Napomenutí a pravidla diskuze

Tez ignoruji kolik je vam let. Pozor, je to nakazlive :)
Takže tímto oznamuješ všem okolo, že existuje téma, kam mohou psát, aniž by je očekával trest v podobě odpovědi od tebe? :-))
Lama (lama.webzdarma.cz) Ano, prosim :)
<HTML>Aha, takže vše ostatní smazat, nechat jen "Kolik Vám je?"...

Pánové, narazila jsem před minutkou na zajímavou <a href="http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=8&topic=101017#13">citaci tohoto vlákna</a> :-), bohužel než jsem se stihla též zapojit, bylo vlákno uzamčeno. Škoda. Ale doporučuju přečíst celé ;-)

Tak si dovolím vyjádřit to tady - není pravda, že nováček se setká s okamžitou buzerací za nepoužívání diakritiky, aspoň tady na wz ne. Zářným příkladem je v současné době uživatel Janci (kasanicky.czweb.org).</HTML>
> 10. Je důrazně zakázáno zpochybňovat existenci závazných pravidel 9 a 10.
Božské pravidlo! Já jsem našel nejvyšší číslo pravidla 8. :-))
<HTML>Důvody, proč používat diakritiku, pěkně vystihuje tento <a href="http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=18&topic=4652#21">Yuhůův příspěvek</a>.

2Lama: to víš, to jsem celý já, Chamurappi ;-)</HTML>
<HTML>Já k tomu mám ještě 6. argument. Žijeme v 21. století. Jen prehistorické či k prohlížení Internetu nepoužívané přístroje nezvládají diakritiku.</HTML>
http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=18&topic=4652#21
1. google uz davno vyhledava s diakritikou i bez ni
2. srozumitelnost je v 90% uplne stejna
3. ok, chapu, ze urciti lide pouzivaji specialni inetovy jazyk typu omg bfu lowe zywot a pod a neda se to cist :)
4. to je porad bod 3
5. ok

Jsem si vsiml, ze tam chamurapi vsem doplnuje tim programkem cestinu a vypada to desive, co to uplodi :) Ten program neobsahuje totiz nejpouzivanejsi slova, tudiz doplni hacky a carky nezvyklym zpusobem.

6. :) vis, ono se da vymyslet take 100 argumentu proti. Napriklad jestli mas v prohlizeci preple kodovani a napises takhle text do fora, tak uz jej nikdo nerozlusti. Ale splnim tak podminku psat s diakritikou. Nemuzu za to, ze forum nema zabudovane rozeznani, jake mam preple kodovani. Treba to kodovani nemuzu nebo neumim zmenit? Coz vetsina uzivatelu na mne kouka, jak to, ze najednou maji mail citelny, treba. Tez ma znamoska je treba slepa.

Treba je docela obtizne psat ceskou klavesnici, kdyz mate ruske win a jeste horsi s diakritikou :) nebo s ceskou klav. slovensky. Zvlast treba na nasi ucebne, kde nemate moznost doinstalovat dalsi jazyk, protoze nemate admin prava.

Pokud se ale vratime k tamejsmu pravidlu 5, tak je zbytecne se o tom dohadovat :)

Thalia (Lady T) (moderátor)
Co se tyce wz.cz a tamte diskuse, tak se to wz netyka. Si nekdy precti par dalsich vlakem, kde s tim prudi nebo jim ohackuje prispevky. Proste borec nejvetsi :)
<HTML>To, co popisuješ, je právě projev té prehistorie, toho starého 20. století. Já měl problém s diakritikou jen s pár lidmi na ICQ, kteří byli na linuxu a v mailech si taky nejsem tím 21. stoletím jistý. Ale tohle fórum? Tady to 21. století chci mít.

Všude jinde (IRC, jabber, webová fóra) píšu s diakritikou. Webová fóra i jabber obsahují informaci o kódování. Obé přenáší identifikaci použitého kódování a většinou používají univerzální UTF-8. Na IRC jsem musel chvilku zapracovat a přesvědčit ostatní, protože leckde se na člověka píšícího na IRC s diakritikou dívají jako na debila a všude možně mají pravidla dokonce zakazující diakritiku používat. Většina dnešních IRC klientů ale automaticky používá UTF-8, takže opět žádný problém. Brzy možná začnu i maily psát s háčky a čárkami (kupodivu, zde by neměl být problém vůbec žádný, protože mailový protokol přenáší i identifikaci použitého kódování).

PS. Jaký je problém požádat admina, aby českou klávesnici doinstaloval?
PPS. Tady nemáš co ručně nastavovat ohledně kódování ;)
PPPS. To s těmi ruskými Windows platí v kterých verzích? Moderní Windows používají všude kódování Unicode...</HTML>
<HTML>Prudí? Opravdu? Aha, ale že je to v pravidlech DJPW, to je ti tak nějak jedno co. Pravidlo sem, pravidlo tam, nač to dodržovat, že. Mně osobně se líbí ten nástroj (Míchadlo), co na tebe použil.

