Zkoumání legálnosti dodaných podkladů

Když mi zákazní dodá podklady pro vytvoření webu, texty, podklady, nějaký orbázek jak má web vypadat. Je mojí povinnosti zkoumat, zda jsou dodané podklady a vzheld webu legální? Tedy zda texty a obrázky jsou skutečně zákazníka (zda je někde nestáhl a nevydává za svoje), zda vzhled webu co mi dal k nakódování se již někde nevyskytuje?
Případné pozdější spory padá na hlavu zákazníka, protože je to jeho web.

Takže pokud dojde, k tomu, že web je okopírován, čí porušuje autorská práva, pak jako první je za to zodpovědný zákazník. Zákazník pak může případně hodit vinu na Vás. Na Vaši obhajobu jsou důležité právě ty podklady. Pokud je chyba už v podkladech, pak je zodpovědný zákazník. Vy jste jen plnil jeho požadavky. Pokud nelze prokázat, že chybu způsobil zákazník, pak je to už horší a vina padne na Vás. V tomto případě se můžete se zákazníkem soudit nebo se dohodnout.

Takže zkoumat, zda jsou podklady legální, není Vaše povinnost. To si musí ohlídat sám zákazník. Co Vám zákazník dodá, to také provedete. Pokud jste pečlivý nebo se chcete vyhnout nějakým pozdějším problémům, tak Vám nic nebrání si to ověřit. Pokud si však budete myslet, že se Vám na podkladech něco nelíbí, tak je radno o tom hned informovat zákazníka. Je lepší na nesrovnalosti přijít hned než později, kde se to může cvrknout a způsobit ještě větší potíže.
Jak si mám ověřit legálnost podkladů ?

Texty by šlo hodit do google, ale co grafika, nebo design webu (poslal by mi "nákres" jak má web vypadat) ?
Jak ověřit legálnost podkladů? Jednoduše - najmi si právníka...
Michal Kolesa: a jak radí Lama s tím právníkem sepiš právně neprůstřelný vzor smlouvy, ze které vyplyne jak se to s podílem na stránkách má, kdo za co odpovídá a tu smlouvu pak s dotyčným uzavří.
Tak to v mém případě nejde. Dělám weby za několik stovek a nemůžu si dovolit platit tisíce za právníka a nutit zákazníka do takových obstrukcí tak mi uteče ke konkurenci. Ale rada je to dobrá. To uznávám.
<HTML>IMHO stačí dát do smlouvy cosi jako že zákazník (zadavatel) zodpovídá za legálnost jím dodaných podkladů a že jím dodané podklady jsou tyto... (příloha smlouvy, nebo něco takovýho). Pak je to neprůstřelné.

Ale: je lepší si to sám ověřit. Jasně, když to sepíšeš neprůstřelně, nic se ti nestane, ale jakékoliv opletačky je lepší řešit hned v zárodku.</HTML>
Michal Kolesa : už jsi tu nějaký pátek a mohl jsi si na mě a lamu už udělat názor. Jasně, že kvůli smlouvě není potřeba najímat právníka, pokud tedy nesedí nějaký vedle u piva (např.) a nenapíše ti vzor na tácek od piva.
Já jsem zatím udělal 2 weby.Oba bezesmlouvy. U prvního s placením nebyl problém. u druhého je. Zákazník chce platit převodem, ale já nemám účet. a poštovní poukázkou mi peníze poslat nechce.
To je právě to. Všechny náležitosti se řeší předem a ne na konci.

