Moje stránky www.trachemys.wz.cz před časem zmizely z výsledků vyhledávání google. Nevím to jistě, ale časově bych to zařadil do doby problémů se serverem někdy v srpnu. Stránky už fungují podle mě dobře a normálně se zobrazují, ale v Google se stále nezubrazují. Ve snaze svou pozici nějak napravit, umístil jsem na ně soubor Sitemap (sitemap.xml). Google se k němu však nedokáže dostat. Vypisujehlášení:" Všeobecná chyba HTTP: Chyba protokolu HTTP č. 403, popis: (Zakázáno)
Při našem pokusu o přístup k vašemu souboru Sitemap došlo k chybě...." . Chci se proto zeptat, jestli je přístup Google opravdu nějak ze strany WZ omezen?
sitemao.xml funguje, ale když si prohlédnu kód tvých stránek, tak vidím, že se indexování bráníš.
- Proč nepoužíváš nadpisy?
- Značky font Google ignoruje a spíš mám tušení, že i penalizuje.
- Proč máš tolik chyb v HTML?
- Proč máš článek o želvách pojmemovaný "clanek/ipage00001.php"?
Na té stránce jsem našel pouze 2 nadpisy:
- h3 - Komentáře
- h4 - Přidejte svůj komentář
K čemu jsou takové nadpisy? Tato slova má Google indexovat? Kde je nadpis o želvě?
<HTML>Proč bychom přístup googlu omezovali? Vždyť je to nelogické, naopak, potřebujeme, aby na weby lidi chodili <small>(a klikali na naše reklamy, že)</small>.
Spíš se zamysli, jak omezuješ google ty sám. Dopomůžu ti odkazem - <a href="http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=31&topic=98712#5">na jeden příspěvek na d.jpw.cz</a>.</HTML>
Thalia: Jsou chvíle, kdy Ti možnost kouknout se do .htaccess i trochu závidím :-)
tobě tam skutečně chybí základní optimalizační prvky aby si tě někdo našel, takže se jukni jak správně dělat seo-optimalizaci.
1.) Nadpisy a pojmenování (a to jak co se týče struktury, tak názvů stránek, článků a popisů)
příklad <h1>Želva nádherná - "latinský název který neznám"</h1>
<h2>O životě želvy nádherné</h2>
text
text
text
<h3>Samec nebo samice želvy nádherné?</h3>
<h2>Anatomie želvy nádherné</h2>
<h3>Krunýř</h3>
text
text
<h3>packy</h3>
text
text
<h3>ocas</h3>
apod...
2.) Všechny odkazy popiš title="blablabla - podle toho na co odkaz odkazuje"
3.) Ke všem obrázkům dej popis alt="vlastní popis, + trachemys.wz.cz + klíčové slovo". A doporučuji vkládat hodně obrázků a popisovat je... nejlépe vlastní fotografie, upravené na přijatelnou datovou velikost (max 250Kb, a nejlépe v gif formátu např přes photoshop nebo přes malování ve winu)
4.) používej diakritiku i v odkazech a popisech, případně připoj na stránky odkazový mrak který nejlépe vystihuje tvoje stránky (odkazový mrak s třeba deseti odkazy na nejzajímavější články apod...)
souhlas.... s blogem to nejde :D ale časem si tě google všimne když to máš dobře udělaný, nevíte někdo jak editovat odkazy v seznamu.cz mam tam indexované staré odkazy a předělal jsem stránky a vůbec se u nich nemůžu dostat do editace... (chci změnit všechny přípony stránek lalalala.php na lalala.html)
<HTML><em>nevíte někdo jak editovat odkazy v seznamu.cz mam tam indexované staré odkazy a předělal jsem stránky a vůbec se u nich nemůžu dostat do editace... (chci změnit všechny přípony stránek lalalala.php na lalala.html)</em><br>
Přihlásit se a zeditovat? Jestli to nejde nebo nemáš heslo, tak udělej úpravu u sebe na účtu pomocí .htaccess a mod_rewrite. Ale nepleť dotazy ohledně toho sem, tady se bavíme o něčem jiném. Použij Hledání.
