ještě ke kódování češtiny

Psala jsem:
Když si otevřu novou stránku HTML (napřed jako word, který uložím jako .html) a napíšu si do zdrojového kódu zápis včetně charset=iso-8859-2, zobrazují se mi pak místo ž a š obdélníčky. Mám raději používat windows-1250? Ptám se proto, že se mi to nechce měnit na všech již existujících stránkách.
Thalia odpověděla:
Je potřeba, aby to word uložil v tom formátování, které chceš. Když to ukládáš jako HTML, tak v tom ukládacím dialogu je nahoře položka Nástroje a v ní pak Webové možnosti. V těchto Webových možnostech zvol záložku Kódování a tam si zvol ISO a pak ulož. Ale nevím, zda to pomůže, nemám s tím žádnou zkušenost. Mám Word XP (2002).

já:Už jsem na to přišla. Ten dokument byl uložen tak, jak jsi napsala, ale zdrojový kód byl uložen jako ANSI (vůbec nevím, co to je). Zkusila jsem go uložit jako Unikode a obdélníčky v dokumentu zmizely! Teď to zkusím nahrát na web, co to udělá...

Jenže pak jsem zjistila, že stránka je sice česká, ale při tom převedení do Unikode se mi vymazaly adresy k obrázkům a uvozovky, tudíž se to celé rozhasilo. Tak se ptám:
když nepoužívám žádný editor, jak si mám správně otevřít novou stránku html, když ne přes word?
Jako dobrá volba bývá považováno používání editoru PSPad, viz:
http://www.pspad.com/cz/. Také je doporučován editor NVU, viz:
http://www.czilla.cz/produkty/nvu/

Jen na okraj, existuje také něco,co umožňuje dělat podobně stránky,jako je na http://duhova-kulicka.xf.cz/, tedy pomocí jednoduchého absolutního pozicování (http://www.price-media.demon.co.uk/), ovšem zdaleka to nedosahuje možností NVU