Tak požádej někoho důvěrného, který účet má, a zákazník pošle peníze na jeho účet. Až to tam dorazí, tak ti to vyplatí hotově. Nebo si založ účet. Nebo přesvědč zákazníka, aby udělal výjimku.
Ono je to s tím ověřováním jednodušší, než se zdá. Prostě na zákazníka hned zkraje vybafni: "Kdes to ukradl?" Když popře, že něco (nebo cokoliv) čmajznul, tak mu už nevěř ani slovo a jdi o dům dále. Ten web jsi mu už předal? Pokud ne, tak na něj kašli - pokud ano a máš k němu ještě přístup - tak ho smázni. Jinak Smolík. :-)
1) Nikoho důverného nemám.
2) Jak mám zákazníka přesvědčit ? Já nemám náturu na nějakké vyjednávání.
3) Pokud bych trval na smlouvě tak by ze zakázky nic nebylo. Takhle mám, alespoň nějakou "refrenci"
<HTML>Je těžké založit si účet? (Jasně, v současném bankovním kartelu se spoustě lidí nechce.)</HTML>
mozná problematické - viz stránky, možná poplatky budou větší než výdělky
DS to vystihl přesně. V mém městě je jedna banka dražší než druhá.
A nebudu psát číslo účtu někam do internetu. Podle bankovních podmínek se číslo účtu musí držet v tajnosti
Možná nemá tolik peněz, aby je vkládal do banky ;)

Jinak mohu doporučit mBank. Za celou existenci mi z účtu nic nestrhly. Teda až na jednu. To, když jsem si nechal převést důchod na účet. Ruční podpis na potvrzení žádosti (dnes za 100 Kč). Jinak mi to tam spíše roste ;) A vytvoření účtu lze i v klidu z domova. Na internetu vyplníš, poštou pošlou papíry k podepsání a odešleš zpět nebo pošlou kurýra.

V Česku má číslo účtu jen informační hodnotu. Číslo samotné se nedá zneužít. Jinak by je různé společnosti nebo organizace nezveřejňovaly.
Je důležité udržet si zákazníky a ne nadarmo se říká "náš zákazník, náš pán". A vyžaduje-li to situace, je třeba jít s dobou -- a bezhotovostní převody jsou víceméně nezbytné. Osobně bych tedy problém s platbou řešil založením účtu (například u již výše zmíněné mBank jsou poplatky minimální a s přihlédnutím k frekvenci využívání účtu si dovolím tvrdit, že dokonce žádné). Banky si dnes většinou nedovolí podmínit zřízení účtu "minimálním stavem", takže stačí pár korun v plusu :)

Pokud se ti nechce - doporučím si někoho důvěryhodného, kdo účet u nějaké banky má, sehnat ;) Nikdy nevíš, kdy se ti to bude hodit a nebo potřebovat.

A k číslu účtu - v Evropě je opravdu víceméně informativní, přesto banky nedoporučují jej zveřejňovat (a skutečně jej zveřejňuje opravdu málokdo). Povinnost zveřejnit číslo účtu mají (pokud se nepletu) jenom neziskovky.

K projektům si dovolím jenom jednu větu: Vždycky všechno dohodnou předem. (Ale i na výjimky se musí myslet a je vhodné při domluvě nechat místo pro změny -- například řešení chyby v návrhu, která projekt o prodraží/odloží at.)

Mimochodem, pokud nabízíš na svém webu nějakou placenou službu jako fyzická osoba, je vhodné někde (třeba v patičce) úvést číslo živnostenského listu ;) Přidá to na důvěryhodnosti.
kde nemám sehnat někoho s účtem? Kromě rodičů nikoho nemám.
Živnost nemám. Zakázek není tolik, aby se to vyplatilo. a "kolidovalo" by to s mím invalidním důchodem a ani nevím, zda by mi to doktoři povolili. A pokud nevydělám víc než 20 tisíc za rok tak se to nemusí ani danit Což se mi vydalt NEPODAŘÍ. Že dostanu nějakou zakázku je dílo náhody.
S přístupem, který tu prezentuješ můžeš pomáhat s děláním webů leda tak nějakým místním nešťastníkům, kteří mají problém s tím, kde vzít index - a nejspíš zadarmo.
Podívej se po webu jaká je tam nabídka.

