Zajištění kompatibility mezi znakovými sady je prováděno pomocí konvertorů. Tedy při načtení se soubor v UTF-8 převede do CP1250 a edituje se v CP1250. Při ukládáni se provede zpětná konverze z CP1250 zpět na UTF-8. Což umožňuje PSPadu zvolit si také jinou sadu pro uložení. Tj. pokud v nabídce zvolí ISO-8859-2, pak se soubor při uložení převede z CP1250 do ISO-8859-2. Horší je to při načtení, kdy editor musí hádat v jakém kódování je daný soubor. Pokud se splete, použije špatný konvertor a v editoru se objeví paznaky.
Aha som v obraze pspad som pouzival az prilis defaultne :-) nikdy som sa timto editorom nezaoberal prilis do hlbky vzdy som tie meta tagy zadaval rucne a tak sa stalo ze bola implicitne nastavena sada windows-1250 ospravedlnujem sa teda a dakujem.
podle mě bych ja osobně použil kodovaní windows-1250 protože maš web html
utf-8 použivají častěji u xhtml
<HTML>A není to jedno? Záleží na tom, co chci:

windows-1250 a ISO Latin 2: Jednodušší zpracování (každý znak je 1B); znaky z oblasti zejména střední a slovanské necyrilické Evropy; pokud chci použít jiné znaky, musím použít HTML entitu.

UTF-8: Všechny znaky Unicode; nejsou potřeba HTML entity (krom čtyř základních, jejichž neexistence by narušovala syntaxi zdrojového kódu); mírně složitější zpracování.</HTML>
Souhlas, je v principu jedno, kterou znakovou sadu použijete, ale můsíte být důslední a často i znalí. Kolik jen tady bylo dotazů s problému s MySQL a češtinou při použití win-1250 a iso-8859-2?

Já už dnes používám výhradně UTF-8.
Často je výhodné používat tu znakovou sadu, kterou používá operační systém, ve kterém stránky tvořím. Pro mne je to také UTF-8, protože v UTF-8 komunikuji se svým OS. Bylo by zbytečné to překódovávat do něčeho jiného. Uživatelé Windows mohou dávat přednost windows-1250. Pokud však někdo používá editor PSPad, je rovněž dobré přejít na UTF-8.

Souhlasím s důsledností. V jednom případě jsem musel udělat výjimku, když jsem na svou stránku potřeboval vstupovat ze svého PDA, které UTF-8 nerozumí. Nejjednodušší bylo výstupní stránku dynamicky převádět do Windows-1250, i když byla generována v UTF-8.
Používám utf-8, zdá se mi to lepší :-)
Z jedním faktorů volby kódování je účel webových stránek. Pokud děláte web jen pro sebe, pro menší skupinu nebo jen pro české/slovenské uživatele, pak je jedno, jaké středoevropské kódování použít.
Pokud však vytváříte projekt určený pro větší počet uživatelů a to včetně zahraničních, nebo vytváříte multijazyčný web, pak je dobré použít univerzální utf-8.