Napomenutí a pravidla diskuze

Však Mistra z Husi za nabodeníčka upálili. Glejt byl určitě bez diakritiky!
"Fuj, taky mi to dalo zabrat."
Takze psat bez diakritiky je tezsi? :)))

Thalia (Lady T) (moderátor)
Nevim, jak ti to vysvetlit... Uzivatel se registruje na wz.cz . Ma problem. Prijde na forum a setka se s tebou. Nesetka se sefem wz, ani sekretarkou. Pro nej jsi wz ty. Vse, co prohlasis jsou pro nej slova od wz a on nebude zjistovat, zda se ridis prikazy sefa wz nebo ne.
Jo, neco jineho je forum na tve osobni strance.
Cili, sice je to cestna funkce, ale meli by si lidi uvedomit svoji odpovednost a nemela by se rozdavat komukoliv.
Ale jinak jsi jako skvely a spravedlivy moderator. To jen tak, ze k tobe vzhlizim jako k celemu wz.
>> Takze psat bez diakritiky je tezsi? :)))
Tys to vůbec nepochopil. Na rozdíl od tebe, oni psali česky a bez chyb. Tak se raději nesměj. Pokud chceš psát bez diakritiky a bez chyb, piš tak, jak psali oni. Smích tě pak přejde.
<HTML>Tak tak, hned bys poznal, jak nesnadno je spisovat texty bez diakritiky a i tak zajistit jejich gramatickou korektnost.</HTML>
<HTML>Ale co, nebudem to víc rozbírat. Vrátil bych se k pravidlům. Já je zatím vidím takto:

1) Příspěvky musí být psány česky, slovensky, nebo v případě zahraničních uživatelů anglicky. Příspěvek musí být v daném jazyce srozumitelný a pokud možno gramaticky správný a v celých větách. Žijeme v 21. století, není tedy důvod psát bez diakritiky. Bez výjimky. Porušující příspěvky mohou být smazány.

2) Příspěvek musí dávat smysl. Jde-li o dotaz, musí obsahovat náležitosti dotazu a různé potřebné údaje (např. jakou chybu to hlásí, kde ji to hlásí, kdo/co ji hlásí, co jste zkusili udělat, co jste udělali atd.). Jde-li o odpověď řešící problém, měla by být napsána tak, aby skutečně napomohla tazateli vyřešit problém. Pokud Váš příspěvek nedává smysl, může být smazán.

3) Jsou zakázány odbočky od tématu. Zjistí-li moderátor, že diskuse ubírá jiný směr a odchyluje se od tématu, smaže dotčené příspěvky a případně zamkne vlákno. Máte-li potřebu odchylovat se od tématu, zkuste sekci Mimo téma.

4) Každé vlákno musí mít rozumný nadpis, ze kterého lze poznat, co čtenáře zhruba čeká, když si bude chtít dotaz přečíst. Špatný název tématu (např. "POMOC!" nebo "Problém") může vést k jeho smazání.

5) Časté dotazy nepokládejte. Nevíte-li, zda je Váš dotaz častý, prohledejte alespoň stránky <a href="http://faq.webzdarma.cz">faq.webzdarma.cz</a>. Častý dotaz má nízkou prioritu odpovědi (tj. nemusí být odpovězen vůbec).

6) Bude-li Váš problém či dotaz vyřešen či zodpovězen, oznamte to. Moderátor poté může vlákno označit za vyřešené a případně jej zamknout, aby později nedocházelo k vyhrabávání zombíků.

7) Vyhrabávání zombíků je příspívání do vlákna, které je delší dobu neaktivní. K takovému jednání musíte mít pádný důvod (např. trvalo Vám dlouho vyzkoušení doporučených postupů a pak žádný nefungoval nebo jste problém vyřešil) a pokud tento důvod chybí, upadnete v nemilost.

8) Respektujte členění fóra do sekcí. Nepokládejte týž dotaz do více sekcí fóra (tzv. crossposting) – v takovém případě totiž budou všechny takto položené dotazy smazány nezávisle na jejich závažnosti.

9) Jsou zakázány osobní slovní útoky, zejména vulgární. Pokud jste napaden, nereagujte, ušetříte moderátorům práci s mazáním hádek.

10) Moderátoři fóra dohlížejí na dodržování pravidel a jejich rozhodnutí jsou konečná a neoddiskutovatelná.</HTML>
<HTML>2Nípal: pěkné :-) Zkusím zjistit, jak moc složité by bylo, přidat někam odkaz na stránku s pravidly. Úspěch ovšem nezaručuji.