No nic ve zlém, ale pokud budeš psát takovéhle story po webu:

Vstávám v 8
Jdu nakoupit nebo si ještě jehnu a spím do 11
Sednu si k PC čtu nové položky v RSS a články na které odkazují
Naobědvám se
Někdy jdu ještě nakoupit
Zase si čtu nové položky v RSS a články na které odkazují
Koukám na televizi
Večeřím
Zase si čtu nové položky v RSS a články na které odkazují
Do 22 hodiny si dělám na PC a pak jdu spát

to spíše zákazníky odradí. Ceny: ceny od 50 kč - to také moc nepovzbudí, zdá se oproti tomu druhému extrému příliš málo. Kolik zaplatím když ti půjdu na postu poslat poukázkou peníze? A to ještě budu muset určité stát v nějaké frontě.

Taky by to chtělo trochu zamakat na prezentaci - vyhledávače, katalogy, trochu přitažlivější vzhled svého webu, ...

Co asi tak můžeš ztratit když si u mBank zřídíš účet, kde nic skoro nebude?
Jsem invalidní důchodce ve __III.____stupni____invalidity____ tak je asi logické, že v 6 ráno nestojím u linky a nemakám do 6 do večera, né? Beru léky, po kterých se mi chce občas spát. Běžte k doktroce a nechtre si předepsat co užívám a při prvních tabletách budete rád, když dolezete na záchod.

Na kolik mám podle vás zdražit?
Kdybych byl profík tak si za stránku naúčtuji 5kilo.

Dnes je spousta možností si stránky vytvořit svépomocí (estranyky,webnode,...) a udělat web se učí už na základní škole (dokonce i na obyčejné vesnické zkladce se učí PHP+MySQL !).

Kolik zaplatíte v bance, když pošlete peníze na účet ?

Máma se v bankovnictví vyzná a mBanka se jí nelíbí.
Tak si nechej poslat peníze na účet rodičů. Nebo jim snad nedůvěřuješ?

Abych to nějak uzavřel. Webovky děláš v podstatě něco jako koníček. Tudíž u tebe nejde o plnohodnotnou práci. Takže veškerá činnost je v podstatě jen na domluvě mezi tebou a zákazníkem. Pokud narazíš na trable, tak je to horší a jde jen o to, jak se s tímto se zákazníkem vyrovnáš. Zde by se přece jen hodila nějaká ta vyjednávací schopnost, protože by to mohlo vyústit ve prospěch zákazníka a ty z toho budeš tratit.
Tvůj stav a možnosti jsou v takovém stavu, že nejsi schopný dělat plnohodnotné weby nebo přijmout větší zákazníky. Prostě jen taková kamarádská výpomoc.

Co se ji konkrétně na mBank nelíbí? Mně to vyhovuje. Samozřejmě to není svatoušek a někomu jeho služby nemusí vyhovovat. Však jde také o nízkonákladovou a bezhotovostní banku. Pro běžného klienta nabízí služby jako kterákoli jiná banka.
A tím je spojen i ten tvůj dotaz. Kolik a jak dostat peníze na účet. mBank má sice pobočky, ale neumožňují hotovostní platby. Takže se musí použít jiné metody. První je poštovní poukázka, kterou lze využít na kterékoli poště. Platí se asi jen poplatek za poukázku. Další možnosti je jít do jiné banky, ale nevím zda to umí. Myslím, že jo, ale za vyšší poplatek. Jinak na účtu se pak nic neplatí. Příchozí platby jsou zdarma.
Rodiče si nepřejou, aby někdo znal číslo jejich účtu
S tím děláním webů jako koníček MÁTE pravdu
Já se v bankách nevyznám. mBanka se nelíbí máme. Když jsem jí řeklm že vše se obsluje přes internet tak se zhrozila.
Já jen zopakuji otázku:

"Co asi tak můžeš ztratit když si u mBank zřídíš účet, kde nic skoro nebude?"

