Vzorce (vztahy) ve Wordu

zdravím, potřeboval bych radu jak vytvořit ve Wordu (03, Open) matematické vzorce, tak aby se spolehlivě zobrazili i na starších systémech a zároveň, aby bylo možné tyto editovat (takže není příliš vhodné vkládat obrázky).

Potřebuji to k účelu vytvoření učebnice a program Rapid-Pi se vůbec neosvědčil, protože převážná většina vzorců se rozsypala a vzorce samotné stejně měli podobu obrázků.

Předem moc dík
Dle mého je jediný spolehlivý LaTeX, který by měl fungovat snad všude. Nevýhodou je snad jen to, že není běžně známý a rozšířený a pro někoho složitý. Má však výhodu exportu do PDF, takže běžný člověk si to přečte a navíc to nebude rozsypané. Zkušený nebo autor může dále vzorce upravovat.

Pokud budete editovat jen Vy a ostatním jen publikovat, pak bych zkusil variantu klasického editoru, který bude editovatelný a nerozsype vzorce, a výsledek pak exportovat do PDF.
no ono je problém, že to po mě bude editovat x profesorů ještě několik let, protože každý je zvyklý na jiné podoby, vyjádření a zápisy vztahů, takže by to asi vážně chtělo něco univerzálnějšího.

Prý je něco přímo ve wordu, ale tomu se mi moc věřit nechce, a už vůbec nevěřím jeho spolehlivosti
Pokud to má být univerzálnější, tak opravdu asi jedině LaTeX.

Nástroj přímo ve Wordu opravdu existuje (před pár lety mi jej známý ukazoval), ale opravdu si nepamatuju, jak se spustěl nebo se k němu dalo proklikat. Na první pohled ale vypadal i docela smysluplně. Na druhou stranu.. způsoby zápisu vzorců ve Wordu se s každou verzí trochu mění, take jako univerzální nástroj bych to neviděl.

Doporučené odkazy k TeXu:
http://miktex.org/ (obstojný editor pod win)
http://www.root.cz/knihy/ne-prilis-strucny-uvod-do-systemu-latex-2e/
Ve Wordu skutečně existuje editor vzorců a používal jsem je k vypracování projektů. Jen není standardně dostupný, musí se doinstalovat z instalačky Office. Přistupuje se k němu pak přes menu Vložit - Objekt - Editor rovnic.
To samé existuje i v OpenOffice. Ten je v menu Vložit - Objekt - Vzorec.
Ovšem vzorce mezi Wordem a OpenOffice nejsou kompatibilní. Rozdíly mezi verzí Wordu jsem moc nezkoumal, ale na to bych se moc nespoléhal. Zvláště mezi majoritní verze (Word 6) - (Word XP a 2003) - (Word 2007 a 10).
Nad LaTeX existuje vizualizační nádstavba (tuším Lyx), ve kterém se to píše jako ve wordu...