Windovs

Dobrý den potřeboval by jsem poradit. Nenedávno jsem přeinstalovával Windovsy. Vše proběhlo tak jak má, nainstaloval jsem ovládače a vypl ho. Teď když ho zapnu tak mi to piše, že systém nebyl správně ukončen a dává mi to na vybranou jako stav nouze..... nic z toho nejde vzdy se to vráti sem a běhá to do kolečka, a když zkouším přeinstalovat windovsy tak mi to píše, že nastala nějaká chyba, že mám zkontrolovat pevny disk. Chtěl jsem se zeptat není nějaká možnost jak se do něho dostat na pevny disk mám tam důležité věci, kdere jsem si ještě nestihl zazálohovat. děkuji moc za rady
V tom nouzovém režimu by ses přece měl dostat normálně na disky. Pokud to nejde, tak je ještě možnost fyzicky ten disk vymontovat z PC a např. pomocí boxu připojit k jinému PC a data překopírovat. Jinak nezbude než formát disku (kontrola a případná oprava vadných sektorů - jestli je opravdu vadný) a nová instalace systému (je vhodné vytvořit na HDD oddíly - když odejde systém, data většinou zůstanou neporušena).
Na disk se můžeš dostat použitím tzv. Live distribucí. Což jsou linuxové distribuce na CD/DVD, které stačí nabootovat a spustí se Linux včetně grafického rozhraní. V podstatě se to chová stejně, jako bys je měl na disku, akorát to bude pomalé. Z nich pak můžeš zálohovat soubory. Kdybys potřeboval volnou CD/DVD vypalovačku pro zálohu, pak je možnost live distribuci nahrát i na flash disk.

A k problému mohu říct jen to, že za to může pravděpodobně nekompatibilní nebo poškozený ovladač. Na to, že nejde ani nouzový stav, bych spíše hádal na poškozený primární ovladač (disk, řadič, základní VGA driver).
Pokud používáš Windows XP, pak bych možná zkusil ještě provést příkaz chkdsk c: /r z Konzoly pro zotavení.
Nebo použít Lamův nápad. Disk odmontovat a na jiném počítači připojit a zazálohovat.
Já vám moc děkuji. Právě zkouším stáhnout zkušební verzy toho live distribuce. Tak doufám, že to půjde. Jinak HDD vyndat nemužu, protže ho mám v notebooku a ten je ještě na záruce.
HDD vytáhnout můžeš, výměna pamětí nebo disku není důvodem ke ztrátě záruky (Pokud při tom nepotrháš některé vybrané samolepky, které tam někteří výrobci nalepují).

>"Zkušební verzi"
Live CD/DVD jakékoliv linuxové distribuce není zkušební verze, ale víceméně instalační medium ;)
Tak jsem stáhl Mandriva Linux a nainstaloval. Chtěl jsem se ještě zeptat, jestli nikdo neví jestli se dá, nebo jak se tam instalujou programy, ovladače. Děkuji moc.
Mandrivu nemám, takže vařím z vody.

Pokud používáš grafické prostředí KDE či Gnome, měl by v nabídce být nějaký konfigurační nástroj. Kdysi se jmenoval drakeconf nebo tak nějak. Tomu jen sdělíš co chceš nainstalovat, o zbytek by se měl postarat sám.
A sakra tak tomu nerozumím :-(
<HTML>V každém dnešním linuxu je nějaký instalátor balíčků. Prohledej hlavní nabídku, určitě tam někde bude.

// EDIT: Ale řekl bych, že jsme nějak sešli z cesty. Problém zní: jak zachránit data z disku, případně zprovoznit Windows na něm. Rozhodně nebude úkolem instalovat na disku Linux, pokud si tam dotyčný přeje mít Windows. Nípal.</HTML>
Ne tak já jak jsem tam nainstaloval ten Linux tak jsem nevědomky vše stratil, co mě fakt nasralo, ale když jsem vzchladl tak jsem říkal že je docela v poho a chtěl jsem ho zkusit.

Instalator baličků tam je, ale namužu tam přez něj dát ovladače, takže mi třeba nejde zvuk a jinak nevím jak nad tím vyzrát. A další programy jako ICQ atd.....
Ehm, pokud jsi ty data chtěl zachránit, proč jsi instaloval? Zvlášť když se instalace (kromě toho, že obsahuje správce diskových oddílů) ptá, kam chceš instalovat. No nic, teď už to nespravíš :)

No nic.. pro linux oficiální icq klient neexistuje. Linuxové alternativy jej však zdaleka předčí - z nejpoužívanějších například Pidgin a Kopete.

A z hlediska driverů to může být nastavování na delší dobu -- někdy stačí zvolit správnou volbu "ze seznamu", někdy je však potřeba i ruční úpravy conf souborů. Nejlepší postup na zprovoznění je vyhledávání v googlu "vyrobce_a_oznaceni_hardware_ktery_nefunguje jmeno_linuxove_distribuce verze_distribuce" a pokračování podle návodů :)
No s tou instalaci. Tam bylo více potíži tak jsem to jen zaokrouhlil.
mal som podobny problem. Stacilo mi hodit Win cd a spustit v prikazovom riadku prikaz CHKDSK, ked to prebehlo tak stacilo restart a uz to slo v najlepsom poriadku.
A kde najdu příkazový řádek?
Microsoft to stále mění. Nejprve se to jmenovalo command.com, potom cmd.exe a teď se to může jmenovat zase jinak. Měl bys to najít ve startovacím menu jako "příkazový řádek" nebo tak nějak.

Omlouvám se za nepřesnosti, dlouho jsem Microsoftí menu Start neviděl. Snad to nějaký uživatel Windows napíše lépe.
Pro Wndows XP se tomu říká konzola pro zotavení a dostaneš se tam pomoci instalačního CDčka Windows XP.

Viz: http://www.tipypropc.cz/konzola-pro-zotaveni-a-chkdsk-zkontrolujte-disk/
příkazovej řádek by měl jít vždycky:
start > spustit > cmd.exe
<HTML>Myslíš, že na to Metalic za těch pět měsíců ještě nepřišel? Příště, prosím, nevytahuj takové kostlivce.</HTML>