slova do databáze

Dobrý den,

snažím se do databáze vložit slova ale jdou mi tam vkládat jen čísla, když chci vložit slovo napíše mi to "unknown column", nemůžu přijít na kde mám chybu, neví prosím někdo?
Nenapsal jsi do jaké databáze (nejspíš MySQL) ani typ sloupce, do kterého se snažíš ta slova natlačit. Nevidím ani příklad neúspěšného pokusu, takže ani nemohu tušit, že ti třeba chybí apostrofy kolem řetězce. Tolik mi říká má věštecká koule.
Ano databáze MySQL, tabulku mám nastavenou správně, protože když vkládám přímo v tabulce pomocí SQl, tak to vloží ale pokud chci vložit ze stránky, tak to nejde, kod mám takto:

<?php
$id_spojeni = mysql_connect("mysql.webzdarma.cz","scofi","........");
if (!$id_spojeni)
die("Spojení s MySQL databází se nezdařilo.");
$vysledek_vybrani = mysql_select_db("scofi",$id_spojeni);
if (!$vysledek_vybrani)
die("Databázi pokus se nám nepodařilo vybrat.");
$sql = "INSERT INTO book(name)VALUES (´franta´)";
$vysledek = mysql_query($sql,$id_spojeni);
if (!$vysledek)
die("Nepodařilo se vložit nová slova.");
?>
Nechápu, proč při neúspěchu spojení s databází někdo volá funkci die(). Ještě jsem ji nepoužil. Přece je nutné zobrazit alternativní obsah, ne?

Ještě by sis mohl nechat zobrazit chybové hlášení. Ovšem podle "unknown column" se snadno dá odvodit, že sloupec "name" v databázi vůbec není. Možná se jmenuje "Name" nebo "NAME", ale to jsou odlišné názvy.

Vypiš si "EXPLAIN book;", ať vidíš, jestli je název sloupce malými nebo velkými písmeny.
Problém je jednoduchý: používáš zpětné apostrofy tam, kde patří normální apostrofy. V MySQL (tohle je pro každou implementaci SQL odlišné) slouží zpětné apostrofy k odlišení sloupců a vůbec názvů použitých pro databázi a tabulky. Řetězec se uzavírá do apostrofů, alternativně do dvojitých uvozovek (které se hodí při generování dotazu z php).

Tvůj SQL dotaz by tak správně měl vypadat takto:

INSERT INTO `book` (`name`) VALUES ("franta")

___
To, co tam máš použitý za znak možná ani není zpětný apostrof. Co je to sakra za znak?
Jenže on nepoužil zpětné apostrofy `, ale místo normálního apostrofu ' použil dopředný apostrof ´ nebo co je to za znak. Přiznám se, že jsem to přehlédl.

Uvozovkám v SQL dotazu je dobré se vyhnout, protože například v PostgreSQL nefungují. Je lepší používat normální apostrofy.
Ten znak ´ vypadá to jako obyčejná čárka, která se dává nad písmeno. Alespoň mi to tvrdí hexdump. Jenže čárka se samostatně nepoužívá, takže se to může jmenovat dopředný apostrof, který se používá pro zobrazení samostatné čárky.

b4 66 72 61 6e 74 61 b4 ... ´franta´
Díky moc za radu.