<em>Ke všem obrázkům dej popis alt="vlastní popis, + trachemys.wz.cz + klíčové slovo".</em><br>
To je nesmysl. V alt má být krátký zástupný text, když se obrázek nezobrazí. To co píšeš patří do title. A nemyslím, že je nutné všude cpát název domény. Co když ji změní? A vlastní popis již snad sám o sobě obsahuje potřebné klíčové slovo.
<em>používej diakritiku i v odkazech</em><br>
To mi nepřijde jako dobrý nápad.
<em>odkazový mrak</em><br>
Začínám být trochu out-to-date... Já osobně na tohle nikdy neklikla.</HTML>
Petr S.: Nevím, proč doporučuješ diakritiku v odkazech, když ji sám nepoužíváš. Určitě dobře víš, že s tím mohou být potíže.
Doporučovat GIF pro fotografie je IMHO nesmysl. Když se podíváš pořádně, tak uvedené fotky jsou kolem 60 KB, což je OK. Navíc se vzorně udělanými náhledy. Našel jsem i pár vhodných GIFů, takže s obrázky autor pracovat umí.
Alty jsou samozřejmě také vhodné, ale opět s rozumem. Dávat do nich kusy URL je blbost. Je to alternativní popis obrázku, pokud z nějakého důvodu není zobrazen. Zajímavé jsou zejména pro slepce a uživatele textových browserů. Ti o uvedené zbytečnosti nestojí.
Viděl jsem, jak takový nezvládnutý odkazový mrak vypadá v Google. Prostě ukázka kargo kultu:
joewalkjosef vyšatakrestaMČRpechrallyrallyeRallye Český KrumlovRallye KrumlovškodaVALOUŠEKwrcZlínOthersRallye
čističe nehtůgelové nehtylaky na nehtymodeláž nehtůmodeláž
Základní školaMateřská školkaMimoškolní aktivityOčekávámePráce žáků a dětíPrevence a pomocNezařazeno · Pomáháme dětským obětem internetové
AkčníAnimovanýBlbostBludyDobrodružnýDramaFantasyFilmHistorickýHororKomedieOSTRomantickýSci-FiThriller
- diakritiku v odkazech nemyslim v <a href="článek.html">clanek</a> ale <a href="clanek.html">Článek</a> a už teď se za to biju protože to má jen v jednom odkazu a sice místo "nápady" má napsáno "napady" jinak to jinde má dobře.
- nemluvím o nezváldnutém odkazovém mraku, nýbrž předpokladu zvládnutého odkazového mraku. Zvyšuje návštěvnost...
- doporučovat gif pro fotografie má smysl, zabírají méně místa při zachování téměř stejné kvality, zaleží na tom, přes který software gif děláš, pokud to děláš přes malování ve winu tak nic moc, děláš-li přes photoshop tak ok
-.htacces na blogu nemaká
- editace odkazu souvisí přeci s tematikou indexování ne? :D ok už se o tom tady nebudu zmiňovat
- popis obrázků a odkazů je vhodný s délkou do 5-6 slov, pokud se ti podaří do toho dát co jsem uváděl výše tím lépe, jistě občas je samotný popis nutno ponechat ptž je sám o sobě dlouhý
<HTML><em>editace odkazu souvisí přeci s tematikou indexování ne? :D ok už se o tom tady nebudu zmiňovat</em><br>
S tématikou ano, ale ne s problémem autora! A v sekci podpora řešíme problémy s WZ. Co když přehlídne v té záplavě příspěvků "k tématu" můj odkaz na řešení jeho problému?
<em>-.htacces na blogu nemaká</em><br>
Co máš furt s tím blogem. Myslíš webzdarmí blog? On na něm ale nejede... Naopak, má vlastní htaccess, kterým všechno blokuje.</HTML>
Nechápu, proč bych měl dělat přes Wine s Malováním, když má každý možnost si stáhnout zdarma Gimp. JPEG je ztrátová komprese, měla by být (a také je) účinnější, než bezztrátový GIF. Kromě toho má obrázky dobře, tak to neřešme.