Když si pro to své podnikání zřídíš tento účet, kam ti jednou za čas něco přijde a ty si to vzápětí vybereš (respektive 3x do měsíce - to je myslím výběr v bankomatu zdarma")

Tvoje jediná šance je získávat lidské kontakty a působit pozitivně (což z nynějších příspěvků příliš nesálá) a to můžeš třeba i přes toto fórum, třeba tím, že se se svými nízkými cenami nabidneš s pomocí lidem, kteří si tu nevědí rady - a třeba si s nimi dohodneš i poslání honoráře v obálce.
(Nemyslím si, že by nějak super zabralo např. "libimseti" a podobné - i vzhledem k tomu vytahému tričku na fotce a vzhledu ve stylu "Hare Krišna")
To, že třeba někdo nezaplatí je riziko podnikání a musíš to tak brát, jak ostatně už napsal Tomík. Ostatně ti nic nebrání udělat na WZ učet, kde jim web předvedes jako demo.
Já si živě dovedu představit jak asi může vypadat:
Zase si čtu nové položky v RSS a články na které odkazují
a řekl bych, že to většina lidí bude chápat jako ubíjení času na internetu,
co takhle napsat:
"Věnuji se studiu nových trendů a technologií na internetu"

Howgh
Ehm, jak to tak čtu.. nemá tvá maminka něco společného s paní Pohlovou? (http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_internetov%C3%A9_memy) Neber to ale prosím jako urážku. Chci jen poukázat na konzervatismus starších lidí.

<mimo téme>
Nějaké služby na internetu tví rodiče používají? Např. facebook a jiné sociální sítě jsou několikanásobně větši bezpečnostní riziko než sdělení čísla účtu člověku, který ti jednou pošle malou částku (a poté číslo zapomene ;)
</mimo téma>

"Obsluhuje přes internet" není zrovna šťastná formulace. Musí se totiž rozlišovat platby kartou přes internet a klasické internetové bankovnictví.

Platby kartou (s těmi můžou mít tví rodiče špatnou zkušenost) přes internet (zákazník musí obchodníkovi sdělit CVV/CVV2 karty) opravdu většinou bezpečné nejsou - často se to dnes řeší duplicitní kartou nebo duplicitním účtem To je však kapitola sama o sobě.

Jinak lze dobře předpokládat, když si přivyděláváš tvorbou webů, že si jsi většiny nebezpečí na internetu vědom. Při šifrování na wifi (pokud používáš) a šifrování http komunikace není (v dnešní době) v reálném čase možné pro třetí stranu získat obsah komunikace.. ale to je mimo téma, na delší povídání a již to bylo napsáno tisíckrát. Většina bank používá k potrvzování plateb/změn na účtu druhý komunikační kanál (většinou gsm síť), takže ani v případě napadení uživatelovat pc např. keyloggerem, se nedá účet "vykrást". (Tím spíš, když je tam pár korun.)

Nemám účet u mBank, takže nemůžu průkazně ověřit, že i mBank používá k ověřování člověka smsky. Co si ale pamatuji z kamarádova vyprávění, tak ano.

<neberte vážně>
Většina lidí mBank nevěří proto, že prakticky zrušila poplatky. Jsou zvyklí platit a když jim to někdo nabídne zadarmo, tak hledají zradu.
</neberte vážně>

___
Když nad tím tak přemyšlím, tak se nám podaří možná přesvědčit tebe. Přesvědčit rodiče (a že to jistě není lehký úkol) už musíš sám -- některé informace (například ze stránek mBank) ti to ale mohou usnadnit ;)
1) V IT vyznám slušně.
2) Máma umí na PC minimum (zná jenom server seznam.cz). Dělá pojišťovací pradkyni a neumí pořádně ani s tím pojišťovacím modelačním progarmem. Neumí se dostat do mailu přes webové rozhraní, takže neví co ji pojišťovna píše.
3) Ví, že nějaké elektronické bankovnictví existuje. ale nepoužívá ho, protože se toho bojí a neumí to.