Žaloba

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Jsem administrátorem webových stránek, které slouží jako amatérské noviny jedné jihomoravské vesničky. V chatu, který je součástí stránek se objevili pravděpodobně nepravdivé informace o jednom místním občanovi a ten chce na náš web podat trestní oznámení za pomluvu. Vyhrožuje zrušením stránky a žalobou vůči mojí osobě. Dá se proti tomuto obvinění nějak bojovat a jakého možného úspěchu může žalobce dosáhnout. Předem děkuji za odpověď.
Nejsem na pravo, ale cela vec je spise ve Vas prospech. Pokud tedy dojde k soudu, tak k velkemu pravdepodobnosti dojde k zamitnuti pripadu.
Chat je verejna sluzba, kde jini uzivatele vyjadruji sve nazory. Tudiz nejste vlastnikem onoho nepravdiveho vyroku. Pokud jste ten vyrok nenapsal Vy. Podat zalobu za pomluvu lze pouze na osobu, ktera onen vyrok napsala.
Vy v tomto pripadu figurujete jen jako provozovatel onoho chatu. Tudiz po Vas muze soud pozadovat jen o odstraneni toho vyroku a pripadne naridit, aby jste se pozkozenemu omluvil. Nejlepe, kdyz to udelate i sam. Soud dale muze pozadovat o zaznam chatu, vcetne identifikacnich udaju (ip adresa, atd). To muze byt problem, pokud se zaznamy neukladaji. Pokud pozkozena osoba tento zaznam nema, tak je cely proces k nicemu. Bez dukazu neni koho obvinovat ;)

Provozovatele web stranek maji urcitou vyhodu. Tam kde obsah vytvareji jini uzivatele (chat, diskuze, pridani linku, apod.), neni provozovatel zodpovedny za obsah. Jeho povinnosti je pouze pripadne tento obsah odstranit.

Tot muj nazor.
Viděl bych to jako Tonik.

Nejlepší je, když k tomu fóru uděláš nejaká pravidla, kde jasně napíšeš, že nejsi odpovědný za výroky ostatních. Dělají to i jiná média. Napadl mě třeba ČRo1 Radiožurnál, kde v pořadu Radioforum před přímým vstupi posluchačů do pořadu říkají něco jako, že jde o živé vstupy a Radiožurnál nenese odpovědnost za jejich obsah.

Teď máš všechny trumfy v ruce. Pokud je jasné, že ten výrok je nepravdivý, tak ho smaž. Jinak je důkazní břemeno na žalujícím. On musí dokáz KDO to řekl nebo napsal a to nebude jednoduché. Ani IP adresa nemusí být jednoznačná identifikace.

Takže doporučuji:
1. Smazat onen výrok
2. Zřeknout se v pravidlech odpovědnosti za výroky jiných