Nějak mi uniklo, že trachemys.wz.cz běží na blogu. Jak jsi to poznal?
Pro popis obrázků a odkazů se používá atribut title, nikoli alt. A názvy domén ani násilím vkládaná klíčová slova do nich skutečně nepatří. Chceme dělat SEO a ne PraSEO.
- trachemys.wz.cz neběží na blogu, a zjistit to můžeš tak, že si napíšeš za lomítko jinou stránku a podle stránky error to poznáš. Blog totiž nepřesměruje, jen vyhodí trapnou hlášku o neexistenci stránky ostatní jsou cokoliv jiného.
- obrázky má dobře, netvrdím, že nemá...
- ano,webzdarmní blog (to je slovo :DDD ) taky blokuje staré stránky, u trachemys nevím jak se mám kouknout na jeho .htacces. Mohl by si dát alespoň do šablony stránek v hlavičce <meta name="robots" content="index. follow"> tím by mohl něco vylepšit...
ano spletl jsem se.... napsal jsem místo title alt u obrázku....
<HTML>My víme, že neběží na blogu, to ty ho sem furt pleteš. Zapomeň už na něj včetně problému blog vs. htaccess, s problémem tazatele nijak nesouvisí.
.htaccess nevidí nikdo, jen já a uživatel (a admin).</HTML>
.htacces neuvidíš. Před zraky cizinců ho chrání Apache.
Možná by se dalo vylepšit to, že na trachemys.wz.cz nevede žádný odkaz. Možná po dnešní diskuzi bude, protože ta se také indexuje.
Meta robots je ve své podstatě zbytečné, neboť při absenci to Google chápe jako "index,follow".
Thalia: Prostě jsi na mne ve svých 18 letech moc rychlá ... :-)
tak se majiteli webu složíme a dáme mu výměnný odkazy :D co vy na to?
a já sem netáhám furt ten .htacces to on tahá mě!
<HTML>Kit: zkusím zpomalit, třeba teď jsem byla na obědě :-).
Na trachemys.wz.cz odkazy vedou, to je vidět, když to hodím do gůglu. Má odkazy z relevantních sekcí katalogů i relevantních webů.
I toto dnešní vlákno je už indexováno.
Petr (autor): doufám, že sem pak napíšeš, jak jsi na tom s řešením.</HTML>
<HTML><em>tak se majiteli webu složíme a dáme mu výměnný odkazy :D co vy na to?</em><br>
Co mu pomůže odkaz z mého webu o hudební skupině Pet Shop Boys nebo z Kitových ekobriket? Možná by sis měl o seo taky něco nastudovat...
<em>a já sem netáhám furt ten .htacces to on tahá mě!</em><br>
Řekla jsem, ať sem netaháš blog. htaccess sem naopak patří.</HTML>
<HTML>Heuréka, právě jsem pochopila poznámku "-.htacces na blogu nemaká". :-D
Tato reakce vůbec nepatřila k řešení problému tazatele, ale k problému odpovídajícho. On totiž na blogu jede Petr S. No aspoň je vidět, co všechno způsobil jeho dotaz mimo téma ohledně editace odkazu na seznamu...</HTML>
Děkuji všem zúčastněným za podnětnou diskuzi ;) . Nicméně za geniální odpověď považuji první odpověď od Thalie, které tímto děkuji. Chybu mám ve zmíněném souboru .htaccess. Tak už jen se s ním nějak poprat. Petr
za všechno můžu já... přiznávám se... :DDD
to Petr (tazatel): nastav si lépe .htacces
Pet shop boys? :DDD ale na těch ekobriketách to spolu přeci také souvisí... je to taková zelená tématika
to Petr zkus tyto stránky, pomohou ti vygenorovat si vhodný .htacces
http://www.htaccessredirect.net/