//Edit: a jak koukám, zbytek ti už osvětlil Nípal.</HTML>
<HTML>Spíš vytmavil než vysvětlil.</HTML>
<HTML>:-D

<a href="http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=18&topic=101490">
...další petovo fňukání na DJPW</a>. Akorát se opět setkává s nepochopením, dokonce i DoubleThink se zapojil.</HTML>
Ohledně češtiny jsem si vzpomněl na výrok mého spolužáka. Upozorňuju, že je to výrok z roku 1996! Cituji:
"Budu to do * psát česky! Žádné poklonkování zas* yenkíúm!" a pak pronesl něco ve smyslu, když to někdo nepřečte, ať si pozve někoho, kdo mu systém zprovozní tak, aby to přečetl.

Takže tak.
Citace z lamer.cz:

<Zaba> Tohle je nas prvni clanwar, tak nas setrete
<Moki> Setrem

- Vezmi si tu zaprasenou knihu. (vs. zaprášenou)

Myslím si, že by se dalo najít víc důvodů, proč psát česky. Pokud je srozumitelnost bez hacku a bez carek 90%, potom chybějících 10% může zapříčinit nedorozumění.

Je fakt, že kdysi jsem byl napomenut a málem vyhozen z jednoho DC hubu právě kvůli používání diakritiky. Přestal jsem tam chodit, protože mě to otravovalo přemýšlet nad oklešťováním českých slov.
Ještě k češtině na Linuxu: Podle výsledku debaty v jedné konferenci o Windows jsme došli k závěru, že česká klávesnice je v Linuxu udělána mnohem lépe, než ve Windows, že Microsoft má hodně co dohánět.

V Linuxu lze totiž na české klávesnici bez přepínání psát české texty i programovat. Ve Windows je to problematické kvůli obtížné dostupnosti znaků @#$%^&*{} na české klávesnici. Proto programátoři ve Windows raději píší na anglické klávesnici, tedy bez diakritiky.
To je kravina. Když programuju ve win, tak komentáře taky píšu česky (už proto, že to za mě potom generuje dokumentaci). Přepnutí klávesnice je opravu, ale opravdu bezbolestné...
MzM: Řekl bych, že patříš k výjimkám. Podle mne to přepínání většině programátorů vadí, proto se tak vehementně dožadují psaní bez diakritiky ve fórech.

Mně osobně přepínání klávesnic vadí, proto jsem se naučil psát i programovat na české. V Linuxu v pohodě, ale ve Windows mi nejde. Ty speciální znaky jsou jinde, než v horní řadě. Bohužel jsem nucen Windows 2 hodiny týdně používat.
<HTML>Kit: Česká QWERTZ ve Windows je totálně nepoužitelná. A navíc, já jsem zvyklý na QWERTY - a ta je ve Windows velmi vhodná pro programátory, protože má ty sepšl znaky tam, kde je čekáte. Nevím, proč to tak není i v tom QWERTZ rozložení. Jediný, co se nějak na ní nedokážu naučit, je ~. Ale vem to čert, kdo potřebuje destruktory...? ;)</HTML>
Škoda, že úprava klávesnice není ve Windows tak primitivní, jako v Linuxu. V něm stačí trochu zeditovat texťák /usr/share/X11/xkb/symbols/cz a máš Y/Z tam, kde je chceš mít a znak ~ taky. Kromě toho si tak můžeš doplnit i další oblíbené symboly kam chceš.

Znak ~ mám na AltGr-a. Zkus to.
<HTML>~ týjo fakt :-D ~ ale je i na AltGr-Shift-; (to není smajlík, to je klávesa vlevo od jedničky). Já osobně mám českou QWERTY jak v linuxu, tak ve windows (v obojím speciální znaky píšu přes AltGr), ale někteří lidi, když pak mají u mě něco napsat, tak dost trpí, zejména když mají v hesle y/z :-))</HTML>
<HTML>2peta:
<em>Jsem si vsiml, ze tam chamurapi vsem doplnuje tim programkem cestinu a vypada to desive, co to uplodi :) </em><br>
Spíš to po dnešku vypadá, že ty trpíš nějakým druhem halucinací...</HTML>
Osobně doporučuji obrátit klávesnici o 180 st. Sice to k ničemu není, ale je líp vidět na mezerník.
<HTML>Lama: Ano, takhle jsem psal pět let, než mi ve škole řekli, že ta písmenka mají vypadat jinak ;)</HTML>
N::: Nejen písmena... Vždyť jsi měl naopak i ty mezery! Asi jsi měl lajdácké učitele (anebo tak dobré?), že to před tebou takovou dobu utajili.
<HTML>Co by mi tajili? Řekli mi to hned v první třídě ;)</HTML>