Napomenutí a pravidla diskuze

Takže zhruba už od dvou let jsi měl obrácenou klávesnici? :-)
<HTML>Jo. Nevím, proč jsem ji tehdy obracel, předtím se na ní psalo líp.</HTML>
Nípal: To jsi na tom byl docela dobře. Ve čtrnácti jsem si musel udělat svůj první počítač z papíru, abych měl alespoň něco.
Vy rozmlsaná dítka! Můj první počítač byl až kolem třicítky - Atari 130 XE. Do té doby jsem byl ochuzený o otáčení klávesnice. Pak jsem si toho užil dost, protože klávesnice a PC tvořily celek. Dost dlouho, než jsem přišel na to, že to jde rozebrat... :-))
k tem odhadum 90%
http://axpsu.fpf.slu.cz/~web/x/diakr/info.txt
<HTML>A proto je lepší tam tu diakritiku psát, aby nebylo potřeba ji doplňovat automatem.</HTML>
<HTML>peta: tak ještě jednou, mezi 90 a % se píše mezera. Diskuze je už poněkud o ničem. Přečti si http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=18&topic=101490#18 a trošku se nad sebou zamysli. Stejně tak nad svým působením na tomto fóru.</HTML>
Thalia: "mezi 90 a % se píše mezera" - ne vždy. Pouze v kontextu, ve kterém to peta napsal. Pokud by napsal: "K těm 90% odhadům ...", tak tam ta mezera nebude.
<HTML>Kit: ok, uznávám, měla jsem napsat "v tomto případě". Já samozřejmě rozdíl mezi 90 % a 90% znám. To ale nemění nic na tom, že tam tu mezeru měl mít.</HTML>
Vy teda naděláte kvůli nějaké mezeře. Horší by bylo, kdyby místo té mezery (kterou tam -peta- nedal), napsal ještě jednu nulu navíc! Pak by sice 900% byla taky blbost, ale nevšimli byste si, že tam není mezera. :-))
Dva týdny se hádat kvůli ´, ˇ a °... To je teda síla!
Milan: Zapomněl jsi na mezeru. Ještě bychom se mohli dohadovat o spojovníku, pomlčce a mínus :-)
Milan::: JJ na mezeru nám nesahej! Nebýt mezery, nepřišli bychom na svět!
<HTML>Milan (btw, rád tě tu zase vidím): Je to síla. Ale jsou jedinci, kteří trvají na tom, že český písemný projev může být bez diakritiky (a to i se slovy, které diakritiky mít mají) naprosto v pořádku. Resp. nejde o jedince, ale o jedince. A jmenuje se peta.

Takže ještě jednou pro petu: Jsme v 21. století a tady neexistuje důvod (ani výmluva), proč psát bez diakritiky.</HTML>
Nepřipadásitenzákonodiakriticeméněcennej,kdyžhojedinejčlověk,kterýhosevpraxidotýká,ignoruje?
<HTML>Milan: Nepřipadá. Protože od listopadu bude fórum ignorovat jeho, se vším všudy.</HTML>
Dobrý, no. Člověk bojkotuje mezeru, ale ta sviňka se tam beztak vecpe. :(
To byl 40 000. příspěvek do Mimo téma! Kdybych to byl věděl, pojal bych to slavnostněji.
<HTML>44000., když už.</HTML>
Nipal
"PS. Jaký je problém požádat admina, aby českou klávesnici doinstaloval?"
Bylo to zacatkem prazdnin, co jsem zadal, aby provedli na ucebne upgrady vseho nebo jestli to muzu ja, ze tam nejde spustit ani icq, protoze pozaduje upgrade. Mi rekli, ze se do toho nemam starat, ze to provedou laboranti. Mame 22.10. Na ucebne je stale IE6, stary icq klient, flash si zada upgrade...
Co myslis, byl by problem pridat do pozadavku ceskou klavesnici? :)

Thalia
"Mně osobně se líbí ten nástroj (Míchadlo), co na tebe použil."
Mi taky :) Jen nevychazi z zadne vedecke studie, napriklad, ze by pouzili cesky frekvencni slovnik. Takze si to hackuje prevazne tam, kde nema 30:70.

