Webkamera

Dobrý den , prosím vás o radu jak mám dát na stránky webkameru? Děkuji předem za odpovědi.
Vlastní webkamera je na WZ zakázána. Zatěžuje server neustálým nahráváním obrázku na server.

Webkamery odjinud (na jiném serveru) je povolen s rozumným refreshem (od 5 minut). V tomto případě se jedná o obyčejný obrázek.
Nejjednodušší stav je, když je kamera přímo zapojena do internetu a na "nějaké adrese" zobrazuje aktuální stav (např. http://192.168.1.5/images/now). Ovšem to vyžaduje mít na oné adrese běžící i http server, adresu mít jako veřejnou (tedy žádný NAT) a ideálně stálou (aby se po měsíci používání nezměnila). Pak stačí obrázek vložit do stránky a případně javascriptem nebo s pomocí flashe refreshovat (aby se docílilo efektu "kamery").

Řešení, které popsal Tomík (a na WZ je zakázáno) je samo o sobě dost "provizorní". Doporučuji použít pouze pokud není možnost získat stálou veřejnou IP. Nějaký stále běžící systém připojený do internetu to totiž vyžaduje také. A režie, kterou kamera spotřebuje na neustálé odesílání obrázků na nějaký server není malá - už pro nahrávání každou vteřinu by muselo být FTP spojení otevřené stále.

Prvně by sis měl položit otázku, jestli tu webkameru vůbec potřebuješ. Pokud ji opravdu chceš, musíš si zajistit návštěvníky (kteří se na ty obrázky budou dívat). A samozřejmě nesmíš zapomenou na provoz, který tě to bude pak stát (elektřina stále běžícího pc, připojení k internetu, někde doplatek za veřejnou/stálou IP apod).
Používal jsem kdysi webkameru, měl jsem snad dokonce vytáčený připojení, a nějak to chodilo. Prostě jsem na počítači rozběh program, kterej k ní byl, ona rozjela server, a když jsem na svym webu zadal svoji aktuální IP, tak se mi tam vytvořil odkaz, na kterym byla ta webkamera dostupná. Takhle nějak přibližně to bylo, víc nevim.
V pravidlech jsem o webcam nic nenašel
Michal Kolesa: Přesně, ono tam totiž není napsané, že je povolena ;)
Abych to uvedl na pravou míru. Ona ta zakázanost je zakotvena někde jinde.

Je zakázáno:
provádět na serveru zátěžové testy nebo spouštět skripty, které by mohly způsobit zpomalení či znepřístupnění některých služeb serveru.

Pokud dokážete provozovat webkameru a nezatěžovat při tom server, pak prosím. Ale normálně tomu tak není. Proto je předem zavrhován.

Mimochodem na tomto fóru bylo už kdysi dávno přímé vyjádření administrátora, že webkamery jsou na WZ zakázány. Hledat se mi to nechce. Pokud to někdo najde, tak sem s tím.
<HTML><em>Mimochodem na tomto fóru bylo už kdysi dávno přímé vyjádření administrátora, že webkamery jsou na WZ zakázány.</em>

Něco najít za těch X let zpět je prakticky nemožné, a proto vám to nechám jako domácí úkol. Abych vám to ulehčil: webcam, webkamera, kamera ani kamer nikam nevedou. To spíš najdete maskota WZ.</HTML>
<HTML>Nípal: taky se hrabeš ve starých threadech? :-) já se tu nad tím taky pochichtávám, dřív tu bývalo veseleji a živeji.

Našla jsem akorát <a href="http://www.webzdarma.cz/forum/read.php?f=1&i=25748&t=25737" style="text-decoration:underline">tohle</a>.</HTML>
<HTML>Thalia: Myslím, že to je přesně ono prohlášení, které mají všichni na mysli. Je vidět, že se hrozně blbě hledá - v prohlášení není slovo kamera ani webcam, je pouze v dotazu, na který reaguje. V každém případě máš bod za splněný úkol.

OT:

Občas, když něco hledám, tak hrabu a najdu spoustu klenotů. Nevím, co mám udělat, aby to tu trochu ožilo. Asi by to tu ožilo, kdyby celkově ožilo i WZ jako takové. X let trčí na PHP4 (jasně, chápu, chcete být první s PHP6), má X let stále tytéž problémy (správce souborů, mail, MySQL...), dokonce dole v patičce je zastaralý copyright. Všechna tahle stojatost, kdy WZ v podstatě za těch X let jenom navýšilo prostor, odradila spoustu aktivních členů (jasně, mnozí z nich už taky zestárli a mají jiné zájmy). Neustále doufám, že se WZ někam pohne, ale stále nic. Jsem zvědavý, jak dopadne ten redakční systém (viz. sekce WebZdarma).

Jasně, do sekce HTML tyhle debaty moc nepatří.</HTML>
1) Ty pravidla vznikly, před několika lety a od té doby se internet zrychlil.
2) Taky by šlo povolit jen nízké rozlišení s dlouhým refresem např jen 320 x 200px / 60s
Vy jste to vůbec nepochopil. Zátěž je zde brána jako systémová zátěž ne propustnosti. Rychlost netu zde nemá vůbec žádný vliv.

Princip webové kamery spočívá v tom, že v pravidelném intervalu se pomocí FTP připojuje na hostitelský server, kam nahraje aktuální snímek z kamery. A už jenom fakt, že se musí pravidelně připojovat na FTP, představuje pro server nepřiměřenou zátěž. Zvláště když vezmeme onen 60 sekund. Samozřejmě jeden uživatel je nic, ale server obsluhuje tisíce dalších. Svými neustálými požadavky zneužíváte prostředky na úkor druhých.
Proto se jedná o porušování z důvodu zatěžování serveru, a proto jsou webkamery zakázány.


A když už, tak bych pochyboval o funkčnosti webkamery zde na WZ. Může zde fungovat, ale mohou vznikat velké výpadky. Už jen samotný fakt, že přihlášení přes FTP trvá poslední dobou neúnosně dlouho. Takže než se připojí, nahraje obrázek, pokud se mu to vůbec podaří, tak jedna minuta může být dávno pryč nebo se aplikuje timeout.
A na interval 60 sekund zapomeňte. Minimum z mého pohledu a z přijatelného pohledu serveru je 15 nebo lépe 30 minut.
Také by bylo možné toho FTP klienta neodhlašovat a ten 1 snímek za minutu posílat pravidelně v rámci jednoho spojení.
"Ty pravidla vznikly, před několika lety a od té doby se internet zrychlil."

Ovšem čím je internet rychlejší tak tím si lidé myslí, že můžou přenášet více a větších souborů. Obávám se, že WZ se nezrychlil tak aby to bylo adekvátní zbytku světa a z vlastní, sice trochu zprostředkované zkušenosti, vím, že pokud si něco správci serveru hlídají, tak vytížení linek a na něco jako webovou kameru obvykle reagují docela rychle. Pamatuji si, že u jednoho webu byl problém, který byl vyřešen zablokováním FTP přístupu, i 15 minutové aktualizace webu (data z meteorologické stanice - obrázky s vygenerovanými grafy,objem nejsem už dnes schopen popsat, ale možná to bylo víc než by činily obrázky z webové kamery)

A online FTP spojení s WZ mi přijde jako sci-fi
:-)
Zas takové sci-fi to není. Stačí detekovat pád spojení a znovu to nahodit.

Nejlepší řešení webkamery je samozřejmě poskytovat data tam, kde vznikají. Tedy přímo ta kamerka s webserverem. Další možností je využití toho malého prostoru, který obvykle nabízejí provideři připojení.