2peta:
<em>Nevim, jak ti to vysvetlit... Uzivatel se registruje na wz.cz . Ma problem. Prijde na forum a setka se s tebou. Nesetka se sefem wz, ani sekretarkou. Pro nej jsi wz ty. Vse, co prohlasis jsou pro nej slova od wz a on nebude zjistovat, zda se ridis prikazy sefa wz nebo ne.</em><br>
Ano, to já chápu a vím o tom, že běžný uživatel mě (občas i Nípala) považuje za wz.cz, toho už jsem si samozřejmě mnohokrát všimla. Pokud nejde o věc, kterou nemůžu zařídit, tak je v tom domnění často i nechám. Ale nepamatuju si, že bych se k tazatelům chovala nepěkně, pokud se chovají slušně. Jenže - ty víš, že já nejsem wz.cz, takže tvé výhružky nedávají smysl.

<em>Cili, sice je to cestna funkce, ale meli by si lidi uvedomit svoji odpovednost a nemela by se rozdavat komukoliv.</em><br>
Však moderátorů je jen minimum, aktivní jak sám víš, jsme jen dva. A oba to máme za dlouholeté působení na fóru, na doporučení jiného moderátora. Já si dokonce dala tu práci, že jsem si vydyndala i nějaké pravomoci navíc - jak sis jistě všiml. Protože moderátor jediné co může navíc, je editace a mazání, což není mnoho, chce-li člověk opravdu pomoci.

Mno, možná jsem se rozepsala až moc, ale doufám, že už jsou ti funkce na zdejším fóru jasné. Já už se k tomu nehodlám někdy znovu vyjadřovat.

<em>Ale jinak jsi jako skvely a spravedlivy moderator. To jen tak, ze k tobe vzhlizim jako k celemu wz.</em><br>
Ach, asi se budu červenat.</HTML>
<HTML><em>Protože moderátor jediné co může navíc, je editace a mazání</em>
A HTML tagy.

Co se týče těch pravidel, napsal jsem jich deset, ale dalo by se jich napsat i sto. Já když slyším slovo pravidla, tak se mi jeví jako ideální počet desítka. Nevím proč.</HTML>
<HTML>Pravda, na HTML tagy jsem zapomněla, ačkoliv někdy s nimi mám docela potíže.

<em>Nevím proč.</em><br>
Já bych věděla, ale nechci tě dráždit :-D</HTML>
Nípal:::
- příspěvky musí být srozumitelné - hm...
- česky (nebo jinak pro cizince) - to jako zpatlaniny smázneš?
- tohle vlastně není "diskusní" fórum, ale něco jako "fórum podpory uživatelů"
Takže pokud byste opravdu stoprocentně aplikovali ta pravidla, tak by tady zůstalo pár témat a příspěvků, a ostatní (1. - 9. třída ZŠ, SŠ a mnohé VŠ) příspěvky by prostě "nebyly". To asi bude nereálné. A desatero se má ctít a hlavně dodržovat. :-)
<HTML>Lama: ale on tam píše "může být smazán", ne že bude mazáno všechno, co jen trochu nevyhovuje. Já myslím, že je jen logické, že by příspěvky a odpovědi měly být česky (slovensky, anglicky) a srozumitelné. Na cokoliv jiného se pak horko těžko reaguje. Stejně tak spousta témat je nazvána Pomoc! Rychle! nebo hůř POMOC! Myslím, že nějaká formulovaná pravidla by být mohla. Však ti nic nebrání navrhnout tvou formulaci toho, co se ti nelíbí :-)</HTML>
<HTML>Přesně, já se nebráním diskusi nad pravidly. Jestli navrhnete jiná, nebo jinak formulovaná, rád se o nich pobavím.</HTML>
Nípal:
11) pravidlo 7 neplatí pro vlákno "Kolik Vám je?" v sekci "Mimo téma". Souhlasíš? Prósím... :)


Jinak explicitní pravidla jsou k ničemu. Jenom se budou rozšiřovat a postihovat další a další nepěknosti. To se pak minimálně jede člověk nebude zabývat ničím jiným jak sepisováním pravidel, udržováním a jejich výkladem (viz právní systém).