Kit (ekobrikety.vyrobce.cz) Datum: 19. 10. 2009 10:41
"Myslím si, že by se dalo najít víc důvodů, proč psát česky. Pokud je srozumitelnost bez hacku a bez carek 90%, potom chybějících 10% může zapříčinit nedorozumění."
Clanek, ktery jsem nasel vcera k frekvencnimu slovniku ohledne filmu Adela s detektivem Carterem poukazuje na fakt, ze staci se naucit 2.000 nejcastejsich slov (bez sklonovani ; tech slov se sklonovanim je v jazyce kolem 32.000), aby jsi s velkou pravdepodobnosti pochopil text. konkretne se tam resi spor, zda se mohl Carter naucit cesky behem cesty vlakem a zjistili, ze ne :)

Autor: Nípal (moderátor) Datum: 19. 10. 2009 18:03
"Jediný, co se nějak na ní nedokážu naučit, je ~. Ale vem to čert, kdo potřebuje destruktory...? ;)"
linux defaultne uzivateli vytvari slozky v home/uzivatel. Defaultne se tam vytvori webova stranka ve tvaru server/~uzivatel . Kazdy, kdo ma server linux a takovouto webovou stranku zni odpoved. Treba ja mam presne takovou stranku a dalsich 100 lidi tu :) Ale ta vlnovka je vlevo od jednicky a musis mit anglickou klavesnici.


Autor: Nípal (moderátor) Datum: 21. 10. 2009 23:31
"Milan (btw, rád tě tu zase vidím): Je to síla. Ale jsou jedinci, kteří trvají na tom, že český písemný projev může být bez diakritiky (a to i se slovy, které diakritiky mít mají) naprosto v pořádku. Resp. nejde o jedince, ale o jedince. A jmenuje se peta."
===================================
Mimo to jsem zastancem, aby se kompletne odstranil problem y/i psanim jednotneho i. sice bude problem odlisit zensky a muzsky rod, ale koho to kdy zajimalo?
===================================

"Takže ještě jednou pro petu: Jsme v 21. století a tady neexistuje důvod (ani výmluva), proč psát bez diakritiky."
Duvod tu samozrejme je. Klavesnice je anglicka a nevidim duvod, proc si komplikovat psani z 27 znaku na tusi 40 a dohledavat pres hackovani treba ň ť, pripadne tipovat na klavesnici bez popisku, kde ten znak je. To je proste vec nazoru,
===================================
jsem zastancem zrusit diakritiku i z cestiny uplne.
===================================

Thalia (Lady T)
K tomu JPW jeste. Ten odkaz je mimochodem super na to tema z 2005. Jde totiz o to, ze formulace Juhu je 100% lepsi a nic neprikazuje nez formulace v pravidlech. Kdyby to tam bylo takhle, tak bych jednak nepipnul a druhak by se nikdo nemohl ohradit, protoze je to jen prani majitele. Maximalne bych dospel k rozhodnuti, ze sam budu psat s diakritikou. Ovsem s timhle pristupem moderatoru narazite na neprostupnou zed.
"Ale ta vlnovka je vlevo od jednicky a musis mit anglickou klavesnici."
Myslíš si snad, že na české klávesnici není? Uznávám, je jinde, ale je stále velmi jednoduše dostupná přes Alt + 1 (nebo plus - prostě klávesa nad Q). Důkaz? ~ ;)

"komplikovat psani z 27 znaku na tusi 40"
Takže ani když mluvíš, tak nepoužíváš žádné vymoženosti našeho jazyka a prostě?

"dohledavat pres hackovani treba ň ť"
Na co dohledávat? 90% uživatelů PC (kteří u něj sedí x hodin každý den jako všichni tady) to dávno ví a nemusí hledat. (Minimálně znají tu klávesnici, kterou používaji nejčastěji.)

====================================
Jsem zastáncem vyžadovaní diakritiku vždy a všude.
====================================

"sam budu psat s diakritikou"
O to se očividně všichni snaží již několik let (viz vlákno z 2005). Tobě se ale asi stále nechce - nebo se jen snažíš ostatní nasrat?
<HTML><em>Ale ta vlnovka je vlevo od jednicky a musis mit anglickou klavesnici.</em><br>
Jak už jsem řekla a ukázala výše, já mám českou klávesnici a napíšu to ~.

<em>Mi taky :) Jen nevychazi z zadne vedecke studie, napriklad, ze by pouzili cesky frekvencni slovnik. Takze si to hackuje prevazne tam, kde nema 30:70.</em><br>
Ten nástroj ale neháčkuje (nebo co vlastně myslíš tím hackovanim), ten přehazuje písmenka...

<em>Mimo to jsem zastancem, aby se kompletne odstranil problem y/i psanim jednotneho i. sice bude problem odlisit zensky a muzsky rod, ale koho to kdy zajimalo?</em><br>
<em>jsem zastancem zrusit diakritiku i z cestiny uplne.</em><br>
Barbare. Těmito výroky si svou situaci navíc jen zhoršuješ.

