automatické zapsání/vyřazení z databáze

Dobrý večer,

měl bych na Vás dotaz, bylo by pěkné, kdyby to šlo ....

Mám databázi klientů, které obesílám novinkami. E-mailové adresy ručně vkládám/odebírám a rád bych tento proces nějak automatizoval. Je možné aby se zákazník odesláním e-mailu z jeho PC automaticky přidal/odebral z mé databáze?

Děkuji za radu.
Ano, je to možné.
Můžeš mi prosím poradit, jak na to?

Je to možné i na webuzdarma?

Děkuju
Mail na WZ se k tomu nehodí, ale to nevadí. Můžeš použít třeba Seznam. Při stáhnutí přes POP3 to vyfiltruješ např. maildropem, sestavíš HTTP dotaz a např. programem curl uděláš změnu na webu v databázi.

Jednodušší je však přihlášení/odhlášení přes webový formulář.
Ano, jednodušší je to přes webový formulář. Člověk vyplní svůj mail, klikne na odhlásit, a je to.

Přes email je potřeba, aby se php skript přihlásil do emailové schránky (třeba na seznamu), prolez ty maily a podle toho něco udělal. Když jsem si s tim hrál naposled, tak ty funkce byly takový dost neohrabaný, možná je to nyní už lepší - používal jsem funkce imap*, nevím jestli je na to i něco jiného. Ale co vím je, že se proslýchá, že minimálně u několika uživatelů jsou imap funkce zakázané.
RSS a nemusis nic ukladat v databazi.
hmmm, formulář by byl nejjednodužší ale myslím že dost lidí se raději o aktuality nepřihlásí, když to není úplně jednoduché (kliknout na odkaz v mailu a odeslat).

S RSS nemám žádné zkušenosti, jak bych to mohl udělat, v čem je to lepší než uložit to do databáze ...?

Děkuju
Formulář je nejjednodušší také v tom, že se může přihlásit k novinkám i ten, komu jsi e-mail neposlal. Může se přihlásit každý návštěvník stránky.

Rss je obyčejný xml výstup (najdi si na internetu správný formát - má standardizované jména tagů apod.). O odebírání rss se potom starají uživatelé sami. Když na stránkách něco změníš, upravíš podle toho rss - např. přidání nového článku, komentáře apod. Na druhou stranu to vyžaduje používání rss čteček (nebo podobných služeb), které budou návštěvníkům novinky stahovat (stahovat rss soubor). Je zbytečné se o tom více rozepisovat, na webu jsou tísíce způsobů, jak na RSS ;)
"kliknout na odkaz v mailu a odeslat" - no to přece stačí! Odkazem nebudeš posílat mail, ale budeš ho mít třeba jako:

Pokud chcete odebírat naše novinky, klikněte na tento odkaz: http://vilajosefina.wz.cz/prihlasit?email=rur@seznam.cz
Pokud už nechcete odebírat naše novinky, klikněte na tento odkaz: http://vilajosefina.wz.cz/odhlasit?email=rur@seznam.cz

Jediná komplikace je pak v tom, že nemůžeš zaslat všem hromadně jeden email, ale musíš ho pro každýho vygenerovat zvlášť, aby v tom odkazu byla jeho e-mailová adresa. Ale to v PHP není problém - a je to asi jednodušší než to cos chtěl dělat původně.

RSS mam radši než e-mailový newslettery, ale málokdo to používá, lidi na to nejsou zvyklý, viděj RSS, nevědi co to je, a radši jdou od toho dál... Ale jako RSS čtečka stačí každej lepší e-mailovej klient nebo internetovej prohlížeč (i nový IE, to jsem se docela divil)...
R.U.R: Hromadné maily umí posílat např. junkmail. Sám si adresy seřadí podle domén a na společnou doménu ten mail pošle 1x se seznamem mailů v Bcc. Mailserver příjemců to sám nastrká do jednotlivých schránek.
máš naprostou pravdu R.U.R. , takhle by to mělo jít a snad i v celku jednoduše. Mám zkušenost s MaxBulk mailer a tam by také mělo být možné přidat e-mailovou adresu do každého mailu zvlášť.


Tak zatím a děkuji
Jo, taky jsem kdysi měl nějakej program co to uměl rozeslat a do obsahu vkládat třeba email nebo jméno.
Ale když už je ta databáze na webu, tak bych to rovnou posílal z téhož webu pomocí php skriptu, protože ten se může rovnou připojit do databáze a vycucat si z ní ty maily. Pochybuju, že nějakej z těch programů si dovede stáhnout seznam těch adres z webu, byť by to byla implementovatelná funkce. (Chachá, a já bych to uměl napsat.)