To bych prostě nedělal. Na fóru může existovat anarchie nebo, jako tady, osvědcená diktatura (krutovláda). Druhá možnost je, samozřejmě, daleko lepší.
"Příspěvek musí být v daném jazyce srozumitelný a pokud možno gramaticky správný"
// Gramaticky spravny prispevek neexistuje. Gramaticky spravne ano :)
"slovensky, nebo v"
// Kolik hrubek ma povoleny moderator pro psani pravidel v jedne vete?
Myslim, ze i pravidla by mela byt gramaticky spravne :)
Se mi ztratili zakladni pravidla, ze ma moderator vzdy pravdu :) Tim bych se ohanel asi nejvic, abych nemusel vysvetlovat kazdemu, proc jsem mu smazal prispevek. Proste jsem ho uznal za vhodny ke smazani a pac mam pravdu, tak sel hned pryc. :)

Nípal (moderátor)
Zkus to porovnat s JPW. Myslim, ze si dali praci napsat pravidla srozumitelne. Osobne pulku textu nechapu. (ne jakoze naschval, ale proste nechapu, co jsi tim myslel) Co treba pridat priklady?
Ty pravidla jsem navrhl jen pro to, ze pokud nekoho buzeruji za diakritiku, tak bych to mel necim podlozit. A ne aktualnim vymyslem, ze od ted bude peta psat s diakritikou, protoze sem chodi casto. Ja si taky muzu zalozit 1000 webiku a kazdy den chdit za nekoho jineho, abych mohl psat bez diakritiky. Jenze tuto potrebu 15tileteho pipana nemam :)

Thalia (Lady T) (moderátor)
Hej, ted mam pocit, ze to vyznelo, ze mam zajem o moderatora nebo, ze te dat pryc. Nn, ani jedno. Moderator je prilis zodpovednosti a hlavne jsou na tebe lidi nastvani. To raci moderatory zlobim, to je lepcejsi :)
<HTML>Nějaký problém s tvým pochybeným chápáním češtiny?

Gramaticky správný příspěvek je gramaticky správně utvořené slovní spojení. Příspěvek může být správný i správně; a jak správný? Gramaticky. Osobně dávám přednost bytí nějaký před bytím nějak.

Slovensky, nebo v - zde máš jaký problém? Nebo je zde v poměru vylučovacím, aspoň já jsem to tak myslel.

Co se týče pravidel na JPW - díky za nasměrování, vypadají zajímavě. Konečně z tebe vypadlo něco konstruktivního. Máš pravdu, že můj sloh je poněkud rozvláčný a pro lidi s IQ < 80 špatně srozumitelný.</HTML>
<HTML>MzM: Jasně, diktatura na fóru je dobrá. Však já to taky nesepisoval jako pravidla, ale spíše jako doporučení. Jestli chceš pravidlo, považuj za něj bod 10).</HTML>
Navrhuji pravidlo číslo... asi 12 (pokud se přijme to MzM):

- Pisatel se dobrovolně podvoluje případnému trestu smrti (alias smazání), dále čestně prohlašuje, že na základní škole věnoval (či věnuje) češtině dostatečnou pozornost, včetně toho, že na popravišti bude masochisticky snášet potupné volání: "Humus!" Toto pravidlo může být doplněno - nebo naopak vloženo - do některého z existujících pravidel, případně jím může být jedno nebo více pravidel nahrazeno.
Pokud jsem si všiml, tak zatím tady docela úspěšně platila 2 pravidla:

1. Moderátor má vždy pravdu
2. Pokud moderátor pravdu nemá, platí bod 1.
On je ani nikdo vlastně nechce změnit... Vypadá to na nové pokračování "slovního fotbalu". :-)
<HTML>Měnit ne, to máš pravdu, jen je chceme nějak z té nepsané podoby dostat do psané.</HTML>
Obecná pravidla už napsána jsou, podle mne je zbytečné pro každý diskuzní server psát další.

např: http://www.chovani.eu/clanky/zobrazit/153-Netiketa

Je tam také jedno zajímavé pravidlo: Nikdy neopravujte gramatické nedostatky v dopise, který jste obdrželi. Tím by ovšem měl peta vyhráno ohledně diakritiky. My ostatní bychom podle tohoto pravidla mohli petu přinejhorším ignorovat. Toto řešení mi nepřipadá špatné, takže se zasazuji za nepsané pravidlo:

Příspěvek obsahující příliš mnoho gramatických chyb může být ignorován.
<HTML>To není pravidlo, protože nikdo ti nenařizuje jakýkoliv příspěvek neignorovat.</HTML>
Mám problém! Kolik je "příliš mnoho"? A "ignorovat" znamená - nechodit na wz?
Lama: Příliš mnoho je tolik, kolik ti už začne vadit. Pro někoho je to chybějící mezera za čárkou, někomu jinému nevadí ani 20 hrubek v 10 slovech. Proto nepsané pravidlo. Každý má svou hranici tolerance.

Ignorovat znamená nereagovat na takový příspěvek, případně ani nečíst. Tak jako třeba v poslední době ignoruji vlákno "Kolik vám je?".
Kit: ignoruješ jediné rozumné vlákno na WZ?
:)
MzM: Dlouho se natahuje a většinou tam nic zajímavého nevidím. A s osmnáctkou si raději pokecám osobně, tedy pokud mě devítiletí pustí ke slovu :-)