<em>Jde totiz o to, ze formulace Juhu je 100% lepsi a nic neprikazuje nez formulace v pravidlech. Kdyby to tam bylo takhle, tak bych jednak nepipnul a druhak by se nikdo nemohl ohradit, protoze je to jen prani majitele. Maximalne bych dospel k rozhodnuti, ze sam budu psat s diakritikou. Ovsem s timhle pristupem moderatoru narazite na neprostupnou zed.</em><br>
Kdyby to tam bylo napsáno, jak to Yuhů řekl, tak to nejsou pravidla. Pravidla mají být stručná a jasná a né nějaký sáhodlouhý obkecávačky. Je to Yuhůova diskuze, tedy jeho pravidla. K tomu rozhodnutí psát s diakritikou bys měl dospět hodně rychle, protože s tímhle přístupem bys taky mohl narazit na neprostupnou zeď.</HTML>
...tak jo, sice mám co dělat, ale tohle mi vadí:

Aspoň trochu česky (vyjmenovaná slova a shodu podmětu s přísudkem) se dokáže naučit žák čtvrté třídy.

Jestli toho schopen nejsi, nebo máš nějaký mindrák ze základky, tak si piš svůj blog, ale nepropaguj prznění češtiny tady.

To že někdo neumí česky je ostuda a propagace "zjednodušování" je známka (panku? :) ) mentální zralosti pisatele.

Ještě mě napadá cosi ošklivého, ale to tu raději psát nebudu

ještě:
- píšu z pohledu svého věku (í) - pro nedovtipy 9.
- někde jsem slyšel, že hádku s blbcem nemůžete vyhrát, protože vás nesmyslnými argumenty, na které neexistuje obrana stáhne na svou úroveň a tam, vás umlátí dalšími takovými nesmysly. Tady se to jenom potvrzuje.
MzM (markovo.wz.cz)
"hádku..."
:) Z meho pohledu je hlavni, ze jsem sva tvrzeni o 90% citelnosti podlozil. Pocet slov v textu bez diakritiky je o 10% mensi nez s ni. Coz nekdo nekde chtel. Nevsiml jsem si, ze by nekdo toto tvrzeni vyvratil a prilozil vlastni studii, treba resenou jinou cestou nez jsem zvolil.

Vse ostatni povazuji za zcela nesmyslne dohadovani. Kdyz budou chtit, tak mi stejne smazou prispevky nebo mne bloknou. Od mych nazoru neustoupim a zatim mi nepodal nikdo presvedcivy duvod, proc bych je mel prehodnotit. To, ze si to nekdo usmyslel, neni pro mne duvod.
Nevidim duvod, proc si na foru komplikovat psani dalsimi asi 20 znaky na klavesnici. Forum, proti strankam je pomijive.
Dotaz ohledne toho, ze mam na strankach hacky jsem nekomentoval, protoze jsem ho uz minule vysvetloval. Zkratka mi to da more prace tam tu cestinu dostat a kdyby si ten dotycny stranky prosel, tak narazi na slova, kde jsem jiste nejaky hacek nebo carku zapomnel. Ale, kdyz se nechce premyslet...
Argument, ze diakritika je pravopisna chyba take nikdo uspokojive nevyvratil. Snad bych mohl pridat, ze je to jen kosmeticka vada.
Do mailu nikdy nepisi s diakritikou, protoze vetsina web-mail aplikaci je stavena na anglicky format a diakritiku zkratka nezvlada. Totez i bezny mail ma s tim obcas problem.
Nikomu nebranim diakritiku pouzivat. Take nikoho nenutim, aby reagoval na me prispevky. Nebo nedejboze, aby nad nimi premyslel a zkusil hledat odpoved, proc jsem tak odpovedel.

Pokud se nekomu me nazory na diakritiku a treba i y/i nelibi, tak s tim hold jsem smireny. Co clovek, to nazor.
<HTML>A stejně zas nemá mezeru v "10 %".

<em>zatim mi nepodal nikdo presvedcivy duvod, proc bych je mel prehodnotit.</em><br>
Přesvědčivých argumentů, proč psát s diakritikou, jsme ti dali už dost. Jen ty je pořád nechceš chápat.

<em>Pokud se nekomu me nazory na diakritiku a treba i y/i nelibi, tak s tim hold jsem smireny. </em><br>
Ale ono není divu, že se diakritice a vůbec češtině bráníš. To není z lenosti, to je imho z blbosti. Ty totiž zřejmě neznáš základní pravidla českého pravopisu, takže psaní bez diakritiky, bez rozlišování i/y ti usnadňuje skrytí těchto nedostatků. A neříkej, že nevíš, co máš v citované větě za chybu.

<em>Take nikoho nenutim, aby reagoval na me prispevky. Nebo nedejboze, aby nad nimi premyslel a zkusil hledat odpoved, proc jsem tak odpovedel.</em><br>
Jenže my (kdo nechce být mezi "my", nechť se přihlásí) je nechceme ani číst, nejlépe ani vidět. Protože kdo to má pořád přeskakovat, když ty se prostě musíš nacpat všude, i kde neznáš odpověď, nebo ještě lépe do starých vláken, jen abys zase na sebe upozornil. O to my tu ale ale nestojíme.</HTML>