Není zač, ládo se stalo :-)
R.U.R: Na tom programu není nic těžkého. Z webu stáhneš seznam pomocí curl a po řádku ho strkáš jako parametr programu mail, Asi takto:

curl -s http://jsrosa.wz.cz/seznam-abonentu.php |
while read adresa; do
echo "text mailu"|mail -s "předmět" "$adresa"
done

To je celé! Jen to není tak efektivní, jak by mohlo být, tj. každému z abonentů se posílá samostatný mail. Takže výkon jen několik tisíc rozeslaných mailů za hodinu.
Kit: Hraješ si na tenkém ledě - už vidím, jak se to někteří experti snaží spustit na strojích s Windows.. ;) -- a stejně by to mohlo být hezčí, třeba s pomocí vi (ed) jednoduše nahrazovat jména :)
Však to funguje i ve Windows. Stačí doinstalovat Cygwin.

Co se týká nahrazování jmen, tak sed by na to byl vhodnější. Ovšem proč jít s kanónem na vrabce, když funguje

echo " ... $adresat ... Vážený $osloveni ... " | mail "$adresa"

stačí jen v cyklu správně plnit proměnné. Možností je celá řada. Jen si vybrat vhodné nástroje.
morca (vilajosefina.wz.cz)
Mailova komunikace ma tu nevyhodu, ze si vemu seznam vsech tvych mailu, mailu tvych kamaradu a pod a vsechny vas tam registruji. Minimalne vam dojde registracni mail, coz je celkem opruz.

Dalsi nevyhodou je, ze mail se da kompletne padelat. Cili, az mne to prestane bavit, tak ti zacnu posilat maily odeslane od tebe nebo tvych kamaradu a do nich napisi kod nejake reklamy. uz vidim tve nadseni :)
peta: Vždycky existuje možnost poslat pro každého e-mail úplně samostatně. S jedním adresátem, bez dalších adresátů v cc, bcc. Taky jsem to tak již několikrát řešil.

A ohledně spamu (tebou zmíněných falešných e-mailů).. některé filtry automaticky zařazují zprávy, kde neodpovídá (je přiřazena jiná) IP smtp serveru s DNS záznamem domény, do spamu/spamového koš/rovnou je maže.
peta: to první jsem vůbec nepochopil
A jinak ano, emailová komunikace má ten problém nespolehlivosti atd., ale v tvém příspěvku mi chybí řešení - domyslel jsem si správně, že řešením je RSS? To má zase jiné problémy... Přinejmenším to, že email umí používat prakticky každý, zatímco RSS prakticky nikdo...
R.U.R. (jsrosa.wz.cz) je velmi slozite pridat do stranek navod, jak pouzivat RSS s nekolika prohlizeci?
peta: Jenže spousta lidí dnes žije v domění, že návody čtou jenom idioti. Navíc člověk je od přírody líný a návod si nepřečte. Proto si radší vybere e-mailovy newsletter, který zná (a nic k němu nepořebuje).

Ideální případ nastane, když stránka poskytuje oboje - e-mailové newslettery i rss výstup (může jich být třeba i více - rss komentářu, rss článků apod.). Z hlediska práce to není vůbec složité.
Máš pravdu, stránka by asi měla nabízet jak e-mailové, tak rss newslettery.

Myslím ale, že 99,99 našich zákazníků je nepoužijí (naši zákazníci jsou rodiny s dětma, starší lidé....). Situace by byla jiná, kdybych měl skateshop, nebo prodejnu PC her ... atp).
by ses divil, ale vetsina lidi s rss jsou prave ti starsi :)
To je jedno, proste to byl napad, jak se vyhnout ukladani a mazani v databaze. RSS nic z toho nepotrebuje, RSS si smaze kazdy sam od sebe, kdyz nema zajem, nepotrebuje byt online pripojeny.

Kuprikladu ja nepouzivam nikde zasilani novinek na mail. RSS uz take ne, protoze k mym programum tam chodilo kazdy den asi 10-15 novinek a to sory, nestiham cist.
peta:
Tak mrkni na náš web - jsrosa.cz, je tam RSS i popis k tomu, všichni co jsem ji ho dával přečíst ho chválili.
Má to o něco míň než 100 zobrazení za měsíc, to je prostě pár uživatelů, tipuju tak asi jeden nebo dva... Už to tam visí asi dva roky, zákazníků máme pár set, z toho aspoň polovina používá ten web.